naleśniki - 13886 przepisów (strona:114/926)

Naleśniki pszenne z serem 108

Najprostszy i najzwyklejszy, tradycyjny przepis na naleśniki z mąki pszennej "białej" z serem. Składniki: Naleśniki 2 jaja 6 łyżek mąki pszennej T450 120ml wody szczypta proszku do pieczenia Farsz 250g (1 kostka) twarogu np. chudego 1 łyżeczka erytrytolu kilka kropli aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Naleśniki Jaja wbić do miski. Dodać mąkę, wodę i proszek do pieczenia. Wszystko(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Farsz Do miski wrzucić twaróg. Rozgnieść widelcem. Dodać erytrytol i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć naleśniki. Gotowe naleśniki podawać wedle upodobań. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Naleśniki z sosem pomarańczowym jak Suzette 114

Prosty przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym inspirowane smakiem słynnych naleśników Suzette które podaje się zazwyczaj płonące przygotowywane w soku pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego, masła i cukru. Te są równie pyszne niezwykle aromatyczne idealne o tej porze roku. Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy (  ok. 2 duże pomarańcze) 1 łyżka cukru 25 gramów masła(...)soli 1 łyżeczka cukru  50 ml. oleju Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Ciasto powinno być lejące niezbyt gęste. Odstawiamy na 10/15 minut, następnie smażymy cienkie naleśniki. Sok z pomarańczy zagotować z cukrem dodajemy masło i chwilkę gotujemy na mały ogniu. Następnie zagęszczamy dolewając powoli wodę zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość zagotować. Gotowe!!! Podajemy na ciepło

Andzia Pichci
Naleśniki z kajmakiem, duszonymi jabłkami, brzoskwiniami i wanilią 91

Naleśniki są dobre na każdą porę roku i nadają się na każdy posiłek :) Tym razem proponuję coś na słodki deser lub podwieczorek. Pierwsze jesienne jabłka połączyłam z ostatnimi letnimi, soczystymi brzoskwiniami. Z dodatkiem wanilii pachną i smakują wspaniale. Podane z naleśnikami na mleku oraz solonym kajmakiem przegonią wszystkie chmury :) 8-10 sztuk 3 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki(...)natłuszczonej patelni. Owoce myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę. Dusimy na łyżce wody, aż zmiękną. Dodajemy do nich wanilię i mieszamy. Każdego naleśnika smarujemy kajmakiem i łyżka owoców. Zwijamy lub składamy w trójkąty i podajemy. Smacznego :) Artykuł Naleśniki z kajmakiem, duszonymi jabłkami, brzoskwiniami i wanilią pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Naleśniki z mięsem 82

Naleśniki są dobre zarówno słodkie jak i wytrawne. Dziś przygotowałam z mięsem mieszanym i warzywami. SKŁADNIKI: naleśniki: 1,5 szkl. wody gazowanej 1,5 szkl. mleka 2 szkl. mąki 2 jajka szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia farsz: 30 dag. piersi z kurczaka 30 dag. mięsa mielonego wieprzowego kawałek cukini,selera,papryki czerwonej 1 marchewka(...)pieprz,papryka czerwona,szafran,majeranek masło klarowane,olej do smażenia sos koperkowy: mały pęczek koperku 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz do smaku WYKONANIE: naleśniki: jajka ubijamy, dodajemy wodę,mleko,sól, dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki farsz:pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski,dodajemy sól,pieprz,szczyptę szafranu,smażymy na złoty kolor

Kuchnia Beaty
Placuszki z mascarpone 14995

Możecie je także polać syropem klonowym, miodem lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Jeśli uwielbiacie naleśniki i placuszki wszelkiego rodzaju, to zapraszam również do spojrzenia na te przepisy: naleśniki budyniowe , rosyjskie racuchy bez drożdży oraz naleśniki Magdy Gessler . Jeśli macie ochotę na nieco zdrowsze wersje placuszków to polecam wypróbować przepis na naleśniki gryczane – będą(...)masę za pomocą miksera lub blendera. Masa powinna wyjść dość gęsta. Ciasto odstawić na około 15-20 minut, by nieco odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać patelnię, najlepiej taką do naleśników, która nie wymaga tłuszczu do smażenia. Nakładać małe porcje ciasta (u mnie po 2 łyżki masy na 1 placuszka) i smażyć je na małym ogniu, by się nie spaliły

Kulinarne Przeboje
KROKIETY RUSKIE CZYLI Z FARSZEM DO RUSKICH PIEROGÓW 263

krokiety ruskie. To taka odmiana dla tradycyjnych krokietów np z kapustą albo pieczarkami. Pracy niewiele a efekt i smak zachwyci każdego. U mnie takie krokiety znikają błyskawicznie :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić(...)około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na farsz: * 500 g sera białego sera półtłustego * 500 g ziemniaków * sól do smaku * 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego * 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów

Zrób to smacznie
Naleśniki po wiejsku 116

poprzedniego dnia, tylko trzeba je koniecznie przemielić. Potrzebujemy: 6 średnich ziemniaków 1 cienka kiełbasa 10 dag wędzonego boczku 0,5 pęczka koperku 1 średnia cebula olej do smażenia naleśniki: 2 jajka 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli mąka ile zabierze do gęstości śmietany sól, pieprz sos: 20 dag pieczarek 1 mała cebula śmietana mąka sół, pieprz(...)smaku Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Ugtowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Przysmażamy. Koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy

