naleśniki - 13886 przepisów (strona:108/926)

Wytrawne naleśniki z botwinką 161

mnie przykrym zaskoczeniem. Dość o tym - czas na domowe przepisy pełne smaku i kolorów. Dziś na śniadanie wytrawne naleśniki z tym, co mamy pod ręką. Ja robiłam naleśniki bezglutenowe, ale nadają się do tego każde możliwe naleśniki. Zwłaszcza takie, których nie zjedliśmy od razu po przygotowaniu i trzymaliśmy je przez kilka dni w lodówce. Składniki (fura naleśników(...)solą i jajkami. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto trzepaczką, by pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodać olej. Wymieszać. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Przepis nie wymaga dolewania oleju w trakcie smażenia . Nadzienie : Może być praktycznie wszystko, co nam przyjdzie do głowy lub wpadnie w ręce. U mnie to: garść

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 141

garnku na 1 łyżce masła smażymy na cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za robienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodajemy(...)odrobinę oleju, żeby nam się nie przykleiły do patelni. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawiamy 1 chochelkę ciasta do obtaczania krokietów. Po usmażeniu naleśników zaczynamy zawijać krokiety. Na każdy naleśnik dajemy farsz kapuściano-pieczarkowy, boki składamy do środka i zwijamy w rulon. Krokieta moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy

Kuchenne Wariacje
SUFLET Z NALEŚNIKÓW 158

oryginalnym przepisie ten suflet jest na słono, jednak przerobiłam go na słodki :) Jest pyszny! SUFLET Z NALEŚNIKÓW zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia Polska" // 1 porcja Naleśniki: ~40g mąki (dowolnej) ~mleko pół na pół z wodą do otrzymania odpowiedniej konsystencji (nie pamiętam ile, bo nalałam na oko) ~pół jajka (lub jedno bardzo bardzo malutkie) Wymieszać wszystkie składniki i odstawić(...)zrobiłam ciasto wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki). Smażyć naleśniki. Nadzienie: ~200g mrożonych truskawek Owoce rozmrozić i zmiksować. Nadzieniem smarować naleśniki, zwinąć je w rurki, przeciąć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba ich przecinać, można ułożyć je dowolnie, dopasowując do kształtu naczynia) Masa sufletowa: ~75g jogurtu naturalnego ~4 tabl. stewii ~jajko ~łyżeczka ekstraktu waniliowego

chili & sugar
krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji) 224

wymieszać z jajkami, mlekiem i przyprawami, następnie powoli, ciągle mieszając dolewać wodę. Odstawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek(...)grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i  poddusić na patelni, wymieszać z kapustą i pokrojonymi grzybami po czym zmiksować w malakserze, doprawić do smaku. Naleśniki faszerować masą i zawijać ----> klik   (źródło grafiki: http://dariaanna.blogspot.com) ~2 jajka ~1-2 łyżki mleka ~40g bułki tartej ~10g otrębów (u mnie pszenne) ~sól, pieprz

chili & sugar
Naleśniki pszenno-jaglane z farszem warzywnym 103

nieco i jakieś tam inne rzeczy porobiliśmy to jeść się nam zachciało. A że człowiek już nieco zmęczony to i nic skomplikowanego robić się nie chce. Więc padł pomysł naleśników. Ale, że zawsze myślę o moim blogu (czyli o was :)) to nie mogły być to zwykłe naleśniki, bo to nuda przecież. Musiały zatem być jakieś inne(...)dusimy warzywa do miękkości. Potem dosypujemy sezam, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i gotowe. Nakładamy na połowę naleśnika, drugą połową przykrywamy i gotowe :) Inaczej raczej się nie da zawinąć, bo tak jak pisałem naleśniki są dość grube. Podawać z ulubionymi sosami. Jedzonko naprawdę pyszne, Madzia z Justyną potwierdzają :) A w kolejnym poście (wkrótce) rosyjskie bliny , które

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami 172

zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad 5 lat temu. Naleśniki: Składniki: (na około 10 naleśników) 250 ml mleka ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana) 3 jajka surowe kurze ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku(...)ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 250 ml mleka ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana) 3 jajka surowe kurze ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej

Czerwień i błękit
Szpinakowy torcik naleśnikowy 154

Należę do grona ludzi "nie lubiących poniedziałków". Co tu dużo mówić BYLE DO PIĄTKU ! ;) Składniki (około 4 porcje): naleśniki (3 naleśniki): 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli farsz: około 700g mrożonego szpinaku sól, pieprz, czosnek do smaku sos (prawie;p) beszamelowy: szklanka mleka spora łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz(...)czerwona papryka, gałka muszkatałowa wg. smaku około 40g mozzarelli light Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na teflonowej patelni (najlepiej specjalnej do naleśników) przewracamy dopiero wtedy kiedy brzegi ciasta zaczną odchodzić szpinak smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuję, wtedy przyprawiamy do smaku na spód naczynia żaroodpornego wykładamy jednego naleśnika, na to kładziemy połowę szpinaku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki na jogurcie 124

lepszych jakie zrobiła, a może najlepsze? grubaśne i dość pulchne, nadają się do zjedzenia na słodko i słono, zależy na co mamy ochotę. Sami przetestujcie i sprawdźcie. Składniki: (4 naleśniki): 2 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu TOLA 0% z Biedronki) 3 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 1/4 łyżeczki sody szczypta soli jakieś słodzidło(...) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki (albo trzepaczką albo mikserem) smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym naleśnikiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą) przewracamy na drugą stronę dopiero kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić gotowe naleśniki smarujemy serkiem homogenizowanym lub tym na co mamy ochotę SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Krokiety z brokułami i camembertem 400

Naleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej(...)patelni. 6 naleśników średniej wielkości 1 średnia cebula 500 g brokułów + sól do wody 1 okrągły ser camembert (120 g) 200 g śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów

Bullio
Roladki drobiowe z naleśnikiem 315

nafaszerowane są plackami naleśnika z mięsem mielonym, pieczarkami z cebulką i żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym. Odstawić. Usmażyć 4 małe słone naleśniki wg własnego ulubionego(...)przepisu. Teraz czas na farsz do naleśników. 10 dag pieczarek i jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przygotować pieczarki

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z serkiem i owocami 96

rozmieszać – można mikserem, ale nie trzeba (zwłaszcza jak dziecko właśnie ma południową drzemkę;). Na koniec dodać porządną łyżkę oleju i dobrze wymieszać. Patelnię nasmarować olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażyć naleśniki, aż będą rumiane. Kiedy będziecie je zdejmować z patelni mogą być troszkę sztywne, ale za chwilkę zmiękną, a brzegi pozostaną chrupiące. Każdego naleśnika posmarować serkiem waniliowym, posypać(...)ozdobić malinami i borówkami. Trzeba robić szybko, bo najlepiej, jeśli naleśniki są ciepłe, a serek i owoce orzeźwiająco chłodne. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 6- 8 naleśników, czyli jakieś 3-4 porcje w zależności od wielkości patelni

Kulinarne Inspiracje
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi morelami 109

Dżemy i konfitury są niezawodne zimą, ale latem do naleśników najlepiej sprawdzają się świeże, sezonowe owoce. Mąka z pełnego ziarna to takie usprawiedliwienie tej słodkiej rozpusty;) Składniki Na naleśniki 3 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej Na karmelizowane morele 4 morele łyzka masła łyżka cukru trzcinowego gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki ciasta wymieszać i smażyć naleśniki. Morele pokroić na kawałki. W rondelku rozpuścić cukier z masłem na wolnym ogniu, powinien powstać bulgocący syrop, który kiedy tylko będzie nabierał rumieńców trzeba zasypać morelami. Dodać gałązkę rozmarynu i wszystko posmażyć razem przez chwilę. Wyjąć rozmaryn. Morele wykładać na naleśniki. Ja placki zwinęłam i pokroiłam pod kątem 45 stopni. Można udekorować

Kulinarne Inspiracje
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 141

uniwersalna wersja, która sprawdza się na co dzień i od święta. Do tego jest bardzo zdrowa i pożywna. Wszyscy dobrze je znają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Farsz: 50dag kapusty kiszonej 30dag pieczarek 1 duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo(...)chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Kiszoną kapustę, zalewamy wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia

Smakowy Raj
naleśniki ze szpinakiem 138

siup, robimy. SKŁADNIKI 1 opakowanie świeżego szpinaku baby* 20 dag dowolnej wędliny 1 opakowanie serka typu camembert lub brie 3 ząbki czosnku łyżka masła sól Składniki na naleśniki podane są tutaj . PRZYGOTOWANIE Szpinak umyć i poszatkować. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać przygotowany szpinak. Smażyć, aż woda odparuje, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. W drobną kostkę pokroić(...)szpinaku, wkroić ser i na wolnym ogniu doprowadzić do jego rozpuszczenia. Doprawić solą – na ten punkt uważać, ser jest słony, wędlina też, więc dosalanie może być zbędne. Przygotować naleśniki, które następnie smarować farszem i dowolnie składać. Przed podaniem podsmażyć naleśniki na oleju lub oliwie. Spokojnie naleśniki można zamrozić, mając tym samym wspaniały obiad na „cięższe

zabawa smakiem
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z mięsa drobiowego 470

Bardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśnikównaleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu(...)dusimy ok. 20 minut, następnie pokrywkę zdejmujemy i redukujemy sos  Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu. Można dodać 2 łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamy Teraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masę Dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy Smażymy naleśniki z obu stron

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com