Dzisiaj odrobina włoskiej kuchni, czyli calzone z kurczakiem. Właściwie to nie jestem pewien czy Włosi calzone robią z kurczakiem. Pewnie nie, dlatego tylko odrobina tej włoskiej
Marder&Marder Manufacturezalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie całość wlewamy do słoja, zalewamy wódką , mieszamy, słój zakręcamy wieczkiem i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę lub filtr, dodajemy miód, mieszamy, aby się rozpuścił, rozlewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Nalewka jest gotowa do picia
Przepisy i porady kulinarnedrinków (np. z martini) lub po prostu jako napój z wodą i lodem. Z kolei z owoców dzikiej róży, która rośnie nad naszym domem od dwóch lat robimy nalewkę. Wszystkie składniki są lokalne: owoce dzikiej róży, miód od sąsiada pszczelarza, wódka z miejscowego sklepu, spirytus z Biedronki w Limanowej ;-). Większość nalewek rozdaliśmy, ale jedna butelka czeka na jakieś okrągłe urodziny
Niedzielny kucharzStyczeń, zimno, dobrze nie jest. W taką pogodę warto posilić się czymś naprawdę dobrym i rozgrzewającym. Na przykład jakąś zupą-kremem. Taką właśnie jak ta z
Marder&Marder Manufacturepijany keks sprawdzi się doskonale. Przepis mojej prababci na tradycyjny keks, zawiera kandyzowane owoce. Ja postanowiłam poeksperymenotwać i zamiast nich dodałam do masy bakalie i orzechy ze świątecznej nalewki. Przepis znajdziecie tu –>KLIK. Oczywiście jeśli nie przyrządzaliście tego trunku, to wystarczy, że odpowiednią ilość bakalii nasączycie dzień wcześniej w wódce. Ciasto wyszło super delikatne i puszyste, a dodatki(...)były ciekawym urozmaiceniem. Polecam :) ciasto: 2 jajka 70 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny (ja wycisnęłam sok z owoców, z nalewki) łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 70 g cukru pudru trzcinowego 100 g masła 100 g nasączonych wódką orzechów i bakali polewa: 60 g masła 1,5 łyżki mleka 1 czubata łyżka
Mienta blogZwykle spełniam zachcianki innych, ale tym razem to ja miałem smaka na coś konkretnego. Uwidziała mi się w głowie zupa-krem z pieczonej papryki. W ciągu
Marder&Marder ManufactureAnia co jakiś czas, zupełnie znienacka, wyskakuje z pytaniami w stylu "A umiesz zrobić to? A tamto?" Zasadniczo odpowiedź zawsze jest ta sama. Właściwie
Marder&Marder Manufacturepszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 400g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego + 2 dojrzałe kiwi herbata z cytryną i cukrem + kieliszek nalewki cytrynowej Przygotowanie: W wysokiej misce ubijamy białka na sztywna pianę, uważając żeby jej nie przebić. Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy do niej po łyżce cukru, cały czas ubijając. Kiedy(...)desce i opuszczamy z 30 cm na podłogę. Wykładamy z tortownicy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i chłodzimy. Przygotowujemy herbatę z cytryną, cukrem oraz nalewką. Biszkopt przecinamy na 3 kawałki. Pierwszy z blat nasączamy herbatą, smarujemy dżemem, 1/3 serka mascarpone i przykrywamy blatem. Kolejny blat (nasączony herbatą) smarujemy serkiem i wykładamy pokrojonym w plasterki kiwi
ChilliJemyWzbogaca smak kuchni i jest znany ze swoich zdrowotnych właściwości – mowa o czosnku, który jest niezastąpiony w jesiennych, rozgrzewających daniach. By jednak czosnek na długo zachował
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Generalnie lubimy kurczaki i są one chyba najczęściej spożywanym przez nas mięsem. Zresztą jest to też mięso, które chyba najłatwiej przygotować. A jednocześnie mnogość sposobów, na
Marder&Marder ManufactureDzisiaj w naszej blogowej destylarni mamy coś prostego. Ale prostota wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. Czyli zrobienie łatwe i szybkie, a smak naprawdę doskonały. Bez
Marder&Marder ManufactureDość, wystarczy, pora na odpoczynek. Siedzę teraz w pracy, gdy piszę te słowa. Siedzę i mam absolutnie dość wszystkiego. Nagle wszyscy się obudzili i zorientowali, że
Marder&Marder Manufacturemoże być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować. Zanim jednak podam Wam przepis na domowy syrop z czosnku (czy jak kto woli nalewkę czosnkową) opiszę w wielkim skrócie tę nadal nie docenianą roślinę - niecierpliwi mogą ten fragment pominąć :) Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych, a informacje o jego stosowaniu pochodzą(...)książki "Czosnek znany i nieznany" autorstwa prof. dr hab. Jerzego Lutomskiego. W Internecie znalazłam wiele podobnych receptur różniących się nieco dawkowaniem i sposobem przygotowania. Na przykład tybetańska nalewka czosnkowa Michała Tombaka zawiera 200 g alkoholu, którym zalewa się roztarty czosnek i podaje się ją dwa razy dziennie. Przygotowując swój domowy syrop z czosnku zalałam roztarty czosnek 300 g alkoholu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiele osób rezygnuje z jedzenia pieczywa z powodów zdrowotnych. Że biała maka to niby taka niezdrowa, że gluten, że coś tam jeszcze... Dlatego właśnie dla tych
Marder&Marder Manufactureszczelnie zamknij i odstaw na co najmniej 4 miesiące. Po tym czasie rozlej likier do butelek lub karafki szczelnie zakorkuj. Likier jest gotowy do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarne