obiad dla 2 osób - 3974 przepisów (strona:112/265)

Pulpety z indyka 154

osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich(...)gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 2 łyżki

Moja Delicja
Zapiekanka z pulpecikami, cukinią, marchewką i kaszą pęczak 118

Dzisiaj zapraszam Was na szybki i błyskawiczny obiad. Wystarczy, że warzywa pokroicie na mniejsze części, z mięsa mielonego uformujecie pulpeciki i całość umieścicie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekanka z pulpecikami, warzywami i kaszą pęczak to danie w 100% jednogarnkowe. Kaszy wcześniej nie trzeba(...)ugotować, ponieważ upiecze się w piekarniku. Wbrew pozorom zapiekanka przygotowana w poniższy sposób nie będzie w ogóle sucha ani za mocno spieczona.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 woreczek kaszy pęczak (100g) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 dużej czerwonej cebuli 2 i 1/2 szklanki wody sól, pieprz natka

Ugotować
zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem 186

zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo(...)czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam ze względu na uczulenie córeczki. Podaję porcję dla czterech osób. Składniki: 5 filetów z mintaja (lub innej ryby) 350 g szpinaku 3/4 opakowania makaronu rurki 50g serka topionego 2 łyżki śmietany kwaśnej 2 ząbki czosnku sól pieprz 150 g sera

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak z warzywami à la ratatouille 226

kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa, to nie obiad. W związku z tym postanowiłam dodać pierś z kurczaka. Reszta właściwie bez zmian, więc gdybyście mieli ochotę na to danie w jego oryginalnej, wegetariańskiej odsłonie, wystarczy kurczaka pominąć. Ratatouille(...)prostu ratatuj jest idealnym rozwiązaniem, gdy za oknem szaro. Rozgrzeje zmarzniętych i przemokniętych, a dom wypełni pięknymi aromatami. Polecam serdecznie. Kurczak z duszonymi warzywami à la ratatouille porcja dla 5-6 osób Należy przygotować: 1 niewielkiego bakłażana 1 niewielką cukinię 2 papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów

Ratunku obiad
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 116

absolutnie samodzielnie. Kojarzą mi się zawsze z piątkami w ósmej klasie. W te dni wracałam ze szkoły, zanim Mama przyszła z pracy i na mojej głowie było przygotowanie rodzinnego obiadu. Królowały wtedy kopytka na przemian z plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam(...)garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra wody łyżka masła sól, pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko

Weekendy w domu i ogrodzie
Dietetyczny quiche – niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, niskotłuszczowy. 148

Quiche to jedna z moich ulubionych potraw. Bazą tej potrawy jest jednak kruche ciasto przygotowane z mąki oraz masła. To powoduje, że quiche nie jest zaliczany

wysmienity
Fuczki - placki z kiszoną kapustą 538

Fuczki to pomysł na proste, tanie i wegetariańskie danie. Nazwa dania wywodzi się z Bieszczad i są to placki z ciasta naleśnikowego wraz z dodatkiem

Ugotować
Spaghetti z trzema serami 155

To nie jest lekka pozycja domowego menu ale nie można non stop jeść tylko i wyłącznie ultrazdrowo, prawda? Danie zawiera dużo tłuszczu i jest dosyć ciężkie

Karo in the Kitchen
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 147

 Faszerowane warzywa są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Do tego ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować

W poszukiwaniu inspiracji
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 164

Dziś zapraszam na pyszne 'kaszotto' z kaszy pęczak z dodatkiem pieczarek i pieczonych buraków. Swój kolor zawdzięcza czerwonemu winu oraz wywarowi z buraków. Potrawa inspirowana przepisem

My Culinary Art
Liebster Blog Award 157

jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie  obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię(...)góry!!!! Piosenka, której ostatnio słuchasz najczęściej? - to co grają w radiu. Ile czasu każdego dnia spędzasz przed komputerem? - 30min. Chyba że pisze posta wtedy  troszkę dłużej :P Obiad, na który teraz mam ochotę: - Zupa ogórkowa.  Jakich prac domowych najbardziej nie lubisz wykonywać? - Prasować Pasje oprócz blogowania... - Sport, Górskie wycieczki. Jakiego aparatu używasz? - Robię zdjęcia aparatem z telefonu komórkowego

Zdrowo i kolorowo
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1157

sporo pożywnego białka. Soczysty kurczak, wyrazista rukola i smaczny sos to zdecydowani faworyci w tej pozycji. Jeśli zamiast na 2 osoby, sałatka z kurczakiem i rukolą zostanie pochłonięta tylko przez Was samych – gwarantujemy w pełni syty obiad. Ten, kto stroni od zieleniny, niech tym razem zaryzykuje! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE(...)jajkiem (można też powrzucać jak bądź, ale tak ładniej wygląda). Na środek nakładamy kurczaka pokrojonego w cienkie plastry, obsypujemy grzankami a na sam koniec oblewamy resztą sosu. Jeśli dla Was sosu jest za mało – zróbcie sobie 1,5 porcji. Naszym zamierzeniem było dodanie takiej ilości sosu, aby sałatka w nim nie pływała, ale gusta są różne. OM NOM NOM! Post

Nerds Kitchen
Placki ziemniaczane 319

Moje placki ziemniaczane wyglądały zawsze tak: grubsze, z ugotowanych ziemniaków, gdy zostały po obiedzie i bez cebuli. Natomiast, gdy byłam na wakacjach u siostry mojego szwagra, Ani, zjadłam takie wyśmienite placki ziemniaczane, że na siedmiu się nie skończyło. Cebula dała im tak świetnego smaku(...)dodatek nie były to grube placki, a cienkie i sądzę, że takie są o wiele lepsze. Przedstawiam Wam ten przepis, wychodzi z niego bardzo duża ilość placuszków tak dla 8 -9 osób, więc można spokojnie zrobić z połowy porcji. Życzę smacznego :) Składniki: (dla około 8 osób) 2 kg surowych ziemniaków 6 jajek 6 cebul łyżeczka majeranku 1- 2 łyżeczki soli

Wołowina od rekina
Ratatouille 178

względu na użyte składniki przypadnie do gustu większości populacji. Jest też mimo wszystko na tyle sycąca, aby mogła spokojnie służyć za obiad, ale doskonale sprawdzi się w roli lekkiej kolacji. Polecam spożywanie jej na ciepło, choć wiele osób gustuje również w zimnym ratatouille. Ratatouille 2015-02-28 11:29:07 Tradycyjne aromatyczne danie kuchni francuskiej z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki(...)cebuli, uzupełnionych mieszanką ziół prowansalskich. Można podawać zarówno na ciepło jak i przestudzone, samodzielnie lub jako dodatek do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (350g) 1 średnia cukinia (350g) 2 średnie cebule 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 3 niezbyt duże pomidory (350g) zioła prowansalskie sól czarny pieprz świeżo mielony

Kulinarna Pokusa
Fasolka szparagowa w szynce na kaszy gryczanej zapiekanej z cukinią i kurkami 151

Powoli zabieram się za wypełnianie papierów na GUMed, jestem ogromnie podekscytowana i nie mogę doczekać się pierwszych zajęć. Na całym roku dietetyki będzie nas tylko 30

Be Fit Be Strong