smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis
SzczyptaSmaQblat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty).Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedalej .. już za kilka dni :) Jak będę przygotowywać nalewkę Inne przepisy na alkoholowe nalewki znajdziesz Tu Truskawkówka ! czas start czyli pierwsza nalewka w tym sezonie ! Domowy advocat czy ajerkoniak jak zwał tak zwał jest pyszny ! Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj
Kuchnia na wzgórzupoście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w publikacji "Przetwory i nalewki",z Biblioteczki Poradnika Domowego. Tak, z tego samego, co zawieraprzepis na ogórki miodowe. W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam.Podam Wam przepis oryginalny, ale z adnotacjami - moimi(...)zmianami.Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : (użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru 3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej (i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu
W kuchni Karmel-itkiKlasyczną smorodinówkę robi się, zalewając owoce spirytusem o mocy 70 % i zasypując cukrem. Moja jest trochę inna, przygotowałam ją na podstawie przepisu z książki Małgorzaty Caprari pt. „Nalewki, likiery i wina domowe”. Smorodinówka nie jest zwyczajną nalewką, ma dużo właściwości leczniczych: stosuje się ją w zaburzeniach trawienia, przy nieżycie górnych dróg oddechowych, podczas przeziębienia i bólu gardła. No i jest
W mojej kuchniMłody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne wieczory na skołatane nerwy i totalne zmęczenie cudownie pomaga maleńki naparsteczek aromatycznej nalewki. W mojej domowej spiżarni dojrzewają wiśniówka , malinówka i aroniówka . A w kuchni… w kuchni robi się pigwówka. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z owocami pigwy. I nieoczekiwanie dwa tygodnie temu
W mojej kuchnikłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego przepisu, ale nalewka na zielonych orzechach włoskich to od około 20 lat obowiązkowy punkt na liście naszych domowych przetworów. Tyrolska nalewka na zielonych orzechach ma nie tylko walory lecznicze, ale też doskonale smakuje z sokiem jabłkowym i kawałkiem jabłka w roli zagrychy. Jest to jednak bardzo mocny alkohol
Cztery Fajeryjakiegoś czasu staram się robić swoje nalewki, dzisiaj zrobiłam domowe malibu. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie i jest naprawdę pyszne, idealne do kawy albo na babskie pogawędki :) a może postać w lodówce parę miesięcy chociaż jak go robię znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 ml wódki 200 g wiórków kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka
Niezły MłynekOtrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, czarnuszki, chabra, porzeczki, piołunu, babki i wiele...wiele innych....polecam i zachęcam do lektury
Apetyczna babeczkaNalewki dojrzewające w domowych spiżarniach to prawdziwe przysmaki. Niegdyś przechowywano je w apteczkach, bo oprócz walorów smakowych posiadały leczniczą moc. Nalewka z jeżyn nie tylko smakuje wybornie, ma cudny głęboki rubinowy kolor, ale ma wiele właściwości leczniczych. Zawdzięcza je dużej ilości antocyjanów- przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają serce, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność. Nalewka jeżynowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!albo świeżych malin 2-3 łyżki cukru 2-3 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Beatyskładniki: 60 g świeżych płatków róży 800 g truskawek, bez szypułek sok z 1 cytryny 500 g cukru 500 ml spirytusu wykonanie: Truskawki myjemy, płatki róż
Domowy Smak JedzeniaDomowy wyrób - wódki, nalewki, miody, krupniki" to książka z serii Dobra kuchnia, którą możecie nabyć na stronie www.troy-dystrybucja.pl . W książce zaprezentowane zostały receptury, które przekazywane są często z pokolenie na pokolenie. Możecie w niej znaleźć same wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne - typowe polskie trunki, babcine nalewki, wódki, czy bimbry. Opisany jest w niej każdy etap produkcji - dobór odpowiednich(...)składników, przyrządzenie oraz przechowywanie - tak, aby samodzielne przygotowanie trunków cieszyło nie tylko oczy, ale i również podniebienie. Wszakże dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. W końcu częstowanie rodziny i znajomych alkoholem własnej roboty jest bezcenne. Prawda? Oczywiście, że ich wytwarzanie jest próbą cierpliwości i wymaga zaangażowania, ale efekty są tego warte
Di gotujekilogramami truskawek. Nie to, żebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę
Poezja Smaków - blog kulinarnybardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza , które poznałam dzięki Kukbukowi. To nieprawda, że nalewki kojarzą się z damskimi popitkami. Mój mąż ceni nalewki, szczególnie te domowe. Wiemy co w nich pijemy, tak naprawdę również sami decydujemy o ich smaku i mocy. Jedni lubią mocniejsze, ja preferuję słabsze. Dodając przyprawy takie jak laski cynamonu czy wanilii, każdorazowy
Mieszam w Garnku