naleśniki - 13886 przepisów (strona:100/926)

Naleśniki z farszem ryżowym na słodko 80

Farsz inny niż zawsze, ale niesamowicie pyszny! W połączeniu z maślanymi żółciutkimi naleśnikami smakuje bosko! Może nie wygląda pięknie, no ale ciężko go pokazać inaczej. Polecam! Co nam trzeba? Na farsz: 100g ryżu białego – np. Kupiec 200ml mleka łyżka cukru trzcinowego łyżka kakao prawdziwego mascarpone- małe pudełeczko na naleśniki: 2 szklanki (220 ml) mąki pszennej 3 jajka(...)szczyptę soli i kurkumy. Następnie dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa. Na samym końcu wlewamy masło-mieszamy całość Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze. Smażymy na patelni do naleśników- rozgrzewając łyżeczkę masła klarowanego. Jak nie ma to nie trzeba nic lub lekko spryskujemy olejem Smażymy na małym ogniu

Latosiowydom
Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim 65

Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim i sosem pomidorowym to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Proste w przygotowaniu sycące danie, idealne dla miłośników mięsa :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 usmażonych naleśników 400 gram mięsa mielonego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów ok 250 gram(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy ok 10 min co jakiś czas mieszając tak aby kukurydza z fasolą zmiękły i woda lekko odparowała, gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia, smażymy naleśniki, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach w rondelku na 2 łyżkach oleju/oliwie podsmażamy jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy się podsmaży wlewamy pomidory w puszce, doprawiamy

Blog kulinarny S9.PL
Zielone naleśniki ze szpinakiem 110

Ależ te naleśniki apetycznie wyglądają w tym zielonym kolorze! Najlepsze jest to, że te szpinakowe naleśniki wcale nie czuć szpinakiem- w sumie jest to bardziej istotne dla tych, którzy za szpinakiem nie przepadają, jak również dla tych, którzy obawiają się, że być może takie naleśniki można jeść tylko w wersji wytrawnej ;) Otóż, moi drodzy, te szpinakowe naleśniki super smakują na słodko: posmarowane dżemem czy nadziane twarogiem, jak również można z nich wyczarować świetne dania wytrawne! około 15 dużych naleśników: 2 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka 200 ml wody 1 jajko 70 g świeżego szpinaku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli 1 łyżka oleju Wszystkie składniki, szczególnie szpinak dobrze zmiksować

Kraina Miodem Płynąca
NALEŚNIKI Z SEREM NA SŁODKO 67

Naleśniki z twarogiem na słodko, podane z owocami to jedno z lepszych śniadań lub podwieczorków na ciepło. Sprawdzony przepis na naleśniki domowe, proste, pyszne. Naleśniki na talerzu możecie udekorować dowolnymi owocami, podać z polewą czekoladową lub miodem. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 2 jajka szklanka mleka szklanka mąki szczypta cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka oleju Farsz(...)obydwu stron, kiedy widzę że brzegi odchodzą przekładam na drugi bok. Gotowe układam na talerzu, przykrywam folią aluminiową. W miseczce rozgniatam widelcem twaróg, dodaję cukier i żółtko, mieszam. Smaruję naleśniki, zwijam w trójkąty lub rulony. Najlepiej smakują odsmażone na chrupko i złoto. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z parówką, ogórkiem kiszonym i żółtym serem 71

kiszony i żółty ser. Nie jest to może najzdrowsza kolacja, ale czasami można, poza tym jeśli dodamy do tego porcję warzyw, to nie będzie tak strasznie:) Na 8 sztuk naleśników: 2 jaja L 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 1 szklana gorącej wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli Na farsz: 4 cienkie parówki 2 ogórki kiszone 8 plastrów(...)znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu. Na środek naleśnika położyć plaster sera, następnie pół parówki i ćwiartkę ogórka, zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem

Krylowa Kuchnia
Naleśniki ze szpinakiem 80

oleju opcjonalnie parmezan do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi 6 małych naleśników. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę(...)końcu doprawiamy pieprzem i solą. Patelnię zdejmujemy z ognia. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Posypujemy parmezanem lub kładziemy trochę pozostałego farszu szpinakowego na wierzch. Artykuł Naleśniki ze szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Naleśnik z jajkiem i serem w środku 91

Znów dawno mnie tu nie było, no cóż,takie życie,ale mam za to dla Was przepis na pysznego naleśnika z jajkiem i serem żółtym w środku.Bardzo ciekawe połączenie,a do tego sałatka i sos czosnkowy, którego akurat nie ma na zdjęciu, no niestety ale zapomniałam do zdjęcia polać naleśnika sosem.Pomysł na takiego naleśnika znalazłam u Moniki Gastrofilki(...)Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmiku Moniki z przygotowania naleśnika - klik . Monika to wspaniała kobieta z bardzo wielką wiedzą i pomysłami na szybkie i smaczne gotowanie,zresztą nie tylko na gotowanie ale z pomysłami na marynowanie mięsa, przechowywanie żywności itd. Monika Gastrofilka   także co tydzień w poniedziałki prowadzi live na żywo i zawsze coś smacznego pitrasi.Polecam, zajrzycie na stronę Gastrofilki

