nalewki domowe - 1189 przepisów (strona:32/80)

Nalewka Truskawkowy Czar 340

Bardzo dobry, pachnący świeżymi owocami alkoholowy trunek z dojrzewających w słońcu słodkich truskawek. Idealna na spotkanie z przyjaciółkami i babskie pogaduchy. Składniki: 2kg truskawek 500g cukru

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowa Cytrynówka 426

Nalewka własnej roboty na bazie spirytusu i orzeźwiających cytryn to świetny w smaku i mocno rozgrzewający trunek na zimne wieczory. Najlepsza dla zdrowia jest nalewka cytrynowa

Szalona Kuchnia Eweliny
Likier Kawowo-krówkowy 175

Likier Kawowo-krówkowy Postanowiłam, że trochę poeksperymentuję również w strefie alkoholowej. Warto czasem poczęstować gości domowej roboty nalewkami, są przepyszne i wzbudzają podziw wśród innych, a są bardzo proste w przygotowaniu. Mogą też stanowić ciekawą alternatywę jako podarunek. Składniki: 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka wódki czystej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml mleka Przygotowanie: Kawę rozpuścić w gorącym mleku

My sweet a life
NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON 180

Nalewka z ciemnych winogron kusiła mnie już od dawna. To miał być koniec nalewek na ten rok, ale nie mogłam się oprzeć, żeby nie opublikować tego

Pieguskowa Kuchnia
Tortowa kostka owocowa 427

cytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5  listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz: 3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2  galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker 20 dag mrożonych  malin i jeżyn Sposób wykonania ciasta: CIASTO:  Olej, wodę, szklankę

Wanilia i Kardamon
Oliwki z derenia - fałszywe oliwki 159

oliwki.  *z książki „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI – XVIII" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. **panna apteczkowa  w możniejszych domach wydawała produkty kucharzom, smażyła konfitury, przyrządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z zbierała zioła lecznicze

królestwo garów
kaczka z wiśniami, na nalewce pieczona 171

kaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto  przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki  1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu

Miód i pieprz
Nalewka imbirowa 192

„To jedna z tych nalewek, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu. Przyda się nie tylko w leczeniu wielu dolegliwości, ale także rozgrzeje w szare jesienne

Wiem co jem
Muffiny cassis z różanym pudrem 226

smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis

SzczyptaSmaQ
W - Z, czyli Wuzetka 20557

blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty).Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj 189

dalej .. już za kilka dni :) Jak będę przygotowywać nalewkę    Inne przepisy na alkoholowe nalewki znajdziesz Tu     Truskawkówka ! czas start czyli pierwsza nalewka w tym sezonie ! Domowy advocat czy ajerkoniak jak zwał tak zwał jest pyszny !   Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj

Kuchnia na wzgórzu
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 233

poście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki",z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawieraprzepis na ogórki miodowe. W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam.Podam Wam przepis oryginalny, ale z adnotacjami - moimi(...)zmianami.Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek,  (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : (użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw)  liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru  3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej (i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu

W kuchni Karmel-itki
Smorodinówka (nalewka z czarnej porzeczki) wg Aleex 229

Klasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo właściwości leczniczych: stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, przy nieżycie górnych dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła. No i jest

W mojej kuchni
Nalewka z pigwy wg Aleex 161

Młody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne wieczory na skołatane nerwy i totalne zmęczenie cudownie pomaga maleńki naparsteczek aromatycznej nalewki. W mojej domowej spiżarni dojrzewają wiśniówka , malinówka i aroniówka . A w kuchni… w kuchni robi się pigwówka. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z owocami pigwy. I nieoczekiwanie dwa tygodnie temu

W mojej kuchni
Tyrolska nalewka na zielonych orzechach 124

kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego przepisu, ale nalewka na zielonych orzechach włoskich to od około 20 lat obowiązkowy punkt na liście naszych domowych przetworów. Tyrolska nalewka na zielonych orzechach ma nie tylko walory lecznicze, ale też doskonale smakuje z sokiem jabłkowym i kawałkiem jabłka w roli zagrychy. Jest to jednak bardzo mocny alkohol

Cztery Fajery