ciemnych wiśni sokowych 1 litr spirytusu 0,5 litra ciemnego rumu 0,5 litra wody 500 g cukru lub 400 g miodu 1 laska wanilii Uwaga: w domowych warunkach nalewki z dodatkiem miodu jest znacznie trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje osad. Jak zrobić wiśniak na rumie Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW lipcu nastawiłam swoją pierwszą wiśniówkę. Teraz ją zlałam, wyszła bardzo fajna, choć jeszcze musi stać 3 miesiące, aż w pełni nabierze mocy :) Składniki:1 kg
Kuchnia domowa AniLikier z ciemnych winogron jest niezwykle aromatyczny, słodki, wyborny a przede wszystkim znakomicie rozgrzewa. Idealny na długie, zimne jesienne i zimowe wieczory. Przepis na likierek pochodzi
Szalona Kuchnia EwelinyNiezwykle aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki z dodatkiem wanilii znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych: korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia, pomaga w nieżycie górnych dróg oddechowych
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo dobry, pachnący świeżymi owocami alkoholowy trunek z dojrzewających w słońcu słodkich truskawek. Idealna na spotkanie z przyjaciółkami i babskie pogaduchy. Składniki: 2kg truskawek 500g cukru
Szalona Kuchnia EwelinyNalewka własnej roboty na bazie spirytusu i orzeźwiających cytryn to świetny w smaku i mocno rozgrzewający trunek na zimne wieczory. Najlepsza dla zdrowia jest nalewka cytrynowa
Szalona Kuchnia EwelinyLikier Kawowo-krówkowy Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję również w strefie alkoholowej. Warto czasem poczęstować gości domowej roboty nalewkami, są przepyszne i wzbudzają podziw wśród innych, a są bardzo proste w przygotowaniu. Mogą też stanowić ciekawą alternatywę jako podarunek. Składniki: 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka wódki czystej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml mleka Przygotowanie: Kawę rozpuścić w gorącym mleku
My sweet a lifeNalewka z ciemnych winogron kusiła mnie już od dawna. To miał być koniec nalewek na ten rok, ale nie mogłam się oprzeć, żeby nie opublikować tego
Pieguskowa KuchniaTrunek ten wykazuje pewne działanie regulujące procesy trawienne,wywiera korzystny wpływ na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodząc ich stany zapalne, przeciwdziała lekkim biegunkom, nieżytom
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiW tym przepisie wykorzystałam nie tylko syrop kokosowy ale też i wiórki z syropu,robiąc wódkę Malibu, zalewając je alkoholem.Zostawiłam je na
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5 listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2 galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker 20 dag mrożonych malin i jeżyn Sposób wykonania ciasta: CIASTO: Olej, wodę, szklankę
Wanilia i Kardamonoliwki. *z książki „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI – XVIII" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. **panna apteczkowa w możniejszych domach wydawała produkty kucharzom, smażyła konfitury, przyrządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z zbierała zioła lecznicze
królestwo garówkaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki 1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu
Miód i pieprz„To jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne
Wiem co jem