placki drożdżowe Drożdżowy placek serwowany w Wielkiej Brytanii, najczęściej z masłem, w przerwie na herbatę. Ja serwuję do porannej kawy, ale do wieczornej herbaty również smakuje
KucharzycaMigdałowe naleśniki. Lubicie naleśniki? Ja i moje dzieci moglibyśmy je jeść naprawdę często Dziś polecam Wam naleśniki w wersji migdałowej. Do ich przygotowania użyłam napoju migdałowego
Słodkie okruszkiPlacuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowani, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch
Di gotujeKrokiety z mięsem i warzywami, to danie które najczęściej pojawia się u mnie w kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest
cool and mintyTaki placek to idealna propozycja na szybkie śniadanie oraz zdrowy deser, który całkowicie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Uwielbiam jego delikatnie brzoskwiniowy smak oraz zwartą
Di gotujeTe naleśniki nazwałam amerykańskie, ponieważ wyglądają podobnie. Jednak są wykonane z innych składników, użyłam sody i jogurtu. Natomiast amerykańskie są na mleku i proszku do pieczenia
Kuchnia PokoleńKlasyczne i bardzo smaczne naleśniki z serem to wspaniała przekąska, która zaspokoi głód i doda energii. Taki pomysł na szybki obiad powinien spodobać się szczególnie dzieciom
Kuchcik gotujeNaleśniki które możemy śmiało zaserwować na słono ponieważ mąką gryczana zawiera w sobie goryczkę i może nie wszystkim podpasywać na słodko, dlatego bezpieczniej na pierwszy raz
Gotowanie...to proste !Naleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych
Oryginalny smakTe naleśniki są po prostu pyszne, z dodatkiem mąki razowej i ziarenek siemienia lnianego oraz słonecznika i sezamu, smakują wybornie zarówno na słodko jak i z
Cynamonowe szczęścieBardzo dobre delikatne naleśniki, a z takim nadzieniem to poezja. Można oczywiście nadzienie zrobić tylko z serka i z owoców, ale moja wersja to już jest
Kuchnia PokoleńOd zawsze wiadomo, że krokiety to świetny pomysł na obiad czy też ciepłą kolację. Podstawą dobrych krokietów jest naleśnik, ile ja się naszukałam dobrego przepisu na
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzpinak, ser feta, piersi z kurczaka, oliwki, czosnek, wszystko zawinięte w naleśniku, oblane sosem beszamelowym i oprószone serem. Zestaw, któremu trudno się oprzeć :-) Przygotowanie zajmuje nieco
Passions hobbies lifeKombinowałam, jak tu zrobić jakieś inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie:naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym
Moje Kuchenne Rewelacjegalerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: (na 8 roladek) 4 piersi z kurczaka (grubsze, pojedyncze) 4 parówki z szynki (u mnie z serii de luxe Henryk Kania ) olej do smażenia Na panierkę: 5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko L mleko sól i pieprz do smaku (jak do tradycyjnej panierki) 1 czubata łyżeczka(...)słodkiej czerwonej papryki. Jeśli lubicie wyraziste panierki możecie dodać około 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki. Wszystko mieszamy powoli wlewając mleko, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy (gęstsza niż na naleśniki). W głębokim talerzu mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą (po 4 łyżki). W każdym rozbitym kotlecie umieszczamy 1/2 parówki, całość zwijamy i maczamy ostrożnie w naszej panierce. Następnie obtaczamy
Słodkie okruszkisztywną pianę, a żółtka miksować z cukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać(...)kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika wchłania większą ilość płynów niż inne
Zdrowie na języku :POstatnio widziałam na jakiejś amerykańskiej stronie.. naleśniki i gotowe omlety do kupienia. Był podany również skład i szczerze mówią nie mam pojęcia jak można truć się takimi produktami, bo daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł(...)aromatu waniliowegoSzczypta soliPrzygotowanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie mieszamy z pianą. Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy. Przelewamy masę i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami, bo w omlecie zrezygnowaliśmy z cukru. Omlet kokosowy z owocami
