„ Gdy rano nie mamy ochoty na jedzenie, a zdrowy rozsądek podpowiada nam, że jednak powinniśmy coś zjeść, bo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, taki pełen witamin
Wiem co jemFooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów z pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Wszystkie te przepisy a także ponad 100 innych z wcześniej publikowanych świątecznych e-booków dostępne są pod tym adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true . S erdecznie zapraszam do lektury. Czytaj więcej
Wiem co jemmedycynie. Pomaga między innymi w uśmierzaniu bólu, obniża ciśnienie, zmniejsza stres, działa uspokajająco, rozkurczowo i dezynfekująco. Ma kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o kwaśnym smaku i aromatycznym zapachu. Napoje z jej dodatkiem skutecznie gaszą pragnienie w upalne dni. Czytaj więcej
Wiem co jem„ Kawę uwielbiam odkąd wkroczyłam w dorosłe życie. To jedna z tych rzeczy, którą bym zabrała na bezludną wyspę. Dzień bez niej to dzień stracony. Uwielbiam ją
Wiem co jembyły :) Teraz czas na rozpoczęcie kolejnego sprawdzianowego maratonu w szkole...Mam już tego wszystkiego dość i ciągle walczę ze sobą żeby nie pić 5 kawy czy nie kupić napoju energetycznego. 4 godziny snu to zdecydowanie za mało. 6 sprawdzianów w tygodniu to zdecydowanie za dużo. Zapraszam również wszystkich na ciasto, z którego mogę powiedzieć, że jestem dumna... Dlaczego? Szczegóły
breakfast of dreamswiele żebym się martwiła, o! Ale żeby to kawa była jedyna. W odstawkę idzie też ukochana zielona herbata...za zwykłą herbatą tęsknić nie będę, tak samo za gazowanymi napojami. I z owocami cytrusowymi muszę uważać. No ale żeby nie szkodzić organizmowi trzeba wyrzec się pewnych rzeczy... P.S. To już 800 post! Kiedy to zleciało, nie wiem...Ale dobrze mi tutaj
breakfast of dreamsGrill! Okay, super. Ty bierzesz kiełbaski, ty napoje...a Ty? A ja zrobię muffinki! I ten właśnie sposób zdeklarowałam się je upiec. Pierwszy raz piekłam taką ilość, bo ok. 30 sztuk. Grill dziś wieczorem, mam nadzieję, że muffinki posmakują! :) Przepis podaję na 'normalną' ilość muffin, ja trochę zwiększyłam ilość składników ;) MUFFINKI Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // 12 muffinek ~1 szklanka
chili & sugarramach drugiego podejścia do pomysłu Karoliny z sezonowymi wypiekami. Nie wiem jakie będzie podejście trzecie, ale dzisiaj idziemy z Karoliną "na miasto" więc po stosownym spożyciu stosownych napojów pewnie wymyślimy coś nadającego się :) Oby tylko jadalne to było :) A tymczasem: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml wody 10 g świeżych
Marder&Marder Manufacturezalewamy wrzątkiem kawę i pozostawiamy do delikatnego przestudzenia. Mleko przelewamy o wysokiej szklanki. Wlewamy syrop i po ściance szklanki kawę. Nakładamy kolejną porcję lodów i delektujemy się chłodnym napojem w gorący dzień :) Smacznego
ChilliJemyrównomiernie roztopionym masłem. Gotowe kleftiko przekładamy do naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 40 minut z góry i z dołu. Podajemy z sezonową surówką i zimnym napojem. Chrupiące i ciekawie wyglądające danie, które z pewnością zrobi furorę na przyjęciach. ;) Z sakiewkami, polecam podawać w sosjerce sos czosnkowy. Powinien nadać daniu bardziej wyrazisty smak
Kuchenna Kontrrewolucyanajwięcej w sezonie letnim. Jednym z najprostszych sposobów na miętę jest syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami. 1 litr wody 15 długich, świeżych gałązek mięty 4 duże plastry cytryny 250g cukru Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy. Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę
Kuchenna KontrrewolucyaSłońce świeci nad nami, rozgrzewa nasze ciała swymi promieniami...tak, tak wreszcie mamy prawdziwe lato :) Nucąc sobie, tą wszystkim znaną, typowo letnią piosenkę, na ustach chyba
Mój Smak na Życiezbyt szybko się przypiecze, wykładamy na wierzch papier do pieczenia. Przed podaniem ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem. Nie wiem jak Wy, ale ja już powoli zaczynam myśleć o rozgrzewających napojach...;) Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenSezon na rozgrzewające napoje uważam za otwarty. Herbatka z plasterkiem cytryny czy pomarańczy, aromatycznymi przyprawami i miodem - to jest najlepszy sposób na szybkie rozgrzanie organizmu. Jesień nie musi być szara i smutna. I co z tego, że pada:P Ja na osłodę polecam dziś pieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany
My simple kitchenpiję tylko i wyłącznie czerwoną herbatę. Mam swój ulubiony, "koci" kubek, z którego piję wszytskie inne herbaty. Brzmi absurdalnie, prawda? Jakimś dziwnym trafem, tylko w tych kubkach wybrane napoje smakują mi najlepiej. Pomimo, że mam całą szafkę zawaloną różnymi kubkami, to używam tylko tych trzech ;) Lecz w życiu chodzi przecież także i o to, aby być trochę niemożliwym... :) Rabarbar
My simple kitchen