Pyszne, proste owoce w żelu, wspaniałe do ciast, lodów, naleśników, babeczek :) SKŁADNIKI: 0,5 kg malin 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Maliny zasypujemy cukrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Maliny podgrzewamy, jak cukier się
Pani na deserdojrzałych śliwek i świeżych żurawin z miodem i odrobiną soku z cytryny, idealny do dań z kaczką , ale również świetnie smakuje np. jako dodatek do naleśników z serem. Sos ze śliwek i żurawin przygotowuje się bardzo szybko. Na rozgrzanej patelni rozpuszcza się miód, wrzuca owoce i smaży, aż owoce puszczą sok i wszystko zacznie lekko gęstnieć. Następnie zawartość patelni
Moja Delicjawmieszać do masy za pomocą drewnianej łyżki (wg mnie nie trzeba ubijać białka, ale to była interpretacja Tomka, ubił). Konsystencja ciasta na placuszki powinna być gęstsza, niż na naleśniki. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jogurt wymieszać z miodem, dodać posiekane listki mięty
DietologZapraszam dziś na zdrowy i przepyszny kajmak z daktyli. Dodałam do niego masło orzechowe i powstał pyszny kajmak orzechowy z daktyli. Taki kajmak jest idealny do przekładania ciast, naleśników, placków, gofrów, deserów czy prosto łyżeczką do buzi. Zapraszam Składniki: 40 szt suszonych daktyli 1/4 szkl mleka 2 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą, tak aby je przykryła
słodkie i nie tylko historie kulinarnepagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Krokiety na szybko, bez smażenia naleśników. Składniki 1 chleb tostowy 500 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól
R'n'G Kitchenwięcej gorzkiej. Smakują fantastycznie i można wyjadać je prosto ze słoiczka 😉 Jest to zdrowsza wersja kremu czekoladowego, tylko pamiętajmy, aby dodawać czekoladę dobrej jakości. Idealnie pasują jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy pieczywa. Składniki: 1 kg śliwek 50 g czekolady gorzkiej 70% 50 g czekolady mlecznej Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę
Kuchnia MagdaLenychlebem, swojskim masłem, twarogiem, oscypkami, bundzem, kiełbasą oraz sałatką z granatem, awokado i kuskusem. NIEDZIELA: > warsztat kulinarny "Niedzielne Śniadanie", gdzie przygotowaliśmy m.in. smoothie jabłkowo- pietruszkowe oraz smoothie buraczane, naleśniki w dwóch wersjach: z nadzieniem serowym z miodem i orzechami oraz z nadzieniem szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami, placuszki owsiane z masłem bananowym, białą i ciemną domową
Nastoletnie WypiekanieSzybkie do zrobienia i bez dodatku cukru.. za to z aromatycznym cynamonem i goździkami. Warto uprażyć sobie taki mały zapas do szarlotki, jabłeczników, naleśników, dań ryżowych śniadaniowych... Ilość słoików: 6 słoików pojemności
AniaGotuje.plBardzo smaczna i zdrowa wersja naleśników wytrawnych bez dodatku mleka i mąki pszennej. Ciasto z mąki z ciecierzycy ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, zaś klasyczne nadzienie ze szpinaku posmakuje każdemu (kto lubi szpinak i czosnek :-). W przepisie nie ma soli oraz cukru. Jest to propozycja zdecydowanie nie tylko dla alergików
AniaGotuje.plbędą częściowo w całości. Brzoskwinie zaś powinny pozostać w dużych kawałkach :-) Owoce będą dosłownie pływać w gęstym, słodko kwaśnym soku! Takie jeżynki w słoiczkach polecam szczególnie jako dodatek do: naleśników, budyniów, owsianek, placków
AniaGotuje.plSuper placko naleśniki dla czterech osób. Idealnie puchate, proste i uzależniające. Weekendowe śniadanie jak marzenie :-) Czas przygotowywania: 25 minut + smażenie Ilość placków: 8 sztuk o średnicy 15 cm Składniki: • 3 średnie jajka • 3 łyżki jogurtu naturalnego • 2 łyżki cukru • pół łyżeczki sody • szklanka mleka • 3 łyżki oleju (ryżowy, z pestek winogron..) • pełna szklanka
AniaGotuje.plKról wśród kremów z cytrusów. Zabójczo cytrynowy i słodki. Do czego używać: - krem do bez i tortów bezowych - dodatek do deserów pucharkowych z owocami - do naleśników i pancaków - do serników - do wyjadania ze słoika łyżeczką :-) Czas przygotowywania: 5 minut + gotowanie do 20 minut Ilość: 350-380 ml kremu
AniaGotuje.plUniwersalny krem kokosowy o bardzo subtelnym smaku. I tylko trzy składniki! Polecam do: - deserów pucharkowych - deserów z galaretką i owocami - tortów jako masa do przełożenia - do naleśników i placków Czas przygotowywania: do 30 minut Ilość kremu: około 350 gramów (do małych tortów 18-20 cm średnicy) Składniki: • 200 g śmietanki 30-42 % * • 4 łyżki drobnego
AniaGotuje.plDomowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser. Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart
AniaGotuje.plmascarpone. - tylko 3 składniki - gotowy w 5 minut Polecam do: - tortów bezowych i gofrów - deserów z galaretką i owocami - tortów jako masa do przełożenia - do naleśników i placków Gorąco polecam również bardzo lekką wersję kremu kokosowego do tortów
AniaGotuje.pl