Arbuz w 92% składa się z wody, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych, jednak jest ceniony za inne właściwości
Smakowity Blog KulinarnySpędziłem wczoraj popołudnie i wieczór na trawie. W przepięknych okolicznościach przyrody i z widokami. Z koszem piknikowym pełnym owoców i w przemiłym towarzystwie Joanny i Artura
Mam To Na Widelcujest to właśnie kawałek własnych wspomnień czy przeżyć, nie tylko kulinarnych. Pamięć o tym, jak coś powinno smakować pomoże Wam w komponowaniu całego talerza – doborze przypraw, dodatków czy choćby napojów. Jest tu miejsce i na kreatywność – przecież coś mogło się Wam nie podobać czy nie być smakiem przez Was lubianym. Co stoi na przeszkodzie, by teraz to zmienić? Takie
Karo in the Kitchensklepy rzeźnickie trzymają się mocno. Robiłam kiedyś zakupy w dużym markecie raz na 1,5-2 tygodnie, pakując w sklepowy koszyk wszystko według listy – warzywa, mięso, wędliny, nabiał, napoje, chemię. Kończyło się przeładowanym wózkiem, kupowaniem „bo dają taniej to się zamrozi”, wyrzucaniem jedzenia bo się przeterminowało (czego szczerze nienawidzę) i rachunkami przy kasie znacznie wyższymi, niż zakładane na wejściu
Karo in the KitchenGdy tylko pojawia się w warzywniaku, bez zastanowienia biorę kilogram lub dwa. Zawsze mam na niego pomysł. I ochotę. Cierpki, kruchy i soczysty – rabarbar. Więcej o
Karo in the Kitchencukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku szklanka Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper
Karo in the KitchenSezon truskawkowy dopiero się zaczyna. Owoce, które możemy kupić teraz to nie są jeszcze te najsłodsze, najbardziej soczyste i najlepsze odmiany. Ale są bardzo mocno aromatyczne
Karo in the KitchenDawno już wyrosłam z zamawiania piwa z sokiem, ale tego syropu do piwa z przyjemnością sobie dolewam. Używam go też w zimie, do herbaty – wtedy cudownie
Karo in the Kitchenmałych ciastach jak moje dzisiejsze. Naszykujcie sobie trzy drewniane patyczki o średnicy około centymetra jeśli robicie większy tort. Jeśli tak mały jak mój- wystarczą szerokie słomki do napojów, np. te które można dostać w Ikei. Formę w której piekliście górne ciasto ustawcie na dolnym cieście – równo po środku. Odciśnijcie jej wielkość w dolnym cieście. Delikatnie żeby nie zniszczyć lukru
Karo in the KitchenŚwietny dodatek do szampana. Kilka kropli do herbaty Earl Grey też nie zaszkodzi. Idealnie podbija smak kieliszka martini. Lodów waniliowych z tym syropem nie odmówię. Do
Karo in the KitchenKolejny domowy infuzowany alkohol. Jako maniaczka mango w każdej możliwej postaci, po prostu nie mogłam się powstrzymać. I miałam rację. Wódka mango wyszła super! Pamiętacie pierwszą
Karo in the KitchenPyszna i orzeźwiająca. Nie zapomnę tej wypitej na rynku w chorwackim Medulinie. Nic lepiej nie ugasiło pragnienia w 40-o stopniowym upale niż dwie lodowato zimne
Karo in the Kitchenustalić i doszlifować już na tydzień przed spotkaniem – każdy dostał je jako załącznik do zaproszenia, powiedzmy, że na zachętę ;) Samo menu nie jest specjalnie skomplikowane ale różnorodne. Dwa napoje idealne na upały – mrożona herbata i mocno owocowa, pomarańczowo-cytrynowa sangria na białym winie Pinot Grigio . Herbata podana w dzbanie, sangria z workiem lodu – w szklanym słoju z kranikiem. Słój poza
Karo in the KitchenW taki dzień jak dziś, gdy większość spraw się raczej nie składa, niż składa, trzeba bardziej chłodzić ciało i wywietrzyć mózg. A że arbuz jest dobry
Mam To Na WidelcuTak to już jest w naturze, że im coś bardziej wykrzywia przysłowiową gębę, tym zdrowsze. Aronii powinno się śpiewać dziękczynne pieśni. Za dobrobyt wszystkiego czym nas
Mam To Na Widelcu