Jeżeli ktoś z was kocha Nutelle i nie wyobraża sobie bez niej naleśników, gofrów czy grzanek to mam dla was wersję zdrowszą, którą będziecie mogli jeść bez wyrzutów sumienia. Moja Nutella jest ze... śliwek! Jest to super alternatywa dla zwykłych kremów czekoladowych, które mają w sobie niezliczoną ilość cukru. Może nie jest to najbardziej odpowiednia pora na wrzucanie
Dominacja smakufobii żywieniowej. Kanapki więc to moja zmora. Ja sama ich właściwie nie jadam, choć zdarzają się wyjątki. Za to bardzo lubię takie smarowidła i sama używam ich do naleśników, wytrawnych placuszków itp. Dzisiejsza propozycja to dzieło przypadku. Ponieważ u mnie prawie nic się nie marnuje to i tym razem było podobnie. Z gotowania zupy został mi się kawałek selera
Przysmaki Karolkisami, a już na pewno te produkty, które w innych szerokościach geograficznych wyrabiane są w domach codziennie. Z tego też względu nigdy nie kupujemy też gotowych pierogów, klusek czy naleśników. W przypadku tortilli jest jeszcze jeden powód: sklepowe zawierają sporo substancji konserwujących. Dla porównania: skład tortilli ze sklepu: mąka pszenna (60%), woda, tłuszcz palmowy, stabilizatory: glicerol, guma guar, glukoza
Niedzielny kucharzurocze koreczki na jeden kęs, które doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla dzieci jak i dla dorosłych PRZEPIS TUTAJ *** Domowe chipstiki czyli zakręcone ziemniaki – PRZEPIS TUTAJ *** Czekoladowe naleśniki – słodki, smaczny i pięknie wyglądający deser PRZEPIS TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski
Blog z ApetytemBliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Bliny przypominają nieco naleśniki, które są z dodatkiem drożdży, po usmażeniu są jednak bardziej zwarte i mniej sprężyste. Bliny gryczane są łatwe do przygotowania i pozwalają szybko zrobić pyszne przekąski. Najczęściej bliny gryczane są podawane
Kuchcik gotujeGruszki są smaczne, niestety nie są dostępne przez cały rok. Warto zamknąć je w słoiku, aby przez cały rok można było je wykorzystywać do ciast, kanapek lub naleśników. Aromatyczny dżem z wanilią. Składniki: 4 kg gruszek (waga po obraniu) Sok z ½ cytryny 2 laski wanilii ½ kg cukru 1 galaretka cytrynowa Gruszki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę
Słodki Zakątekjedzony prosto z kubeczka czy serek wiejski z miodem, ulubionym syropem też są świetne, tak jak kanapka pełnoziarnista z konfiturą i kubkiem kefiru lub gorącego kakao. Nie wspomnę o naleśnikach, pankejkach, racuszkach, są wyśmienite na ciepłe leniwe śniadanie, do tego obowiązkowo – u nas – kubek gorącego prawdziwego kakao posłodzonego delikatnie miodem lub syropem z agawy. Jak widzicie
Zasmakuj Kuchnigrubości. Obtaczamy je w mące. Do garnka przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, mleko oraz jajko i dokładni mieszamy (ciasto o gęstości jak na naleśniki). Obtoczone w mące krążki cebuli macamy w ciecie a następnie oprószamy bułką tartą. Rozgrzewamy tłuszcz i partiami smażymy na rumiano krążki. Wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy
Domowy Smak Jedzeniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo zalewamy stopniowo wodą i mieszamy, aby powstała lekko lejąca konsystencja. Uważajcie, aby nie dodać za dużo wody, bo wtedy wyjdzie ciasto na naleśniki. Smażymy placki na odrobinie tłuszczu. 2. Mięso rozbijamy na kotlety, doprawiamy wedle uznania i smażymy na tłuszczu. 3.Brokuł jeśli mrożony, gotujemy do miękkości. Jak świeży kroimy na różyczki
Zdrowie i pysznie na talerzuJeden z klasycznych smaków-sos pieczarkowy,super pomysł do mięs,makaronów czy naleśników z farszem-prosty do zrobienia i szybki-polecam Składniki: 40 dag pieczarek jedna cebulka 200ml śmietanki 30%(w wersji bardziej odchudzonej dodaję 12% ale z kartonika ,bo wtedy się nie zważy), ok 150 ml bulionu(jak nie macie to może być z kostki) 2-3 łyżki
Swojskie jedzonkotemu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera. Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe , a całość łagodzę błyskawiczną, domową śmietaną w spray’u. Gotowych śmietan w spray’u Wam nie polecam. Są pełne
Moja Delicjatortilli 8. Sałatka z brokułem, prażonym słonecznikiem, wędzonym kurczakiem, fetą, kukurydzą i czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe
kruche babeczkiKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Miałam pomysł na farsz do naleśników, ale że nikomu nie chciało się ich smażyć to stwierdziłam, że użyję gotowych tortilli. Dzięki temu zyskałam na czasie, a obiad wyszedł świetny! Może na zdjęciach to nadzienie wygląda niepozornie i nie widać jakie jest kolorowe, ale w rzeczywistości smakuje naprawdę fajnie, a skład warzywno-mięsny daje duże pole do kombinacji ;) Składniki
Simply Foodłyżka olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata