Krzaki pełne jeżyn, wysokie temperatury za oknem... Czymś się trzeba ożywić! Proponuję smaczny koktajl, który trochę nas orzeźwi w to upalne lato! SKŁADNIKI: - 2 garście jeżyn
Wielopokoleniowokatechin, antyoksydantów i przeciwutleniaczy! Zero słodzików, cukrów i stabilizatorów! Aseptyczne zamykanie bez konserwantów to dowód, że dodawanie chemicznych ekstraktów nie jest konieczne i można stworzyć zdrową alternatywę dla napojów butelkowanych. Herbata #SOTINatural świetnie smakuje i gasi pragnienie. Smakuje naturalnie, nie jak "mrożona herbata", za co wielkie dzięki producentom :) Ponad to oczyszcza organizm z toksyn, świetnie gasi pragnienie
Spektrum SmakuKolejny przepis z serii przetworów, kompotów i słodkich zalew. Ładnie się prezentuje i tak samo jak gruszki może być wykorzystywany zarówno do ciast, jak i w formie napoju do rozcieńczania. Idealny do prezentowego koszyka dla rodziny ;) KOMPOT Z JABŁEK, MIRABELEK, WINOGRON I BRZOSKWIŃ Składniki: - jabłka - mirabelki - winogrona - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Brzoskwinie
Życie zamknięte w smakuguście. Krokiet smaczny, sos też ok. Problemem była jednak obsługa. Bardzo długo czekaliśmy na zebranie zamówień. Gdy wreszcie się to stało, kolejne 30 minut spędziliśmy na oczekiwaniu na same napoje. Okazało się, że kelnerka o nas zapomniała. Próbowała zebrać zamówienie po raz drugi, sądząc, że wcześniej był u nas ktoś inny. Potem przypomniała sobie, że faktycznie jednak już tu była
Życie zamknięte w smakukuchni w ogóle spędzam mniej czasu, bo moje małe mieszkanko w centrum miasta rozgrzewa w takie upały do trzydziestu-kilku stopni. Siedzę sobie blisko wentylatora i popijam mrożone napoje. SZYBKIE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ Składniki na kruszonkę: - 100 gram mąki - 150 gram cukru - 100 gram masła Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki ucieramy razem przy pomocy palców aż powstaną grudki. Składniki
Życie zamknięte w smakuGorąco czyni mnie mało twórczą. Odliczam sekundy do ochłodzenia i przytulam się do wiatraka. Prace nad drugim tomem "Przed Czasem" wleką się i przeciągają. Moje literackie
Życie zamknięte w smakuSezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić się o zrobienie soku z malin metodą tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach. Składniki: Maliny – dowolna ilość Cukier Wykonanie: Maliny zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ) . Przez
Smaki Ewykompozycja ginu i anyżowego likieru Pernod. W tłumaczeniu nazwa tego drinka to "błękitny wiatr". Anyż to często niedoceniany składnik koktajli. Jeżeli rozważnie dobierzemy proporcje i zadbamy, aby nie zdominował napoju swoim intensywnym smakiem - efekty mogą być bardzo interesujące. A więc do dzieła! Składniki: Gin 50 ml Likier anyżowy lub absynt - 20 m Blue curacao 20 ml Sok z 1/2 cytryny
Smaki EwyNadciągają upały, dla ochłody proponuję domową lemoniadę. Zdecydowana zaleta tego napoju to, że jest na bazie naturalnych składników i bez konserwantów. Oczywiście gasi również pragnienie. Polecam dla ochłody. Składniki: 3 cytryny 2 l wody 3 spore łyżki cukru Lód Plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Niewielką ilość wody mineralnej ( 1 szklanka ) podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy. W ciepłej wodzie cukier znacznie lepiej
Smaki Ewymłodsze dziecko wstało z południowej drzemki i domagało się picia - natychmiast, a starsze kończyło zapas wody mineralnej. Przygotowanie nie trwało dłużej niż 10 minut i po kolejnych 5 minutach napoju już nie było. kawałek arbuza blender sitko Arbuza pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Następnie koktajl przelać przez niezbyt gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Nalać do szklanek. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciągle płynnej dodać nieco ubitej śmietany, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty śmietany, wymieszać - śmietanę wyłożyć na zastygnięty wierzch sernika, łyżeczką porobić nierówności, aby warstwa imitowała piankę na napoju cappuccino - całość ponownie schłodzić do zastygnięcia śmietanki - przed podaniem wierzch sernika delikatnie oprószyć kakao
Smakołyki BerenikiDziś pierwsza odsłona wiśni w letnich napojach. Pożywny, mocno prozdrowotny i orzeźwiający - taki będzie dość nietypowy koktajl w którym znajdziemy doskonałe roślinne źródło białka w postaci amarantusa. Jest tak drobny że w koktajlach spokojnie można go używać, nadaje on lekko orzechowy posmak a prócz białka znajdziemy w nim ogrom błonnika, witamin z grupy B czy też cynk, fosfor, wapń
Kuchnia PROzdrowotnamietę -kostki lodu - szklankę wody - zimnej Pokrojoną w szostki cytryne zamrażamy - możemy ją wykorzystać także do innych napojów a w taką pogodę jak teraz ... jest idealnym rozwiązaniem! Jak zrobic? Blendujemy arbuza, dodajemy sok z cytryny, szklankę wody, lod w kostkach oraz zamro
dlaSmaQtrakcie upałów szukamy wszelkich sposobów na ochłodzenie organizmu. Wiadomo, że najlepiej wówczas pić ciepłe napoje ( lepiej nawadniają ). Jednak dziś przedstawiam mam moją wersję na zimną kawę latte. Na jedną szklankę potrzeba: 1 podwójne espresso ( lub kawa zrobiona w filiżance z np. 1-2 łyżeczek rozpuszczalnej czy parzonej , co kto lubi ) cukier jeśli słodzisz pół szklanki mleka 3/4 szklanki kostek lodu
Jemy PijemyJego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast i deserów... Ma działanie bakteriobójcze, stabilizuje równowagę zasadowo-kwasową , hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków, Wspomaga mineralizację (przyswajanie wapnia przez kości), Przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła, Wzmacnia układ
Z Kuchni Do Kuchni