wiecie, że dziś, czyli 3 marca, obchodzimy Narodowy Dzień Naleśników? Tak, jest takie święto :) Zatem cóż innego mogłoby się pojawić na blogu jeśli nie przepis na naleśniki właśnie. Na pewno wszyscy macie swój ulubiony przepis zarówno na ciasto, jak i na nadzienie. I nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak są pyszne (bo każdy to wie), i że smakują zawsze(...)może być za gęste (jeśli chcemy uzyskać cienkie placki). Konsystencję ciasta można również zmodyfikować po usmażeniu pierwszego naleśnika (wtedy będzie wiadomo czy ciasto powinniśmy zagęścić czy też rozrzedzić). Na rozgrzany tłuszcz wlewamy porcję ciasta i obracając powoli patelnią rozprowadzamy cienką jego warstwę. Naleśniki należy przewrócić na drugą stronę kiedy brzegi ciasta odstają od patelni, a z wierzchu robią się
MyCookBook.plnaleśniku, panierowany i usmażony. Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem, z mięsem, czy mieszane. U nas każda wersja jest dobra. Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego. Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :) Krokiety z mięsem mielonym Naleśniki: 2 jajka + pół łyżeczki soli 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie
Takie tam pichcenieNaleśniki, niby cóż może być prostszego, jednak dla początkujących przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z Wami podzielić. Oczywiście(...)wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (bez grudek) odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie smażyć na gorącej, lekko natłuszczonej patelni, cienkie, lekko przyrumienione z każdej strony naleśniki. Szpinak opłukać dokładnie z piasku, większe listki pokroić, sparzyć wrzątkiem zanurzając na chwilę sito ze szpinakiem w garnku z wrzątkiem i odcedzić z wody. Jeśli używamy mrożonego szpinaku
Kuchcik gotujewersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest prawie nie wyczuwalny, na pierwszym miejscu jest dynia. NALEŚNIKI: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 250g szpinaku mrożonego NADZIENIE: 300 g dyni muscat lub hokkaido 125g serka ricotta(...)wody na sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki
https:KKuchniaMniamPowiem jedno... Naleśniki polane syropem klonowym z serkiem mascarpone były przepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach;-) Polecam gorąco! Zapraszam również na naleśniki: w syropie pomarańczowym kokosowe naleśniki z mango ze szpinakiem Składniki: serek mascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto: 2 jajka mleko (na oko) mąka (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce(...)Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Smażyłam na teflonowej patelni, cienkie placki. Usmażone naleśniki polałam syropem klonowym. Odrobiną jogurtu i nałożyłam serek mascarpone. Smacznego
potrawyregionalneciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni. Dodałam do niego również roztopione masło,można odrobinę oleju,ponieważ smażyłam naleśniki na żeliwnej patelni już bez tłuszczu. Usmażone naleśniki złożyłam w trójkąty i zabrałam się za syrop. Wsypałam na patelnię brązowy cukier. Wlałam wyciśnięty sok z pomarańczy(...)startą skórkę z pomarańczy- ale moi domownicy nie przepadają za nią więc nie dodałam. Sos zacznie bulgotać i gęstnieć. Trzeba uważać ,żeby się nie przypalił. Układałam na patelni kolejno naleśniki i chwilę gotowałam w syropie. Można polać je brandy i przed podaniem podpalić dla efektowniejszego efektu. Chwilę podsmażamy i obracamy naleśniki. Smacznego
potrawyregionalneszklanki napoju orzechowego Alpro jajko 2 szt proszek do pieczenia pół łyżeczki olej rzepakowy 50 ml Dodatkowo: dżem morelowy Wykonanie naleśników: Do misy wbijamy jajo , wlewamy napój orzechowy i miksujemy . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do napoju orzechowego -miksujemy nadal. Przy końcu dodajemy olej rzepakowy 1-2 minuty miksowania(...)naleśników , jeśli macie). Nalewamy ciasto łyżką najlepiej wazową ( Ciasto rozprowadzamy po całej patelni , lekko ja przechylając ). Przekładamy naleśniki na talerz .Dzięki proszkowi do pieczenia naleśnik będzie pulchniejszy. Smarujemy naleśniki dżemem i składamy jak kopertę . Podajemy jeszcze ciepłe
