musieli siedzieć przy garach :) hihi... Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem : Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby) Ciasto na naleśniki ok. 8-10 naleśników mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej kurkuma imbir Do wysokiej miski wbijamy jajko i miksujemy na piankę, dolewamy mleko i dosypujemy mąki do uzyskania konsystencji dość rzadkiego(...)sposób na odpowiednią ilość ciasta, aby było idealnie na Waszą rodzinę, więc dostosujcie ilość ciasta do swoich potrzeb :) Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy 3 krople oleju :), ale nie więcej. Resztę naleśników smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni
vegetanieprzyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl , ale ponieważ było w nim sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników. Drożdże(...)pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników. Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić. Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika z opakowania) zimnego mleka odlać 1 szklankę
Świat Domowej Kuchnirózgi lub miksera kuchennego), tak byśmy pozbyli się wszystkich grudek. 4. Patelnie umieszczamy na dużym ogniu i smarujemy dokładnie olejem. Ja smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy(...)poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor (ok 1,5-2 minuty smażenia po każdej stronie). 6. Usmażone naleśniki układamy na przewrócony do góry dnem duży plaski talerz. Dzięki temu zrobi nam się male wgłębienie, dla naszego
Kulinarnie z Polką na Kresachpełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta(...)doprawić solą i pieprzem. ponadto - passata pomidorowa z czosnkiem (700 g) Passatę zagotować w garnku przed przygotowaniem lazanii. Przygotowanie: Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo
Kuchnia EllieWitajcie. Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki w wytrawnej wersji. Przepis znalazłam wieki temu w jakiejś gazecie. Polecam! Składniki: Naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-1,5 szklanki mąki szczypta soli 2-3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawa gyros lub inna do kurczaka kawałek świeżej lub konserwowej papryki 5 małych ogórków konserwowych(...)łyżek tartego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Panierka: jajko + mleko bułka tarta Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Piersi pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i szczyptą gałki muszkatołowej. Usmażyć na oleju. 3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone w kostkę, ewentualnie doprawić i chwilkę dusić. Zdjąć z ognia, dodać
Kuchnia domowa Ani, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na oko" sprawiają, że ciasto się rwie, bądź przywiera do patelni. Dlatego, jeśli macie ochotę na szybkie danie, usmażcie porcję naleśników, a może nawet dwie ;) Składniki : 2 jajka 130 ml mleka(...)wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić na 10 minut. Patelnię smarować odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty z każdej strony. Naleśniki przekładać dowolnym farszem, słodkim lub słonym. Smacznego
kolorowotorcikowomnie danie idealne na śniadanie, a także obiad nie lubię naleśników cienkich i gumowatych mój idealny naleśnik powinien być: -miękki -puszysty -gruby (oczywiście nie do przesady) -i sycący z tego przepisu uzyskamy właśnie takie naleśniki :) Składniki: (na ok. 12 naleśników) -4 jajka -4 łyżki cukru -600 ml mleka -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżeczki proszku(...)miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na 10-15 minut. Po upływie tego czasu, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem lub dżemem i dowolnie zawijamy :) Smacznego
KasiekGotujeJeżeli w kuchennej szafce z zapasami macie ukryte puszki z fasolami a w lodówce leżą wczorajsze naleśniki - przygotowanie obiadu zajmie wam parę minut. Trochę dłużej, jeżeli musicie naleśniki usmażyć. Ale i tak będzie szybko i smacznie. Można użyć dowolnych naleśników, ja akurat miałam szpinakowe , więc było i smacznie i ładnie. składniki 8 naleśników(...)fasole, kukurydzę, pokrojone na małe kawałki parówki, pietruszkę. Doprawić do smaku harissą, solą, pieprzem, papryką, dobrze wymieszać, podgrzać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, posypać cheddarem, dowolnie złożyć - ja składałam w kopertkę (jak w tym przepisie). Naleśniki podgrzać w kuchence mikrofalowej, podpiec w piekarniku lub obsmażyć na patelni. Podawać z dowolna sałatą. Smacznego