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem 79

podać je na ciepło, lub na zimno – wówczas rezygnujemy z zapiekania ich oraz z dodatku śmietany z parmezanem (no chyba, że ktoś koniecznie chce ) Na około 5 sztuk. Naleśniki: 150 g mąki 150 ml piwa 100 ml mleka 2 jajka sól, pieprz 40 g masła, roztopionego 2-3 łyżki oleju Nadzienie: około 230 g serka śmietankowego 2 dymki(...)zieloną część dymki drobno siekamy. Bazylię z grubsza siekamy. Twarożek mieszamy z dymką, bazylią i papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki smarujemy farszem twarożkowo-ziołowym, rolujemy. Przekrawamy na pół i układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Śmietanę mieszamy z parmezanem. Zalewamy naleśniki. Pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Krokiety z mięsem 76

push({}); Składniki na farsz: 2 podudzia z kurczaka ugotowane w rosole 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naleśniki: 1 jajko 1szkl. mąki pszennej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 2 jajka do panierowania kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania(...)olejem i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Smażyłam cienkie naleśniki i wykładałam je na talerz. Naleśniki smarowałam farszem mięsnym i zwijałam je w krokiety, zawijając brzegi naleśnika do środka. Zwinięte naleśniki odkładałam na talerz.  Jajka roztrzepałam widelcem ze szczyptą soli. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Naleśniki maczałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam

Waniliowe Improwizacje
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 76

szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA.     Potrawy najczęściej są DUSZONE w tradycyjnych garnkach, GOTOWANE NA PARZE lub GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno na śniadanie, jak i są dodatkiem do obiadu czy kolacji. Często służą do nabierania innych składników zamiast łyżki czy też widelca.   Jedzenie jest(...)Działa rozgrzewająco. Często jedzona jest podczas ramadanowej kolacji, gdyż działa regenerującą i przyprawa siły po całodniowym poście. BAGHRIR Tak jak Wam pisałam powyżej Marokańczycy uwielbiają wszelkiego rodzaju placki i naleśniki ( sami dobrze wiecie z mojego instagrama, że będąc w Marrakeszu na śniadanie jadłam naleśniki! ). BAGHRIR to arabskie placuszki z „tysiącem” małych dziurek. Podawane bardzo często

Ostra na Słodko
Naleśniki z brokułami i serem lazur 129

dość często. Tym razem trafiło na brokuł i ser pleśniowy. Pyszne i charakterystyczne w smaku połączenie, to świetna propozycja na obiad, jak i kolację. Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -250 g brokuła -125 g sera pleśniowego typu lazur* -50 ml śmietanki UHT -1 łyżka oliwy -1/2 małej cebulki -sól, pieprz -opcjonalnie: sos czosnkowy, tarty ser żółty, pestki(...)słonecznika, dyni lub orzeszki piniowe (wedle uznania do podania) Przygotowanie Przygotować naleśniki. Brokuł obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. W małym rondelku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać pokorojone drobno brokuły i wkruszyć ser pleśniowy. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem Całość dokładnie wymieszać i chwilę poddusić do rozpuszczenia

Zielona Kuchnia
Naleśniki po meksykańsku 107

Francji. Bardzo popularne jako danie na śniadanie np z serem. Można właściwie podawać je o każdej porze dnia w rozmaity sposób.U mnie w domu w roli głównej, to naleśniki z gorącymi malinami. Ale żeby nie było nudno zaserwowałam moim najbliższym naleśniki po meksykańsku. Bardzo syte, treściwe i po zjedzeniu takiej 1 sztuki można głód zaspokoić na długo(...)mieć gęstość śmietany, regulować mąką i wodą gazowaną w razie potrzeby. Na każdym naleśniku rozsmarować farsz zwijać w rulon u układać w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni. Podawać z ulubionymi sosami, surówką. Smacznego:)   Artykuł Naleśniki po meksykańsku pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Naleśniki banoffee 112

obiad dla fanów naleśników na słodko, jak i na deser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące, 2-3 naleśniki spokojnie zaspokoją głód. Składniki: Naleśniki przygotowane z tego przepisu Krem kajmakowy: 125 g serka mascarpone, 200 g masy krówkowej kajmakowej, 100 ml słodkiej śmietany 30-36%, 2 banany, 1/2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki kakao(...)tartej czekolady do ozdoby. Usmażyć naleśniki z podanego przepisu. Przygotować krem kajmakowy: serek mascarpone oraz kajmak dokładnie zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru na sztywno. Banany pokroić w plasterki. Każdego naleśnika (1 połowę) posmarować kremem kajmakowym, na wierzchu ułożyć plasterki bananów, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, aż powstaną trójkąty

Moja kraina smaków
Naleśniki z serkiem waniliowym i frużeliną wiśniową 133

Naleśniki z serkiem waniliowym i frużeliną wiśniową Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1/5 szklanki cukru (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 szklanka mleka około 1/3 szklanki wody Składniki frużeliny: 250 g wiśni 50 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: waniliowy serek homogenizowany Wykonanie frużeliny: Wiśnie drylujemy i odstawiamy(...)patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją 1 łyżką oleju. Ja używam do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają. Naleśniki smarujemy serkiem i rolujemy. Na wierzchu układamy frużelinę wiśniową. Smacznego

Smak mojego domu