Różowa kuchniaopcjonalnie szczyptą soli Marwitki kilka łodyżek szczypiorku Na buraczkowym naleśniku ułożyć liść sałaty, a na nim plaster szynki. Przykryć marchewkowym naleśnikiem. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę twarożku. Całość zwinąć w rulon. Pokroić na 2-3 cm ślimaczki. Pozostałe naleśniki przygotować w ten sam sposób. W Marwitkach zrobić wykałaczką po dwie dziurki, wsunąć w nie szczypiorek. Wierzch marchewki cienko posmarować(...)twarożkiem, "przykleić" do niej naleśnikowe roladki. Naleśniki 160 g mąki pszennej 4 łyżki drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jaja 125 ml szklanki mleka 125 ml wody szczypta soli 125 ml świeżego soku Marwirt buraczkowo-jabłkowego 125 ml świeżego soku Marwit marchewkowego niewielka ilość oleju Mąki przesiać. Jajka zmiksować z mlekiem, wodą i solą. Dodać mąkę. Ciasto naleśnikowe podzielić
Pełny talerzinne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik na biszkopcie Lub inne przepisy na placuszki: Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną Puchate naleśniki na maślance Naleśniki przepis podstawowy Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Koronkowe naleśniki Wytrawne naleśniki z pikantnym kurczakiem The post Placki z jabłkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeziemniaki z obiadu :) bo mi tak , dzisiaj mam dla Was propozycję co z nich zrobić Zapraszam na ziemniaczane naleśniki zapiekane z szynką i mozzarellą . Do polania naleśników użyłam Sosu do spaghetti firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ . Naleśniki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : około 1 szklanki ugotowanych zmielonych ziemniaków(...)wymieszać , następnie dodać mąkę i przyprawy naleśniki maja być ostrawe. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Na każdej połowie naleśnika nałożyć po dużym plastrze mozzarelli i szynki , złożyć w chusteczkę. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną , ułożyć naleśniki. Na każdym ułożyć jeszcze po plasterku mozzarelli i polać sosem spaghetti. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około
Sama słodycz i szczypta chiliNaleśniki to naleśniki . Prawie pod każda postacią lubiane i nie ważne czy masz 6 lat czy 60 . Czy nie korci Was aby coś od siebie dodać ,coś zmienić lub zamienić. Jestem przekonana że zdecydowana większość pichcących w zaciszu własnej kuchni zmienia przepisy i eksperymentuje . Ze mną tez tak jest ,problem w tym że zapominam co zrobiłam jeśli(...)zapisze tego . Tak tez było z tymi naleśnikami . Dopiero za czwartym razem udało mi się odtworzyć smak pierwszych naleśników. Dlatego zapiszę skład tu i będę miała z głowy. Składniki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 jajka mąka 1 szklanka mleka 1 łyzka oliwy 1 opakowanie serka chudego ( moze być inne nadzienie) 2 łyżki cukru pudru 1 lyżka śmietany
Eli Gotowaniewspaniałego smaku, a do tego uczta dla oczu. Danie znakomite dla małych kapryśników, którzy nie lubią warzyw, a do tego wypatrzą je wszędzie. Od razu zdradzę wam sekret, że naleśniki i placki to znakomita skrytka na wszelkiej maści warzywa, można w nich przemycić niemalże wszystko. Najlepiej oczywiście zachęcać i rozsmakowywać dzieci w warzywach od samego początku, ale jeśli już(...)mamy w domu grymaśnika, trzeba się wzbić na wyżyny kreatywności, a z czasem młodociany powolutku da się przestawić na właściwe tory. Nasze naleśniki zostały podane w dwóch wersjach, z musem jabłkowym (jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli
Przepysznik - BLW i nie tylkosię na podzielenie się nim z innymi :) Składniki: (9 sztuk) Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego(...)lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki. Górę
W kuchni u Monikimnie przykrym zaskoczeniem. Dość o tym - czas na domowe przepisy pełne smaku i kolorów. Dziś na śniadanie wytrawne naleśniki z tym, co mamy pod ręką. Ja robiłam naleśniki bezglutenowe, ale nadają się do tego każde możliwe naleśniki. Zwłaszcza takie, których nie zjedliśmy od razu po przygotowaniu i trzymaliśmy je przez kilka dni w lodówce. Składniki (fura naleśników(...)solą i jajkami. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto trzepaczką, by pozbyć się ewentualnych grudek. Pod koniec dodać olej. Wymieszać. Patelnię posmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Przepis nie wymaga dolewania oleju w trakcie smażenia . Nadzienie : Może być praktycznie wszystko, co nam przyjdzie do głowy lub wpadnie w ręce. U mnie to: garść
Weekendy w domu i ogrodzie