Stare GarySzpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem. SKŁADNIKI Na naleśniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka mleka 2 jajka woda mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości, olej do smarowania patelni 1 łyżka masła do obsmażenia naleśników. Do sosu(...)oleju. Wlewać niewielką ilość płynu . Przychylić patelnię i rozlać po całej. Naleśniki powinny być cienkie. Farsz szupinkowy rozsmarowywać cienko na naleśniku. Składać w trójkąt lub, jak kto woli prostokąt, rulon. Naleśniki podpiec na gorącym masełku z obu stron. Podawać z sosem jogutrtowo- czosnkowym. Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać
W kuchennym oknie Ewyjego autorem jest znakomity Michel Roux . My zachwyciliśmy się tym daniem, więc dziś chciałam się nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy(...)resztę kopru z pieczarkami. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem (brzegi dobrze jest podwinąć pod spód). Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35 na 20 cm (musi być odrobinę większy niż ten pierwszy), nawijamy go na wałek, rozwijamy nad rybą i dociskamy brzegi (ciasto musi zakrywać całą rybę wraz z nadzieniem i naleśnikami). Chowamy do lodówki
Ratunku obiadzawiedzie.To najsmaczniejsze danie z udziałem jarmużu jakie udało mi się przygotować i przekona każdego kto uważa,ze jarmuż nie należy jednak do jego ulubionych warzyw.Polecam! Składniki na 8-10 naleśników: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej pół na pół z pełnoziarnistą 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej 1 jajko L szczypta cukru 1 łyżka oleju(...)dusiłam 20 minut i kilkakrotnie podlewałam wodą.Nadmiar na koniec odparować.Przestudzić usmażyć naleśniki przestudzony jarmuż wymieszać z serkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.Każdy naleśnik posmarować porcją nadzienia i zwinąć w rulon naleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania,posmarować olejem ,posypać startym parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi.Zapiekać w 200`C przez 20 minut,do zrumienienia brzegów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!musu zachwalać już nie muszę, bo pokazałam Wam go wcześniej w doskonałym deserze z musem, crunchy oraz truskawkami , ale przy okazji zdradzęWam przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe... :) Naleśniki (ok.10 szt.): * mleko- 250 ml * mąka- 100 g * jajko- 1 szt. * cukier- 4 łyżki * szczypta soli * masło klarowane/oliwa- 2 łyżki** Mus czekoladowy: * czekolada mleczna- 40 g * kremówka(...)Dodatkowo: * banan- 2 szt. * sok z cytryny * kakao doposypania Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Mus czekoladowy: Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, aż do połączenia się składników. Przygotowanie: Usmażone naleśniki złożyć
Kraina Miodem PłynącaNaleśników ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na naleśniki bez glutenu, na zdrowej mące jaglanej. Eksperymentowałam już i z mąką gryczaną i ryżową, a nawet i z ugotowaną kaszą jaglaną i wiecie co- żadne naleśniki nie smakowały tak dobrze, jak te :) Są elastyczne, bardzo dobrze się smażą, w intensywnie słonecznym kolorze, no i tak pięknie pachną wanilią(...)Inspiracją był przepis z bloga mimo-za-monika , za który dziękuję! Naleśniki- 10 szt.: * mąka jaglana- szklanka * mleko- szklanka * jajko- 2szt. * siemię lniane zmielone- 1 łyżka + 1 łyżka wrzątku* * syrop z agawy (lub cukier)- 3 łyżki * wanilia- 1/3 laski * olej kokosowy do smażenia Ciasto przygotować tak samo, jak na zwykłe naleśniki- klik . Zmielone
Kraina Miodem Płynącarewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują. Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad , ale też imprezowe danie na gorąco. Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : ** mąka pszenna – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** proszek do pieczenia -1 lyżeczka ** jajko – 2 szt ** sól – 1 szczypta ** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść ** Smakowita pajda z ziołami(...)Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ). Resztę mieszamy z utartą bryndzą. Doprawiamy do smaku pieprzem. CAŁOŚĆ : Każdy naleśnik smarujemy po całości przygotowanym serowym farszem , a następnie zwijamy w rulon. Niewielką tortownicę natłuszczamy delikatnie resztą smalczyku. Wkładamy nasze naleśniki tworząc „ ślimaka „ – zaczynamy od zewnętrznych ścianek , kierując się ku środkowi. Całość posypujemy resztą oscypka i wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkoserem to smak dzieciństwa - przynajmniej dla mnie. Moja wersja jest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej(...)szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli 3-4 łyżki cukru nadzienie: ok. 400 g twarogu żółtko 4 łyżki cukru cukier waniliowy ponadto: olej do smażenia Naleśniki z Białym Serem - Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera na gładką
Słodka Strona