Co w garnkach piszczy
Krokiety z jajkiem, szpinakiem i serem 140

mięsem. W pierwotnej wersji były to naleśniki z tym samym nadzieniem polane sosem pomidorowym, a w wersji krokietów jeszcze bardziej nabrały walorów smakowych. Polecam :) Składniki na 10 sztuk: Naleśniki: 2 jajka 400 ml mleka 300 ml wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: 450 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 jajka ugotowane na twardo(...)żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia Naleśniki: Podane składniki zmiksować ze sobą na jednolite ciasto. Usmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Farsz: Szpinak rozmrozić starając się, aby jak najwięcej wody odparowało z patelni. W razie konieczności odcisnąć dłońmi nadmiar wody. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni

My simple kitchen
Naleśniki z jarmużem 151

łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi 6 małych naleśników. Jarmuż dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Usuwamy grube nerwy liściowe, a liście drobno kroimy. Cebulę obieramy, drobno(...)końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posiekane orzechy. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Artykuł Naleśniki z jarmużem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Szpinakowy tort naleśnikowy 104

mąkę, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy porcję ciasta, rozprowadzamy na całej patelni i smażymy naleśniki szpinakowe. Gotowe zielone naleśniki schładzamy. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. następnie dodajemy ricottę i jeszcze chwilę miksujemy. Na talerzu układamy naleśnik, smarujemy(...)łyżką kremu i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Potem smarujemy łyżką dżemu. Następnie naleśnik, krem, naleśnik, dżem i tak do skończenia składników. Wstawiamy torcik do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią torcik oraz dekorujemy posypką, płatkami migdałowymi, owocami i melisą. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 169

naleśniki Składniki ⇾  mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka owsiana bezglutenowa, maranta trzcinowa, tapioka, ksylitol (substancja słodząca), sól himalajska, kurkuma, kardamon Mieszanka jest świetnym rozwiązaniem, aby uzyskać smaczne i bezglutenowe naleśniki, przy tym nie głowiąc się jaką dobrać proporcję poszczególnych składników, aby efekt był zadowalający. Przygotowuje się je bardzo prosto, bo wystarczy wymieszać miks z wybranym płynem i jajkiem (jajo(...)można pominąć, jeżeli chcemy by naleśniki były wegańskie). Nie stwarzają żadnych problemów podczas smażenia. Wychodzą bardzo smaczne. Podoba mi się ich złocisty kolor, który powstał dzięki dodatku kurkumy. Zdecydowanie polecam. Wartość odżywcza w 100 g produktu:  Energia: 123 kcal Tłuszcz: 2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g Węglowodany: 22 g w tym cukry

Zdrowie na języku :P
KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 91

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 350 g pieczarek * sól do smaku * ostra papryka do smaku * przyprawa(...)podsmażyć, by pieczarki były miękkie. Dodatkowo: * plastry żółtego sera (tyle ile będzie krokietów) * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika położyć plaster sera, nie dużą ilość mięsnego farszu. Po obu brzegach naleśniki złożyć do środka, po przeciwnych brzegach naleśnika zwijać w rulon. Do jednej miski wbić jajka, rozklepać. Do drugiej wsypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć

Zrób to smacznie
Naleśniki wytrawne wegetariańskie z pieczarkami, kukurydzą i żółtym serem + filmik 158

przepysznym farszem - idealne danie, gdy za oknami zima w pełni, a my potrzebujemy czegoś pysznego, aromatycznego i sycącego - serdecznie polecam :-) Polecam również mój przepis w wersji bezglutenowej :  Bezglutenowe naleśniki wytrawne . Do przepisu dołączony jest filmik  -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na ok. 10 naleśników): Ciasto: 2 szklanki mleka 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 jajka(...)szpatułką przekładamy na drugą stronę - tak smażę pierwszy naleśnik. Następne smażę już na suchej patelni i z jednej strony - usmażone przekładamy na talerz. 6. Następnie nakładamy farsz na tę stronę usmażoną - trochę pieczarek, trochę kukurydzy, trochę sera, posypujemy oregano i składamy w trójkąty. 7. Na patelni roztapiamy trochę masła. 8. Następnie naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor

Kawa z mlekiem
przepis na naleśniki bezglutenowe (najprostsze i najszybsze) 142

ciekawiej to tym razem nie będzie na słodko bo ile można je polewać czekoladą? No dobra można i to dużo, ale co to za wyzwanie. Zatem zapraszamy na wytrawne naleśniki z oscypkiem! Ostatnio próbujemy trochę innego podejścia do fotografii więc zrobiliśmy je z grillowanym oscypkiem i bryndzą ( nie załapała się do zdjęć bo zdjęliśmy ją całą ) Ten przepis(...)naleśniki bezglutenowe jest tak prosty, że nawet nauczyliśmy go Hankę i sama sobie je robi, oczywiście oprócz smażenia. Składniki: czubata szklanka mąki jaglanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła) Przygotowanie: Miksujemy wszystkie składniki w misce. Smażymy chwilę z obu stron na rozgrzanej patelni. Serwujemy z naszymi ulubionymi dodatkami. U nas z grillowanym oscypkiem Smacznego

PaleoLife
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 93

szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą. Danie było znakomite! Pomyślałam, by je odtworzyć w swojej kuchni. Farsz można przygotować w trakcie smażenia naleśników. Składniki (na 2-3 porcje): 6 naleśników (u mnie orkiszowe ) opakowanie (250 g) świeżego szpinaku 25 g suszonych pomidorów lub 50 g pomidorów osączonych z oliwy wrzątek 25 g masła 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kozieradki(...)smażyć, by nie zrobił się gorzki. Na patelnię przełożyć szpinak z dodatkami. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Gorący farsz wykładać na naleśniki. Rozłożyć na nim kostki fety. Naleśniki zwinąć w rulony i podawać

Weekendy w domu i ogrodzie