CzarnawisienkaPierogi z truskawkami najlepsze pierogi z owocami. Pierogi z truskawkami najlepsze, jakie możesz sobie wyobrazić i przepis na idealne ciasto na pierogi z którego korzystam od
Cztery FajeryDziś, Drogi Czytelniku mam dla Ciebie szybkie i proste do zrobienia placki z owocami. Placki w takiej wersji zawsze sprawdzą się na rodzinne śniadanie lub podwieczorek
Zasmakuj Kuchni4 porcje: 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia (lub dwie zielone) 150 g sera feta 1 jajko 1 szklanka (ok. 150 g) mąki orkiszowej
KucharzycaKuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan
Cztery FajeryPlacuszki smakują rewelacyjnie i posmakują zarówno dzieciom, jak też dorosłym. Są bardzo delikatne i wspaniale komponują się ze śliwkami oraz subtelną nutą kakao i miodu. Uwielbiam
Di gotujeJeden z lepszych przepisów jakie mam na naleśniki. Są bardzo delikatne i smaży się je wyjątkowo łatwo. Trochę bardziej kaloryczne jak zwykłe, ale za to nadzienie
Kuchnia PokoleńSmażąc te placuszki po raz pierwszy - sądziłam, że będą twarde jak skała i będzie można nimi wybić okno... Wyszły rewelacyjne i po prostu je uwielbiam! Idealnie
Di gotujeW moim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki. Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę
Di gotujeFajnie czasem zjeść na śniadanie coś słodkiego, a przy tym również zdrowego. I żeby nie była to owsianka :D Owszem, możliwości jest sporo, bo i naleśniki i omlety. Śniadaniowe zapiekanki czy desery jogurtowe. Jednak dziś, proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki śniadaniowe, takie "pankejki" w zdrowszej odsłonie. Moje placuszki przygotowałam na bazie mąki ryżowej , wszak dodałam do nich(...)ryżowej ( u mnie Look-Food ) 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć) 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego - do smażenia Dodatkowo: świeże owoce miód Wykonanie: Do naczynia wsypać mąkę ryżową, dodać proszek do pieczenia i proszek budyniowy - wymieszać. Jajko wymieszać z mlekiem roślinnym i wlać
kolorowotorcikowoWeekend za nami, a w dzisiejszym poście miłe wspomnienie niedzielnego deseru :) Nie przepadamy za smażeniem naleśników, bo trzeba stać i pilnować patelni, ale jak już się
W kuchni KatiePyszny, gęsty sos karmelowy z solą morską. Wyśmienity dodatek do wielu deserów, np. lodów, gofrów, naleśników, czy popcornu. Świetnie się też sprawdza w roli polewy do ciast, ale chyba najlepiej smakuje wyjadany prosto ze słoika. Przekonajcie się sami :) Wbrew pozorom jest prosty do przygotowania, należy tylko mieć oko na roztapiający się cukier, później idzie jak z płatka. Polecam(...)karmel się nie przypalił - jeśli zauważycie, że w jednym miejscu za bardzo zaczyna brązowieć, a np. w drugim cukier jeszcze całkowicie się nie rozpuścił, poruszać patelnią tak, jakbyście rozprowadzali olej na patelni. Czekamy do uzyskania postaci płynnej w ciemnym, bursztynowym kolorze. Ważne, by nie przedobrzyć z tym potrząsaniem i absolutnie nie używać na tym etapie żadnych mieszadeł, bo cukier
Domowa Cookierenka AgiNaleśniki i różnego rodzaju placuszki robię bardzo często. Ten pomysł na pewno spodoba się dzieciom. Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz(...)wylewamy na malą patelnie wylewając na sam srodek, aby powoli rozchodziło się po patelni. Najlepiej smażyć na suchej patelni. Jednak jeśli nam się przyklejają to możemy cieniutką warstwą oleju posmarować patelnie. Placki smażymy tylko z jednej strony do zrumienienia i odkładamy. (srednica takiego placka powinna wynosic około 15 cm) Najlepiej na jeszcze ciepły placek wyłożyć łyzke farszu i sklejać
Radość kipiąca uśmiechem.Cudownie puchate, intensywnie czekoladowe, pachnące pomarańczą, przełożone twarożkiem ze skórką pomarańczową i truskawkami, zwieńczone odrobiną gorzkiej czekolady - czyli krótko mówiąc omleciki niebiańskie. A nawet podwójnie niebiańskie
DefinicjaSmakuTo nie naleśniki, ani placki ziemniaczane. Jeszcze coś innego... Składniki : 1 szklanka białej
Proste PotrawyNie to nie jest żart!Na prawdę zrobiłam naleśniki z wędzoną makrelą i są to naleśniki wręcz uwielbiane w mojej rodzinie!Niesamowicie chrupiące i aromatyczne.Pasta z
Ostra na Słodko