Jak zrobić domowy likier kawowy Kahlua Domowy likier kawowy Kahlua smakiem i aromatem przewyższa oryginał. Bez problemu można przygotować go samodzielnie, dobierając takie proporcje cukru i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki
babka w formieNigdy nie lubiłam pić czystej wódki, ani zbyt słodkich napojów wysoko procentowych. Najbardziej lubię nalewki i likiery owocowe lekko kwaskawe. Domowa cytrynówka jest idealna! Jest orzeźwiająca, kwaskawa, pyszna - wspaniała na lato i mecze Euro 2016 :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldNigdy nie lubiłam pić czystej wódki, ani zbyt słodkich napojów wysoko procentowych. Najbardziej lubię nalewki i likiery owocowe lekko kwaskawe. Domowa cytrynówka jest idealna! Jest orzeźwiająca, kwaskawa, pyszna - wspaniała na lato i mecze Euro 2016 :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldskładniki: 400 ml mleka kokosowego 120 ml spirytusu 200 ml soku z ananasa 120 g cukru wykonanie: W rondelku mieszamy mleko kokosowe wraz z sokiem i
Domowy Smak JedzeniaPyszna, słodziutka nalewka z aronii. Można ją pić i pić... Idealna na babskie pogaduchy ale nie tylko:) Pierwszy raz piłam ją na imprezie u chłopaka mojej
Krakowskie smaki AniAromatyczna nalewka z aronii to jeden z najchętniej przygotowywanych domowych trunków. Swą popularność zawdzięcza przede wszystkim leczniczym właściwościom aronii i wyjątkowym walorom smakowym. Cierpkie owoce nadają przetworom z aronii doceniany przez smakoszy i koneserów nalewek kwaskowaty, z nutą goryczki bardzo szlachetny posmak. Owoce aronii oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Spożywanie aronii łagodzi także skutki chemoterapii oraz szkodliwego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Stohrerowi, że polskie babki są za suche, ponieważ piecze się je z mąki żytniej. Współczujący cukiernik przekształcił oryginalny przepis w soczysty torcik, dodatkowo zanurzany w syropie wzbogaconym rumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego(...)Savarin piekłam kilkakrotnie. Ale robię to tylko latem. Właśnie letnią porą najbardziej mi smakuje. Schłodzona przez całą noc, nasączona aromatycznym syropem z rumem( a teraz z domową wiśniówką) i podana z macerowanymi w nalewce truskawkami jest idealnym, rześkim i jakże uskrzydlającym deserem:) Zrezygnowałam z dodatku bitej śmietany, która nie do końca pasuje mi do całości. Użyłam truskawek, kiedyś były
KUCHARNIApozycji, a po drugie większość po angielsku. W końcu podzieliłam to na etapy. Wybrałam te, które moim zdaniem są najfajniejsze, które coś wnoszą i które warto mieć w domowej biblioteczce. Zbieram się też do tego, żeby recenzować każdą książkę po kolei, o każdej napisać kilka słów. Ten post, który właśnie zaczynacie czytać, będzie długi, ale chcę Was wprowadzić trochę(...)żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo ciekawostek dotyczących diety dostojników kościelnych, poznacie sposoby na zachowanie urody i znajdziecie sporo łatwych
ladykitchenkolekcja przekroczyła 300 pozycji, a po drugie – większość po angielsku. W końcu podzieliłam to na etapy. Wybrałam moim zdaniem najfajniejsze, które coś wnoszą i które warto mieć w domowej biblioteczce. Zbieram się też do tego, żeby recenzować każdą książkę po kolei, o każdej napisać nieco więcej słów. Ten post, który właśnie zaczynacie czytać, będzie długi, ale chcę Was wprowadzić(...)żywot ubogi, jałowy i kompletnie bez smaku. Autor opracowania zabiera nas w podróż po klasztornych kuchniach i recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo łatwych i ciekawych przepisów, ciekawostek dotyczących diety dostojników kościelnych, poznacie sposoby na zachowanie urody
ladykitchentradycja rodzinna. Kilka lat temu byliśmy zachwyceni produktami w sklepach, które nie wiele miały wspólnego z produktami naturalnymi. Od kilku lat w moim domu rodzinnym przygotowuję domowe wędliny, piekę chleb, robię przetwory i nalewki. Kilka dni temu zrobiłam schab wędzony w zimnym dymie, który jest naturalny, zdrowy, świeży
Kulinarne pyszności Molkisłodki. Idealnie będzie pasował do świątecznego ciasta. Nie jest to alkohol, którego można sporo wypić,a le na pewno można się nim delektować. Wielbicielom domowych alkoholi polecam również likier kajmakowy lub nalewkę z mrożonych malin
Codzienna kuchnia niecodziennazdanie po skosztowaniu poniższej wersji cukiniowego przetworu.. Jakbym podjadała ananasy z puszki w lekko korzennej zalewie! Poezja. ANANASOWA CUKINIA (Janina i Andrzej Kaczorek, "Przetwory i nalewki" 8/2012, Warszawa 2012 z Biblioteczki Poradnika Domowego) 1 kg młodych cukinii (powinny być wąskie) 2 szklanki wody (dałam jedną) szklanka soku z ananasa (dałam dwie - soku z kartonika) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki
W kuchni Karmel-itkigóry dnem i studzimy w ten sposób. Kiedy będą całkowicie zimne, dostawiamy normalnie w chłodne miejsce. * w oryginale: "Ogórki w miodzie Helenki"; ** źródło: „ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012) Pozdrawiam i życzę przyjemnych doznań ogórkowych! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiN ajlepsze na nalewki lub syrop są młode pędy sosny zbierane z młodych sosen rosnących na piaszczystych, dobrze nasłonecznionych polanach z dala od dróg i
Przepisy i porady kulinarneDo mojej galerii nalewek trafiła kolejna-winogronowa. To moja piąta nalewka i póki co najlepsza z tych wszystkich, które do tej pory robiłam. Uwielbiam winogrona i
Monia miesza i gotujeW tym roku zrobiłam dwie nalewki z winogron, zarówno z jasnego jak i ciemnego. Ta pierwsza już jest gotowa i właśnie dziś Wam ją prezentuję. Ma
Kuchnia domowa Ani