Sezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez
Smaki Ewykompozycja ginu i anyżowego likieru Pernod. W tłumaczeniu nazwa tego drinka to "błękitny wiatr". Anyż to często niedoceniany składnik koktajli. Jeżeli rozważnie dobierzemy proporcje i zadbamy, aby nie zdominował napoju swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące. A więc do dzieła! Składniki: Gin 50 ml Likier anyżowy lub absynt - 20 m Blue curacao 20 ml Sok z 1/2 cytryny
Smaki EwyNadciągają upały, dla ochłody proponuję domową lemoniadę. Zdecydowana zaleta tego napoju to, że jest na bazie naturalnych składników i bez konserwantów. Oczywiście gasi również pragnienie. Polecam dla ochłody. Składniki: 3 cytryny 2 l wody 3 spore łyżki cukru Lód Plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Niewielką ilość wody mineralnej ( 1 szklanka ) podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy. W ciepłej wodzie cukier znacznie lepiej
Smaki Ewymłodsze dziecko wstało z południowej drzemki i domagało się picia - natychmiast, a starsze kończyło zapas wody mineralnej. Przygotowanie nie trwało dłużej niż 10 minut i po kolejnych 5 minutach napoju już nie było. kawałek arbuza blender sitko Arbuza pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Następnie koktajl przelać przez niezbyt gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Nalać do szklanek. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciągle płynnej dodać nieco ubitej śmietany, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty śmietany, wymieszać - śmietanę wyłożyć na zastygnięty wierzch sernika, łyżeczką porobić nierówności, aby warstwa imitowała piankę na napoju cappuccino - całość ponownie schłodzić do zastygnięcia śmietanki - przed podaniem wierzch sernika delikatnie oprószyć kakao
Smakołyki BerenikiDziś pierwsza odsłona wiśni w letnich napojach. Pożywny, mocno prozdrowotny i orzeźwiający - taki będzie dość nietypowy koktajl w którym znajdziemy doskonałe roślinne źródło białka w postaci amarantusa. Jest tak drobny że w koktajlach spokojnie można go używać, nadaje on lekko orzechowy posmak a prócz białka znajdziemy w nim ogrom błonnika, witamin z grupy B czy też cynk, fosfor, wapń
Kuchnia PROzdrowotnamietę -kostki lodu - szklankę wody - zimnej Pokrojoną w szostki cytryne zamrażamy - możemy ją wykorzystać także do innych napojów a w taką pogodę jak teraz ... jest idealnym rozwiązaniem! Jak zrobic? Blendujemy arbuza, dodajemy sok z cytryny, szklankę wody, lod w kostkach oraz zamro
dlaSmaQtrakcie upałów szukamy wszelkich sposobów na ochłodzenie organizmu. Wiadomo, że najlepiej wówczas pić ciepłe napoje ( lepiej nawadniają ). Jednak dziś przedstawiam mam moją wersję na zimną kawę latte. Na jedną szklankę potrzeba: 1 podwójne espresso ( lub kawa zrobiona w filiżance z np. 1-2 łyżeczek rozpuszczalnej czy parzonej , co kto lubi ) cukier jeśli słodzisz pół szklanki mleka 3/4 szklanki kostek lodu
Jemy PijemyJego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ
Z Kuchni Do Kuchnitermometrze w domu 30 stopni, więc trzeba dużo pić i chłodzić się :) Wieczorkiem chłodzimy się przy szklaneczce ziemnego piwka, ale w ciągu dnia to jemy lody lub pijemy zimne napoje (bezalkoholowe) :) Niektórzy w upał piją ciepłą herbatę, ale ja do tych osób nie należę... choć nie ukrywam, że kawę piję :) Polecam Wam do zrobienia szybki torcik lodowy i banalnie prosty
Aga w kuchnimogą obniżać poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Banan dobry na wrzody, na biegunkę, na wzmocnienie...banan dobry na dobranoc! Ale idealny jako zamiennik śniadania w tej oto postaci- gęstego koktajlu-napoju. Do picia codziennie, na dzień dobry! Składniki -4 banany -porządna wiązka natki pietruszki -łyżka miodu gryczanego -szklanka , co najmniej 250 ml zielonej herbaty lub wody -jabłka -maliny Do blendera włożyć
Z Kuchni Do KuchniLondyński sklep " Japan Centre " ( https://www.japancentre.com/en ) przysłał nam prezent w postaci japońskich przysmaków. W paczce znalazły się głównie słodycze, a także napoje i makarony. Postanowiłam spróbować japońskiego jedzenia wspólnie z moimi dwiema bratnimi duszyczkami, Bożenką i Gabrysią. Dodam, że Japan Centre może przesłać produkty do Polski. Może jedliście, któryś z poniższych produktów? Japonia to państwo usytuowane
Przepisy Aleksandrykoktajle, to one w bardzo prosty sposób zastąpią śniadanie i jeżeli są dobrze skomponowane nasycą nas tak samo jak klasyczne śniadania z kanapkami. Dziś najprostszy koktajl o konsystencji lodowego napoju shake. Orzechy to najlepszy sposób na to by czuć się nasyconym a jednocześnie poczuć zastrzyk energetyczny. Orzechy nerkowca to wartościowe białko, tłuszcze i spora ilość magnezu. Świetnie pobudzają pracę mózgu
Kuchnia PROzdrowotnaUpały dają się we znaki. Jeść się nie chce tak jak zawsze 😉 a jak już się człowiek zabiera do jedzenia, to zaczyna myśleć o lodach, zimnych napojach (z % i bez, byle by z lodem) i innych smakołykach, które … Czytaj dalej
slodkokwasnapl