ramach drugiego podejścia do pomysłu Karoliny z sezonowymi wypiekami. Nie wiem jakie będzie podejście trzecie, ale dzisiaj idziemy z Karoliną "na miasto" więc po stosownym spożyciu stosownych napojów pewnie wymyślimy coś nadającego się :) Oby tylko jadalne to było :) A tymczasem: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml wody 10 g świeżych
Marder&Marder Manufacturezalewamy wrzątkiem kawę i pozostawiamy do delikatnego przestudzenia. Mleko przelewamy o wysokiej szklanki. Wlewamy syrop i po ściance szklanki kawę. Nakładamy kolejną porcję lodów i delektujemy się chłodnym napojem w gorący dzień :) Smacznego
ChilliJemyrównomiernie roztopionym masłem. Gotowe kleftiko przekładamy do naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 40 minut z góry i z dołu. Podajemy z sezonową surówką i zimnym napojem. Chrupiące i ciekawie wyglądające danie, które z pewnością zrobi furorę na przyjęciach. ;) Z sakiewkami, polecam podawać w sosjerce sos czosnkowy. Powinien nadać daniu bardziej wyrazisty smak
Kuchenna Kontrrewolucyanajwięcej w sezonie letnim. Jednym z najprostszych sposobów na miętę jest syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami. 1 litr wody 15 długich, świeżych gałązek mięty 4 duże plastry cytryny 250g cukru Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy. Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę
Kuchenna KontrrewolucyaSłońce świeci nad nami, rozgrzewa nasze ciała swymi promieniami...tak, tak wreszcie mamy prawdziwe lato :) Nucąc sobie, tą wszystkim znaną, typowo letnią piosenkę, na ustach chyba
Mój Smak na Życiezbyt szybko się przypiecze, wykładamy na wierzch papier do pieczenia. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem. Nie wiem jak Wy, ale ja już powoli zaczynam myśleć o rozgrzewających napojach...;) Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenSezon na rozgrzewające napoje uważam za otwarty. Herbatka z plasterkiem cytryny czy pomarańczy, aromatycznymi przyprawami i miodem - to jest najlepszy sposób na szybkie rozgrzanie organizmu. Jesień nie musi być szara i smutna. I co z tego, że pada:P Ja na osłodę polecam dziś pieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany
My simple kitchenpiję tylko i wyłącznie czerwoną herbatę. Mam swój ulubiony, "koci" kubek, z którego piję wszytskie inne herbaty. Brzmi absurdalnie, prawda? Jakimś dziwnym trafem, tylko w tych kubkach wybrane napoje smakują mi najlepiej. Pomimo, że mam całą szafkę zawaloną różnymi kubkami, to używam tylko tych trzech ;) Lecz w życiu chodzi przecież także i o to, aby być trochę niemożliwym... :) Rabarbar
My simple kitchendobrze wszystkim znanego święta pod nazwą "Oktoberfest". Mam nadzieję, że pomimo niezbyt łatwego tematu dziewczyny się świetnie bawiły i sama jestem ogromnie ciekawa, jakie potrawy wyczarowały z tym złotym napojem :) Przyznam szczerze, że jako autorka tego pomysłu sama napotkałam się na duże przeszkody podczas jego realizacji. Moją pierwszą myślą było przyrządzenie zupy piwnej. Znalazłam nawet przepis w baaardzo starej niemieckiej
My simple kitchenKostki lodu mamy prawie zawsze w zamrażarce, za sprawą owoców można im nadać ciekawszą i smakową strukturę, która idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do wody, drinków oraz innych napojów. Moje patyczki wraz z silikonową formą zakupiłam w Biedronce w cenie 2PLN. Włożyłam do niej kawałek zielonego ogórka, cytryny, borówki amerykańskie,zalałam wodą mineralną niegazowaną i zamroziłam. Smakowo - rewelacja
upichconaSezon truskawkowy trwa. Czy Wy też lubicie różnego rodzaju orzeźwiające napoje z sokami? Moja rodzina wprost za nimi przepada. A wiadomo, że najlepsze są te zrobione przy użyciu domowych soków. Niestety zapas w piwnicy wszelkiego rodzaju soków się skończył, więc... stanęłam przy kuchence i w przypływie kulinarnej wyobraźni zrobiłam szybki syrop truskawkowo-miętowy. Rodzinie tak smakowało, że zamówili już większe
Słodkie okruszkimiejscu. Po otwarciu słoiczka konfiturę przechowujemy w lodówce. Konfitura z płatków dzikiej róży jest obowiązkowym nadzieniem domowych pączków :) Ale wykorzystacie ją również do innych wypieków, jako dodatek do herbaty, napojów, kanapek - czego tylko dusza zapragnie
W kuchni Katieczekoladą nazywają coś, co bardziej przypomina rzadkie kakao. Straszne uczucie - idziesz do knajpy, jest zimno, chcesz się rozgrzać, zamawiasz gorącą czekoladę, marzysz o tym gęstym, aromatycznym, ciepłym i przepysznym napoju... i dostajesz kakao z proszku :( Dlatego lepiej jest zrobić gorącą czekoladę w domu, wtedy jest dokładnie taka, jak chcesz:) Tą zrobiłam wyjątkowo z mleka kokosowego, zazwyczaj bazuję na sojowym
pyszne zdrowościktórym każde dziecko biorące udział dostawało symboliczną nagrodę. Również dzieci mogły nauczyć się jak udzielać Pierwszej Pomocy. Pociechy mogły częstować się naszymi przepysznymi ciastami, były również lody oraz napoje. Podczas Festynu odbyła się również kwesta dla pogorzelca z Janczewa
kgwjanczewo