własnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :) Składniki: I etap: 1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej
Domowa Cookierenka AgiNajlepsze domowe trunki. Składniki na kilogram owoców: 1 kg czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,5 l wody Do dużej butelki lub słoika wrzucamy oczyszczone owoce i zasypujemy cukrem. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy owoce z cukrem aż puszczą sok. Zazwyczaj po tygodniu dodaję spirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona). Mieszamy(...)zakrywamy. Odstawiamy na miesiąc a po tym czasie przelewamy nalewke ( bez owoców najlepiej przez siteczko) do czystej butelki. Na kilka miesięcy nalewka trafia do spiżarni
prawdziwe jedzeniestarta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około 30 stopni). Formę wysmarować masłem i wyłożyć(...)cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem
cucinarestarta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam nalewki z pigwy domowej roboty ) cukier puder do posypania Wykonanie : Piekarnik nagrzać do do temperatury 160 stopni (ja piekę w termoobiegu więc odejmuję około 30 stopni). Formę wysmarować masłem i wyłożyć(...)cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie nalewkę), wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem
cucinaregodzin i ubierzcie wygodne buty, napotkane drzewka traktujcie z szacunkiem i z każdego weźcie po kilka pędów i wędrujcie dalej. Pamiętajcie, że nasze Babcie leczyły się za pomocą domowych syropów i nalewek dożywając sędziwego wieku, tak więc póki te przepisy krążą to warto do nich wracać i przekazywać młodym pokoleniom. Pędy świerka są małe i bardzo wolno ich przybywa przy
Apetyczna babeczkasceną, gdzie od czwartku do niedzieli gościli szefowie kuchni, znane osobowości kulinarne, a wieczorami grano i śpiewano na żywo. Na stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie... ... domowe wina i nalewki (rewelacyjne :) ... sery zagrodowe ... ulubiony ser koryciński :) ...świeże zioła Była także specjalność z polskich gór - redykołka, czyli serek z niepasteryzowanego mleka owczego Polskiej Owcy Górskiej. Cały cykl produkcyjny odbywa się(...)porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda
Sajkofanka smakupracę układu nerwowego, natomiast potas bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Śliwki hamują przyswajanie cholesterolu, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo. Warto zaopatrzyć się (zwłaszcza na okres jesienno – zimowy) w domowe powidła lub nalewki ze śliwek W zależności od odmiany sezon na śliwki trwa w miesiącach wrzesień – październik ale można cieszyć się nimi również późną jesienią Jak możecie wykorzystać śliwki
I LOVE LIFEDomowy likier kawowy idealnie pasuje do domowego, pysznego ciasta. W likierze jest nie tylko kawa ale i laska wanilii która jeszcze bardziej podkręca smak kawy. Zrobić
Moje Małe CzarowanieOtrzymaliśmy do testowania i częstowania pakiet wódki Gorzkiej Żołądkowej z figą. W oryginalnym wydaniu to słodka, lekka wódka. W wydaniu z figą bardziej przypomina domową ziołową, słodką nalewkę. Smak jest niebanalny a sam napitek świetnie "wchodzi". Bez dwóch zdań ta wódka zostanie z nami na dłużej. Ciekawostką jest bardzo dobre połączenie tego alkoholu z pomarańczą. Proponowany sposób podania polega
Państwo Wojtczuk gotująapteczce. Kwiaty lawendy zawierają wiele cennych substancji, garbników i olejek eteryczny . Lawenda uspokaja, wspomaga układ trawienny oraz łagodzi ból. Olejek lawendowy wspomaga leczenie infekcji. Warto zatem przygotować domowe napary, oleje, nalewki by drogocenne składniki lawendy wspomagały nas na co dzień. Zerknijcie do czego ja ją wykorzystuję. MOJE SPOSOBY NA WYKORZYSTANIE LAWENDY 1. WORECZEK ZAPACHOWY / ODSTRASZACZ MOLI Lawenda najczęściej
WYSPA SZCZĘSLIWAkremowy, intensywnie kawowy likier alkoholowy! Sprawdzi się również jako słabszy alkohol dodatkowy na imprezę sylwestrową. ;-) Chyba nie potrzeba pisać nic więcej. Po prostu musicie spróbować! Dodamy tylko, że domowe alkohole, likiery nalewki mają ten plus, że samemu można regulować moc trunku. Wystarczy dodać mniej lub więcej spirytusu. A jeśli w ogóle nie przepadacie za alkoholem, to zróbcie likier na wódce
W kuchni KatieNalewkę przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok brzozowy możemy kupić np. na Allegro lub samemu upuścić z drzewa brzozy. Tutaj znajdziesz wiele innych przepisów na zdrowotne nalewki i likiery domowe Na Zdrowie
Przepisy i porady kulinarne