zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad 5 lat temu. Naleśniki: Składniki: (na około 10 naleśników) 250 ml mleka ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana) 3 jajka surowe kurze ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku(...)ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 250 ml mleka ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana) 3 jajka surowe kurze ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej
Czerwień i błękitNależę do grona ludzi "nie lubiących poniedziałków". Co tu dużo mówić BYLE DO PIĄTKU ! ;) Składniki (około 4 porcje): naleśniki (3 naleśniki): 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli farsz: około 700g mrożonego szpinaku sól, pieprz, czosnek do smaku sos (prawie;p) beszamelowy: szklanka mleka spora łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz(...)czerwona papryka, gałka muszkatałowa wg. smaku około 40g mozzarelli light Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na teflonowej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników) przewracamy dopiero wtedy kiedy brzegi ciasta zaczną odchodzić szpinak smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuję, wtedy przyprawiamy do smaku na spód naczynia żaroodpornego wykładamy jednego naleśnika, na to kładziemy połowę szpinaku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlepszych jakie zrobiła, a może najlepsze? grubaśne i dość pulchne, nadają się do zjedzenia na słodko i słono, zależy na co mamy ochotę. Sami przetestujcie i sprawdźcie. Składniki: (4 naleśniki): 2 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu TOLA 0% z Biedronki) 3 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 1/4 łyżeczki sody szczypta soli jakieś słodzidło(...) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki (albo trzepaczką albo mikserem) smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym naleśnikiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą) przewracamy na drugą stronę dopiero kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić gotowe naleśniki smarujemy serkiem homogenizowanym lub tym na co mamy ochotę SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNaleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej(...)patelni. 6 naleśników średniej wielkości 1 średnia cebula 500 g brokułów + sól do wody 1 okrągły ser camembert (120 g) 200 g śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów
Bullionafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym. Odstawić. Usmażyć 4 małe słone naleśniki wg własnego ulubionego(...)przepisu. Teraz czas na farsz do naleśników. 10 dag pieczarek i jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przygotować pieczarki
Świat Domowej Kuchnirozmieszać – można mikserem, ale nie trzeba (zwłaszcza jak dziecko właśnie ma południową drzemkę;). Na koniec dodać porządną łyżkę oleju i dobrze wymieszać. Patelnię nasmarować olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażyć naleśniki, aż będą rumiane. Kiedy będziecie je zdejmować z patelni mogą być troszkę sztywne, ale za chwilkę zmiękną, a brzegi pozostaną chrupiące. Każdego naleśnika posmarować serkiem waniliowym, posypać(...)ozdobić malinami i borówkami. Trzeba robić szybko, bo najlepiej, jeśli naleśniki są ciepłe, a serek i owoce orzeźwiająco chłodne. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 6- 8 naleśników, czyli jakieś 3-4 porcje w zależności od wielkości patelni
Kulinarne InspiracjeDżemy i konfitury są niezawodne zimą, ale latem do naleśników najlepiej sprawdzają się świeże, sezonowe owoce. Mąka z pełnego ziarna to takie usprawiedliwienie tej słodkiej rozpusty;) Składniki Na naleśniki 3 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej Na karmelizowane morele 4 morele łyzka masła łyżka cukru trzcinowego gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki ciasta wymieszać i smażyć naleśniki. Morele pokroić na kawałki. W rondelku rozpuścić cukier z masłem na wolnym ogniu, powinien powstać bulgocący syrop, który kiedy tylko będzie nabierał rumieńców trzeba zasypać morelami. Dodać gałązkę rozmarynu i wszystko posmażyć razem przez chwilę. Wyjąć rozmaryn. Morele wykładać na naleśniki. Ja placki zwinęłam i pokroiłam pod kątem 45 stopni. Można udekorować
Kulinarne Inspiracjeuniwersalna wersja, która sprawdza się na co dzień i od święta. Do tego jest bardzo zdrowa i pożywna. Wszyscy dobrze je znają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo(...)chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia
Smakowy Rajsiup, robimy. SKŁADNIKI 1 opakowanie świeżego szpinaku baby* 20 dag dowolnej wędliny 1 opakowanie serka typu camembert lub brie 3 ząbki czosnku łyżka masła sól Składniki na naleśniki podane są tutaj . PRZYGOTOWANIE Szpinak umyć i poszatkować. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać przygotowany szpinak. Smażyć, aż woda odparuje, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. W drobną kostkę pokroić(...)szpinaku, wkroić ser i na wolnym ogniu doprowadzić do jego rozpuszczenia. Doprawić solą – na ten punkt uważać, ser jest słony, wędlina też, więc dosalanie może być zbędne. Przygotować naleśniki, które następnie smarować farszem i dowolnie składać. Przed podaniem podsmażyć naleśniki na oleju lub oliwie. Spokojnie naleśniki można zamrozić, mając tym samym wspaniały obiad na „cięższe
zabawa smakiemBardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu(...)dusimy ok. 20 minut, następnie pokrywkę zdejmujemy i redukujemy sos Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu. Można dodać 2 łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy Smażymy naleśniki z obu stron
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwidziana koleżanka z Niemiec. Zajęłyśmy się sobą, a Mama w tym czasie nasmażyła stertę naleśników, nie znając chyba do końca moich wcześniejszych zamiarów. Powiem Wam, że wyszło pysznie. Naleśniki były mięciutkie, ale nie za bardzo puszyste, świetnie pasowały do mojego farszu i tak oto przez przypadek, powstało coś innego niż było pierwotnie zamierzone. Składniki na farsz(...)czerwone papryki 1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1,5 szklanki gazowanej wody olej do smażenia Sposób wykonania
Gosia gotujemusieli siedzieć przy garach :) hihi... Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem : Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby) Ciasto na naleśniki ok. 8-10 naleśników mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej kurkuma imbir Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy mąki do uzyskania konsystencji dość rzadkiego(...)sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę, więc dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :) Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni
vegetanieprzyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl , ale ponieważ było w nim sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników. Drożdże(...)pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników. Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić. Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika z opakowania) zimnego mleka odlać 1 szklankę
Świat Domowej Kuchnirózgi lub miksera kuchennego), tak byśmy pozbyli się wszystkich grudek. 4. Patelnie umieszczamy na dużym ogniu i smarujemy dokładnie olejem. Ja smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy(...)poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie). 6. Usmażone naleśniki układamy na przewrócony do góry dnem duży plaski talerz. Dzięki temu zrobi nam się male wgłębienie, dla naszego
Kulinarnie z Polką na Kresachpełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta(...)doprawić solą i pieprzem. ponadto - passata pomidorowa z czosnkiem (700 g) Passatę zagotować w garnku przed przygotowaniem lazanii. Przygotowanie: Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo
Kuchnia Ellie