NALEWKA Z MALIN TINCTURE OF RASPBERRY Składniki 1 kg leśnych malin 0,45 kg cukru 0,5 l spirytusu (95%) 0,5 l wódki (40%) Wykonanie 1. Maliny myjemy i pozbawiamy szypułek. Zalewamy spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem. Słoik pozostawiamy w ciepłym miejscu na 7 dni. Raz dziennie potrząsamy słoikiem(...)zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 dni. 3. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści zlewamy powstały syrop do wcześniej zlanego nalewu. 4. Uzyskaną nalewkę odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na minimum
chefintheforestsię do niego przekonać, bo nie każdemu podejdą nuty smakowe. Taki sos dla odważnych podniebień! A jak przygotować taki sos? Składniki 4 spore łyżki konfitury dereniowej (można także wykorzystać nalewkę, wtedy sos będzie rzadszy) 10 jeżyn 4 gałązki lawendy miód do osłody (opcjonalnie) Wykonanie Do rondelka przekładamy wszystkie składniki, podgrzewamy, mieszając do lekkiego zagotowania. Zestawiamy sos z ognia i przecedzamy(...)przez sitko, aby pozbyć się ziarenek, gałązek lawendy oraz pozostałości z jeżyn. Uwaga: jeżeli sos przygotujecie na bazie nalewki, jeżyn można dodać więcej, aby bardziej zagęścić sos. W letnie ciepłe dni sernik polewam schłodzonym sosem. Smacznego! Artykuł Urodzinowy sernik na zimno z jagodami i sosem lawendowo-dereniowym z jeżynami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaOstatnio słodkości u nas w domu nie brakuje. Robimy ciasto za ciastem, co zjemy jedno, to robimy kolejne. Akurat to ciasto powstało zupełnie przypadkiem. Robiliśmy przegląd
Marder&Marder ManufactureŚliwowiśnia czy też śliwa wiśniowa to piękne drzewo ozdobne o czerwonych liściach i biało-różowych kwiatach. Poza tym ma pyszne owoce, które doskonale sprawdzają się jako materiał na nalewkę. Tradycyjną, prostą i smaczną. Najtrudniejszym zadaniem przy jej robieniu jest wyjęcie pestek ze śliwek ;) Hmm, a może najtrudniejsze jest czekanie dwa miesiące aż nalewka się zrobi
Milion SmakówCzerwone porzeczki nigdy nie były moimi ulubionymi owocami. Kwaśne, z irytującymi pestkami, nie przepadam za nimi. Ale do ciasta i na nalewkę porzeczkową nadają się doskonale. Porzeczkówka ma śliczny kolor i lekko kwaskowy, wyraźny smak soczystych owoców. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzisiaj mam dla Was pewien ciekawy przepis. Łosoś na sianie pieczony w piekarniku. Jeżeli planujecie zaprosić kogoś na randkę do domu i myślicie o tym żeby
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mamy dla Was rewelacyjną, aksamitną zupę krem z batata, czyli słodkiego ziemniaka, z mlekiem kokosowym. Powiem Wam szczerze, że taką zupą mógłbym się codziennie objadać
Marder&Marder ManufacturePrawda jest taka, że nie przepadam za słodkimi obiadami. Wszelakie makarony z owocami jadałem jako dziecko i mi smakowały. Ale jako dziecko jadałem też chleb z
Marder&Marder Manufactureroku czerwonych porzeczek jest mnóstwo! Moje krzaczki, aż się uginają od tych czerwonych kwaskowych kuleczek. Jak co roku robię z nich nalewkę, galaretkę i dżem, no i oczywiście sernik na zimno! Tym razem postanowiłam nieco zmienić jego recepturę i podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam zmistyfikowaną świeżą bazylię. Wyszło przepysznie, zachęcam Was do wypróbowania! Parę słów o czerwonej(...)ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką
Kulinarne przygody GatityLato w pełni więc kontynuujemy nasze grillowe przepisy. Bo w końcu jak nie teraz, to kiedy? A jeśli właśnie o grilla chodzi... Z czym kojarzy się
Marder&Marder ManufactureOstatnia wichura mocno nadwyrężyła mojego włoskiego orzecha. Z połamanych gałęzi zabrałam zielone orzechy i przeznaczyłam je na nalewkę. Orzechowa nalewka pomaga mi w dolegliwościach żołądkowych lub pomaga w trawieniu. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSezon grillowy trwa w najlepsze więc i my staramy się nie próżnować. Chcemy wycisnąć z lata ile tylko się da, mamy nadzieję, że wy również. Lato
Marder&Marder Manufactureroku postanowiłam zrobić nalewkę truskawkową. Piłam ją tylko raz, ale nigdy nie przygotowywałam w swojej kuchni. Spośród wielu przepisów wybrałam ten umieszczony na vlogu Skutecznie.Tv. Spodobała mi się jego prostota. Ponieważ sezon na truskawki powoli się kończy, warto sięgnąć teraz po te pyszne owoce. Są nagrzane słońcem, pachnące, po prostu znakomite. Przygotowanie nalewki podzieliłam na 2 etapy. Dziś zapraszam
W mojej kuchniKażdy pewnie ma jakieś swoje małe skrzywienia, jakieś tam nawyki, których nie da się pozbyć. Jakieś tam przyzwyczajenia, które ja roboczo nazywam zboczeniami. Jak każdy, to
Marder&Marder Manufacturegodziny. Po tym czasie zlej płyn z owoców, przefiltruj go przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje, nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. R ada : Aby otrzymać 1 l alkoholu
Przepisy i porady kulinarne