czasie przecedź nalew przez gęste sitko, otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, w tym czasie nalewka będzie dojrzewać
Przepisy i porady kulinarnesprawdzić przez zerwaniem. Przepis pochodzi z książki L. Ćwierczakiewiczowej. Zrobienie konfitury trwa dość długo od 18-21 dni, chociaż pracy przy niej niewiele. Z orzechów zielonych można zrobić również nalewkę, która jest niezastąpiona w dolegliwościach żołądkowych. Pomyślałam, że po zakończeniu całej produkcji, można z powodzeniem zalać spirytusem odpowiednią ilość syropu. Tym sposobem mamy nalewkę i konfiturę do ciast czy deserów
Leśny ZakątekOpowiem Wam historię. Właściwie to nic takiego... Ale zawsze staram się przed samym przepisem sprzedać Wam jakąś opowieść więc i nie inaczej będzie tym razem. Otóż
Marder&Marder ManufactureJesteśmy mniej więcej w połowie grillowych przepisów, które dla Was przygotowaliśmy. Pamiętacie grillowe kiełbaski , na które przepis podaliśmy tydzień temu? Dzisiaj będzie okazja żeby wykorzystać je
Marder&Marder Manufacture22 maja. Cóż właściwie wydarzyło się tego dnia? Oj, wiele się działo. Na przykład na Martynice ten dzień jest Świętem Zniesienia Niewolnictwa. W 1364 r. król
Marder&Marder ManufactureWspominaliśmy ostatnio, że przed nami co najmniej miesiąc przepisów grillowych. W końcu maj to początek grillowego sezonu i szkoda tracić czasu na cokolwiek innego. To waśnie
Marder&Marder Manufacturesię rozpuści, maczać miechunkę i układać na papierze do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia. Można też zjadać maczając miechunkę w gorącej czekoladzie. Ale miechunka to także dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność
w mojej kuchniTydzień temu otworzyliśmy sezon grillowy więc przez najbliższy miesiąc lub dwa będziemy mieć tutaj dla Was przepisy na grillowe smakołyki. Zaczynamy od czegoś nieco mniej typowego
Marder&Marder Manufacturegminy i miasta Serock. Gospodarstwo Agroturystyczne Regina Rataj i jej paszteciki kruche na drożdżach z mięsem urzekły nas idealnym ciastem. Koło Gospodyń Wiejskich Marynino Pani Halina Nałęcz i jej nalewka długowieczności na długo zapada w pamięć, choć nalewka szalona teściowa nie wiem czy nie smaczniejsza. Gospodarstwo Agroturystyczne - Jadwisin Pani Maria Chrzanowska i jej delikatne drożdżowe kapuśniaczki. Gospodarstwo „Gąsiorowo” Pani Dorota
królestwo garówNo dobra gagatki, niektórzy z Was zaczęli już długi majowy weekend, niektórzy wzięli wolny wczorajszy poniedziałek i są już w połowie wypoczynku. Swoją drogą ten wolny
Marder&Marder ManufactureZ czym kojarzy się Wam taki zwykły prosty polski obiad? Pewnie pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy jest kotlet schabowy. Pewnie dlatego jest tak chętnie jedzony
Marder&Marder ManufactureDzisiaj porządna porcja pieczywa. Bułki z wyraźnym charakterem, z zadziorem. Domieszka mąki żytniej zdecydowanie dodaje im smaku. Również dość długie pozostawianie zaczynu drożdżowego do wyrastania ma
Marder&Marder Manufacturetygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie wstrząśnij kilka razy słojem. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa(...)Zastosowanie naleweczki : P ij 3-4 razy dziennie po 1 łyżce nalewki rozpuszczonej w około 50 ml przegotowanej i wystudzonej wodzie. Kora wierzbowa jest skuteczna przy przeziębieniach z gorączką , bólach głowy, oraz dolegliwościach reumatycznych i miażdżycy. R ada : Korę możemy kupić lub zebrać samemu. Korę wierzbową zbieramy z gałęzi 2-3 letnich wczesną wiosną , gdy zaczynają ruszać soki
Przepisy i porady kulinarnepewien czas wstrząśnij słojem. Przecedź całość przez gęste sitko, a otrzymany płyn przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do butelek, zakorkuj, naklej etykiety z opisem. Nalewka jest gotowa(...)łagodzenia męczącego kaszlu : 1 łyżeczka do herbaty 3-6 razy dziennie. Zewnętrznie : Na owrzodzenia, oparzenia, ropnie, pryszcze, liszaje, grzybice, łojotokowe zapalenie skóry - przemywać nalewką 4 razy dziennie. R ada : A by otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody
Przepisy i porady kulinarneByłem kiedyś z kumplem w Kazimierzu Dolnym. Dawno temu, sam już nawet nie pamiętam jak dawno. Kazimierz to taka urokliwa mieścina nad Wisłą. Parę knajpek, parę
Marder&Marder Manufacture