domowe masło. Z tego przepisu ser wychodzi świetny zarówno ze świeżego mleka od krowy, jak i tego ze sklepu. Robicie sami ser? Co robicie z pozostającą serwatką? Próbowałam już naleśników na serwatce, popijam na czczo czystą, a także stosuję jako bazę do koktajli. Macie bardziej kreatywne pomysły? Składniki -2 litry tłustego mleka (tutaj zazwyczaj używam 3,5%) Przygotowanie Litr
Zielona KuchniaKiedy za oknem będzie biało i mroźno, przyniesiony z piwniczki słoiczek pysznego, pachnącego latem i sadem słoiczka dżemu będzie miłym wspomnieniem wakacji. Położony na kanapce, czy dodany do naleśników będzie prawdziwą gratką dla smakoszy. Składniki: 3 kg jabłek mocno dojrzałych 1,5 kg cukru kilka goździków skórka z 2 cytryn Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy
Z Majeczką w kuchniprzecier. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę i dodać mięsa. Całość wymieszać. Ryż przełożyć do pudełka, a na górę wyłożyć farsz. Obiad do pudełka : Naleśnik z mięsem, serem i warzywami Czas wykonania: 15 min Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa(...)mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki) i wymieszać. Takiego grubego naleśnika smażyć na oleju przez 3-4 minuty z każdej strony na małym ogniu. Pokroić na 4 części i przełożyć do pojemniki. Gotowe. Pobierz
KuchniaWeDwoje.plprzesiać. Do miski wlać mleko dodać mąkę jajko i sól. Wymieszać wszystko dokładnie trzepaczką. Ewentualnie dodać mleko. Masa ma być bardzo płynna. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie naleśniki układając masę na patelni kolistym ruchem. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z nadzieniem np z sera białego lub jabłek z cynamonem i sosem ze śmietany wymieszanej
cukrem pudrem posypanewykorzystać i zrobić choć kilka słoiczków dżemu, aby wszystko nie poszło w kosz. Oczywiście najlepszy dżem jest ze świeżych owoców, ale i taki może się przydać np do ciast, naleśników itp. Składniki: pulpa malinowa po zrobieniu soku cukier do smaku żelfix (ilość wg wagi i instrukcji na opakowaniu) sok z cytryny (ilość wedle uznania) Sposób wykonania: 1. Pulpę owocową
Kuchnia domowa AniDODAJEMY SOLI! Odciśniętą kapustę bardzo drobno siekamy i mieszamy z grzybami, pozostawiamy do przestygnięcia. ciasto: Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki) doprawiamy solą do smaku. Ciasto odstawiamy na ok. 10 - 15 min, żeby uwolnić gluten. Do ciasta dodajemy grzyby z kapustą i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej
Moniki Smakołykiciebie! Zamiast tradycyjnych, z masłem, z serem spróbuj do nich paprykowo-orzechowej pasty. Jest zdrowsza, ale i smaczna. Sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale też do kanapek, do naleśników i do czego tylko lubicie dodawać takie pasty. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: 2 papryki czerwone 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki orzechów (użyte nerkowce) 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu
Gotuj z Mąkąrezerwowy plan. Zdjęcie poniżej…Lubicie zupy? Jaką pomidorową byście wybrali, z ciecierzycą czy z makaronem? Zupa to fajne danie na obiad , które często kombinuję z plackami lub naleśnikami. Dzieci są zadowolone, małżonek też jak długo zupa jest na kolację, a nie na obiad. Mój S. nie najada się zupą na obiad. Ale lekka zupa na kolację zadowoli
codojedzeniaKlasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :) Składniki: śliwki węgierki 2kg cukier do smaku czekolada gorzka 300g Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym
Pyry na Gazsuszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich jak węgierka zwykła czy renkloda zielona, należą do owoców, z których można przygotowywać pyszne powidła. Takie powidła w sam raz do naleśników...mniam ;) Tak się rozpisałam, a dzisiejszy post nie dotyczy przecież powideł tylko tarty, przepysznej tarty ze śliwkami. Składniki: 300 g mąki razowej eko 150 g zimnego masła
Życie zaczyna się w kuchnikroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco, a u mnie często znika już po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. Zerknijcie też na inne moje pasztety - klik . Polecam! (2 średnie keksówki) (*) 2 duże ćwiartki z kurczaka (całkowita waga 1,3-1,4 kg) 50g grzybów suszonych 1 marchewka
Di gotujedzisiaj świetny pomysł na zamknięcie dyni w słoiku - aromatyczny i pyszny dżem - a właściwie może bardziej mus - doskonały do świeżego pieczywa, słodkiej chałki czy naleśników. Mówię Wam pychotka :) SKŁADNIKI (na około 7 słoiczków 200 g) 1 kg dyni - np. hokkaido (po obraniu) 2 duże pomarańcze 1 cytryna 1 saszetka żelfixu 3:1 350 g cukru PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjedużej filiżanki na kawę ponad 300 ml, dodajemy 2 łyżki syropu dyniowego. Syrop przechowujemy w lodówce do 5 dni. Polecam Wam! wskazówka: syrop możesz też wykorzystywać do naleśników, pankejek, gofrów czy do owsianki
SMYKWKUCHNIprzez około 18-20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką Muffinki z malinami i białą czekoladą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakDodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i dusić kolejne 5-7 minut. Potem dodać odsączona fasolę, wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić solą. Smacznego To też może Cię zainteresować: Naleśniki zapiekane po meksykańsku Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku Fajita z kurczakiem Salsa fresca, pico de gallo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smak