byłam piękna i młoda to często robiłam domowe likiery o wszelakich smakach, gdyż lubiłam je też pić. Obecnie wolę napić się czerwonego wina musującego, a nalewki i likiery gromadzić w barku. Teraz Piotrek przygotowuje domowe nalewki i słodkie likiery, którymi potem częstuje naszych gości. Niedługo Święta Bożego Narodzenia, można będzie poczęstować gości kieliszeczkiem czegoś mocniejszego. Dlatego dzisiaj podam przepis(...)czekoladowy przygotować tuż przed świętami, zapakować w ozdobne buteleczki i podarować pełnoletnim gościom jako prezent gwiazdkowy. W zeszłym roku na prezenty dla gości przygotowana była nalewka pomarańczowo-kawowa oraz cytrynowa rozmarynówka . Przepis na Domowy likier czekoladowy. Chocolate liquor: Składniki na 500 ml: 100 g gorzkiej czekolady (jak damy więcej będzie likier miał ciemniejszy kolor) 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrze pasował mi do czarnego bzu. Jednak nie miałam gotowego przepisu więc musiałam improwizować. Koniec końców powstała bardzo smaczna nalewka, która z racji słodkiego smaku powinna być raczej nazwana likierem. Nalewka nie jest zbyt mocna - wielbicielom ostrzejszych smaków polecam dolać więcej wódki lub spirytusu. A jeśli ktoś nie lubi kawowego smaku może zmniejszyć ilość kawy lub całkowicie ją pominąć
My simple kitchenpiję alkoholu, bo nie lubię... Tak uwielbiam przyrządzać różne nalewki, likiery czy inne trunki,prócz drinków, które potem z zadowoleniem i niejaką dumą stawiam na stole gościom. Z niepewnościąwyczekuję pierwszego łyczka degustatorów, aby w następnej fazie stwierdzili, czy można to wypić, czy raczejjest tak marne, aż wstyd.Kiedyś mój Tato powiedział mi pewną rzecz. "Pamiętaj: wypomną Ci niedopieczone ciasto
W kuchni Karmel-itki250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia
Smakowy Rajintensywnie kawowy likier alkoholowy! Sprawdzi się również jako słabszy alkohol dodatkowy na imprezę sylwestrową. ;-) Chyba nie potrzeba pisać nic więcej. Po prostu musicie spróbować! Dodamy tylko, że domowe alkohole, likiery nalewki mają ten plus, że samemu można regulować moc trunku. Wystarczy dodać mniej lub więcej spirytusu. A jeśli w ogóle nie przepadacie za alkoholem, to zróbcie likier na wódce - smak
W kuchni KatieIdealny na jesienne i zimowe przeziębienia :) Niektórzy mówią na ten likier "nalewka z aronii". Bywają też tacy, którzy myślą, że piją nalewkę z wiśni. Cóż, nalewkę robi się zdecydowanie dłużej i - jak sama nazwa wskazuje - trzeba robić nalew, a potem wykazać się cierpliwością i czekać, aż owoce oddadzą swoje dobro alkoholowi. Likier, który proponuję, powstaje w ciągu jednego dnia
Weekendy w domu i ogrodziezakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Najlepsza jest jednak po roku. O woce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę
Przepisy i porady kulinarnewoce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka z takich owoców jest aromatyczna, zawiera dużo cennych składników i ma piękny czerwony kolor
Przepisy i porady kulinarneStohrerowi, że polskie babki są za suche, ponieważ piecze się je z mąki żytniej. Współczujący cukiernik przekształcił oryginalny przepis w soczysty torcik, dodatkowo zanurzany w syropie wzbogaconym rumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego(...)piekarnik i pozostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku. Kiedy ciasto się piecze przygotować syrop. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i wanilią. Ostudzić i dodać rum lub nalewkę (likier). Ja dodałam jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto do ceramicznej
KUCHARNIAaromatyczną nalewkę na gałce muszkatołowej przygotowuję co kilka lat, gdy nie obrodzą owoce. Przepis zaczerpnięty z książki "Nalewki, likiery i wina domowe" Małgorzaty Caprari zakłada, że jest ona gotowa po roku. Ja zaczynam nią częstować po dwóch latach, gdy smak gałki wymiesza się ze smakiem rodzynek i "przegryzie się" w alkoholu, a kolor nalewki ze słomkowego zmieni się na złoty
Weekendy w domu i ogrodziedobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni. Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa
Marder&Marder Manufacturepiję alkoholu. Zazwyczaj...Praktycznie nigdy. Jednakże likiery, nalewki, wina...Robię. I częstuję wszystkich dookoła.Posiłkuję się ... nie książkami, ale gustami smakowymi tych,których chcę obdarować swoim wyrobem.Domowe najlepsze!A wesoła mina...Dopowiedzcie sobie sami, o co chodzi, skorojuż po lampce wytrawnego wina mam miękkie kolana xd LIKIER CZEKOLADOWO-KAWOWO-ŚMIETANKOWY(całkowicie autorski! ;)1 puszka gotowej masy krówkowej (kakaowej
W kuchni Karmel-itkitemu. Tak to było z tą ratafią, zaczęłam ją nastawiać rok temu, no niecały i dodając do słoja owoce w miarę ich dojrzewania uzyskałam w końcu taki oto efekt. Nalewka, likier jest bardzo aromatyczna, bardzo smakowa i idealna do deserów czy kawy. Przepis podaję już teraz bo może ktoś chciałby taki rarytas sobie zrobić a zacznie tak jak ja już
Moje Małe Czarowanieskładniki: 60 g świeżych płatków róży 800 g truskawek, bez szypułek sok z 1 cytryny 500 g cukru 500 ml spirytusu wykonanie: Truskawki myjemy, płatki róż
Domowy Smak Jedzeniaszczególnie potraw mięsnych i rybnych. Często wykorzystywana jest w cukiernictwie, dodawana do deserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka
mojewypiekiinietylkooczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej
mojewypiekiinietylkoPyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. I kto z Was będzie robił? A tu macie przepis na nalewkę z cukierków fistaszkowych - klik . 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać
Di gotujePierwszy trunek alkoholowy własnej produkcji. Długo oczekiwany, ale było warto. Słodziutki likier (nalewka?) o intensywnym kawowym zapachu i smaku, odrobinę rozgrzewający. Taki "babski trunek" :). Oryginalny przepis pochodzi [stąd]. 1/2 litra spirytusu 95% 80 gram kawy mielonej 2 1/2 szklanki wody 1/2 kg cukru 2 łyżki mleka W dużym słoiku kawę zalewamy spirytusem. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia
Czerwony Gupikskładniki: 1500 g świeżych truskawek 250 ml spirytusu 1000 ml wódki 45 % 2 szkl cukru 1 laska wanilii wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki. Myjemy je, osuszamy
Domowy Smak Jedzeniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością. Odstawić w widoczne miejsce, aby codziennie (choć
Di gotujetakże bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu. Pomarańcze przeważnie spożywamy na surowo, ale mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy je użyć do przygotowania soków, galaretek, deserów, dżemów, konfitur, win, nalewek, likierów. Są wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, a jako przyprawa sprawdzą się do ciast i ciasteczek. Oczywiście wykorzystamy nie tylko miąższ pomarańczy. Również skórka ze swoim wonnym aromatem znajdzie
mojewypiekiinietylkoskładniki: 1000 g świeżych malin 150 g cukru 1000 ml wódki 48 % 250 ml wody 1 laska wanilii wykonanie: Maliny oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii zalewamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml brandy
Domowy Smak Jedzeniaorganiczne, związki żywicowe oraz sole mineralne. Można je stosować w naparach i są składnikiem leków moczopędnych i żółciopędnych. Maliny można przygotowywać na różne sposoby - jako dodatki do deserów, ciast, nalewek, likierów, octów, a nawet do mięs
My Chcemy JeśćMacie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z chutneyem jabłkowy-cytrynowym. Zaczęło się dość prozaicznie od przegladania zdjeć z wyjazdu do Włoch. Najpierw na Święta i karnawał powstało włoskie Limoncello , które pózniej w prosty sposób przez dodanie mleka skondensowanego przeobraziło się
SzczyptaSmaQkonfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki, 2 łyżeczki proszku do pieczenie, 4 jaja, 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią (jeśli użyjecie serka waniliowego wystarczą 2 łyżki), słoiczek konfitury do nadzienia, cukier
SzczyptaSmaQwszystkich ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas.Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy).To malutkie,niepozorne,pachnace ziolko ma rowniez wlasciwosci lecznicze.Wlasciwosci przeciwzapalne majeranku mozna uzyc w leczeniu chorob skory,a nawet oczu (np.zapalenie spojowek),wlacznie z tymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy
Malinowe Pocałunki