Konfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły
Miód i pieprzDzisiaj zapraszam na małe co nieco - czekoladki własnej produkcji. Postanowiłam wykorzystać owoce, które zostały mi od przygotowania nalewek: malinowej, wiśniowej i truskawkowej. Dziś w wersji z
Humanistka w kuchnisłodkościami;) Dziś imieninowe ciacho mojego Taty według mojego przepisu. Jest kawoszem, więc musiałam przygotować coś pod kawową nutę;) Kopiko wiśniowe to miodowe ciacho, które pod wpływem nasączenia wiśniową nalewką rozpuszcza się w ustach… Całość przełożona kremem na bazie kawy rozpuszczalnej wykończona słodziutkimi wisienkami w cukrze. Bardzo tortowe, słodkie, najlepsze na drugi dzień. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu;) Składniki(...)części, a z każdej z nich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ nasączenie
Domowe ciastaskładniki: 60 g kawy ziarnistej 200 g cukru 100 ml spirytusu 100 ml wódki 600 ml wody gorącej wykonanie: Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy do
Domowy Smak JedzeniaWidzę, że pilnie przeszukujecie blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w
Kuchnia domowa Anizrobiliśmy coś sami, wiemy co do tego dodaliśmy i takie domowe smakują o wiele lepiej niż te sklepowe, a dodatkowo jest to prawdziwa skarbnica zdrowia. O takich właśnie przetworach jest ta książka. Znajdziemy tutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich(...)przetwory możemy wykorzystać kuchni oraz jaki będą przetwory miały pożytek dla zdrowia. Nie dość, że możemy przygotować coś smacznego i zdrowego, to jeszcze wielu rzeczy się dowiedzieć. Polecam :-) Tytuł: "Domowa spiżarnia zdrowia " Autor: Zbigniew T. Nowak Okładka: twarda Stron: 240 Cena okładkowa: 39,90 zł Wydawnictwo
kruche babeczkizaciekawiła, gdyż w obecnych czasach coraz częściej sięgamy po naturalne specyfiki i zaczynamy od nowa odkrywać moce natury. Moja wiedza na temat ziół, ich zastosowania do innych celów jak nalewki czy też syropy i soki bardzo się poszerzyła. Z ogromną przyjemnością zgłębiałam tajniki maceracji ziół, staropolskich gąszczy czy też porad i przepisów na kosmetyki. Okazuje się, że większość ziół znajduje(...)malin. Mój ocet nabrał pięknego różówego koloru. Takich porad i wskazówek bardzo przydatnych i praktycznych znajdziecie w tej książce mnóstwo. Zachęcona udanymi eksperymentami z daniami mącznymi i octem przygotowałam domową musztardę gruszkową . Wzbogaciłam ją również, pod wpływem wskazówek autorki o porzeczki która dodały jej pięknego koloru i podkreśliły smak. Muszę się przyznać, że zaznaczyłam w książce mnóstwo zakładek przy przepisach
Pieguskowa Kuchniasłoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju
Kulinarne przygody GatityWinogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren
Wanilia i Kardamonciasto. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub robimy z przepisu na budyń domowy. Wykładamy budyń na ostygnięte ciasto. Na ostudzonym budyniu układamy owoce. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/tarta-truskawkami-budyniem/ BosowKuchni Artykuł Tarta z truskawkami i budyniem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuowoce cytrusowe. Właśnie teraz jest ich na rynku najwięcej i są najtańsze więc warto z nich korzystać. Warto je jeść, pić sok a także przetwarzać na później robiąc m.in. domowe konfitury . Nie zapominam ani trochę o rodzimych jabłkach bo bardzo je lubię, ale chętnie zjem słodką mandarynkę, kwaskowe pomarańcze czy gorzkawego grapefruita. Wiem, że wystarczająco dużo witaminy C dostarczyłaby(...)kapusta kiszona, ale owoce cytrusowe po prostu lubię. Ponieważ jest ich dużo i są łatwo dostępne to często wyciskam z nich sok. Pomyślałam też, że pyszna będzie taka słoneczna nalewka na cytrusowym soku aromacie więc ją zrobiłam. Przygotowanie tego trunku nie wymaga jakichś specjalnych umiejętności ani wiele czasu. Nalewka jest prosta, ale bardzo smaczna. Próbowaliście nalewki pomarańczowo kawowej? To jest
Smaczna PyzaDomowe konfitury są najlepsze, choć nie zawsze zdążymy je przygotować w sezonie owocowym. Tak było właśnie u mnie w ubiegłym roku. Choć mówiłam, że zrobię jeszcze konfiturę z czarnej porzeczki, to jakoś tak czas za bardzo przyspieszył i nie zdążyłam... No ale cóż, w dzisiejszych czasach, gdy pod dostatkiem mamy różnorakich mrożonek praktycznie przez cały rok, to już(...)przygotowywałam z mrożonych owoców nalewkę, konfiturę wiśniową (która się skończyła) i konfiturę z czarnej porzeczki (której to nie zdążyłam). Obydwie konfitury wyszły cudowne, bardzo owocowe i bardzo zdrowe, bez dodatku cukru, ostatnio wszystkie konfitury przygotowuję z ksylitolem lub z ksylitolem z dodatkiem stewii. Przygotowuję od razu z 2kg owoców, zawsze to jedna robota a więcej domowych pyszności do konsumpcji
Smaczne ZdroweDziś już z myślą o weekendzie zapraszam po przepis na pyszne i niezwykle szybkie ciasto. Zrobiłam je w jeden wieczór. Do ciasta użyłam produktów firmy Polskie
Kuchnia domowa Anipogoda odpowiadają mi najbardziej. Między innymi dlatego, że moja nalewkowa natura ciągnie mnie do różnorakich w tym celu kombinacji, więc co rok w mojej kuchni powstają nowe domowe alkohole. Tym razem w ruch poszły jeżyny, które mimo, że nie należą do moich ulubionych owoców, tutaj sprawdziły się idealnie. ;) 1kg dojrzałych jeżyn 400g cukru 0,5l czystej wódki lub spirytusu(...)dolewamy alkohol. Całość mieszamy i pozostawiamy jeszcze na około 3 dni. Po tym czasie płyn przecedzamy przez gazę lub pieluchę tetrową i przelewamy do butelek. Jeśli chcemy uzyskać klarowną nalewkę, należy przefiltrować ją po kilku dnia ponownie, a nawet jeszcze dwukrotnie. Butelki odstawiamy w miejsce, o którym uda nam się na jakiś czas zapomnieć i pozostawiamy w spokoju przynajmniej
Kuchenna Kontrrewolucya