Większość z nas na pewno pamięta z dzieciństwa smak wielu potraw. Ja we wspomnieniach zawsze mam przed oczami placki z jabłkami robione przez moją mamę. Jest
Kuchnia co dniamojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog
moj przepis naMamy teraz pełnie sezonu grzybowego, mam to szczęście, że mieszkam w rejonie gdzie mamy ich pod dostatkiem, oraz mam brata, który mnie tymi grzybami obdarowuje. Grzyby
Basia w kuchniUwielbiam śniadania, które są słodkie i rozpustne :D Ale kto powiedział, że jednocześnie nie mogą być zdrowe? :) Puszysty czekoladowy omlet pełen malin i słodkiego twarożku to
DefinicjaSmakuNaleśniki były jednym z pierwszych moich dań które nauczyłam się robić w dzieciństwie. Najczęściej jadłam je z dżemem lub nutellą. Tym razem w ramach projektu „Palcem
Kuchenne Wariacjekakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dosypałam cynamon, przyprawę do piernika, cukier zwykły, waniliowy i cynamonowy i ponownie wymieszałam. Do mieszanki składników sypkich dodałam startą dynię. Dolałam szklankę oleju oraz żółtka oddzielone od białek. Wszystko to wymieszałam łyżką. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodałam ją do ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Delikatnie wymieszałam ciasto łyżką(...)nutelli lub zrobić zwykłą polewę czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami z użyciem dyni, np.: gofry dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/gofry-dyniowe.html), naleśniki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/nalesniki-dyniowe.html), cytrynowe placki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki dyniowe z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), ciasto z dyni (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ciasto-z-dyni.html). SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeDziś wiem to już na pewno – o ile naleśniki budyniowe ( przepis TUTAJ – klik ) zachwyciły mnie od razu, o tyle biszkopt budyniowy już niekoniecznie. Choć pięknie się upiekł i równo się kroił, nie wyszedł tak wilgotny jak lubię. Być może pomogłoby tutaj nasączenie, o którym w trakcie przygotowań nie pomyślałam. Biszkopt budyniowy to moje drugie podejście do biszkoptu(...)Całościowo jest bardzo delikatne. Polecam:) Ciasto: 6 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 op. budyniu waniliowego bez cukru (lub 1 szkl. mąki tortowej) 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody Masa: 440 g serka Danio 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl. wrzątku Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego płatki migdałowe Białka ubijamy
Smaki Na Talerzuwyciśnięte przez praskę sól, pieprz sczypta cukru Przygotowanie : Ciasto : Drożdże z cukrem rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dokładnie wymieszać. Dodać olej i wodę oraz drożdże, dokładnie wymieszać i wyrabiać aż ciasto się sklei, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć(...)odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia
Codzienne Gotowaniesoku, który wycisnęłam z 5 pomarańczy Kolacja: tortille z poprzedniego dnia Dzień czwarty : Śniadanie: owsianka z bananem i masłem orzechowym II Śniadanie: koktajl Obiad: naleśniki z poprzedniego dnia Kolacja: razowe grzanki ze szpinakiem i jajkiem, z piekarnika Dzień piąty : Śniadanie: pancakes szpinakowe na mleku sojowym (w wersji tradycyjnej można zastąpić kefirem(...)przy wyliczaniu wydatków uwzględniłam jedynie składniki które byłyby niezbędne do przygotowania porcji dla 1 osoby, wg następujących kategorii: : OWOCE I WARZYWA – 52,9 zł TŁUSZCZE (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,85 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 5,66 zł ORZECHY I ZIARNA (orzechy włoskie, migdały, siemię
Powiedz dietom niePlacki z jogurtem, suszoną żurawiną i jabłkami, jak dla mnie świetny obiad, kolacja czy podwieczorek. Podaję gorące, zimne, z cukrem pudrem, miodem lub syropem, zazwyczaj na
Zasmakuj KuchniUWIELBIAM TRUSKAWKI! Sezon już się rozpoczął na dobre, więc umieszczam je gdziekolwiek, aby jak najdłużej poczuć ich smak! Placuszki, są bardzo delikatne za sprawą mąki gryczanej
Truskawkowa FiestaBananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe (dla dzieci i dorosłych). Moje dzieci uwielbiają najróżniejsze placki, placuszki i naleśniki. Często urozmaicam ich menu przygotowując co rusz inne placuszki np. tradycyjne pancakes, placuszki na serku wiejskim, kukurydziane, bananowe itd. Dziś zapraszam Was na wersję bananowo-ryżową. Placuszki są bezglutenowe, wspaniale sprawdzą się dla osób na tej diecie. Przepisem podzieliłam się z koleżanką, której(...)banan (najlepiej dojrzały) 1 szklanka mąki ryżowej – polecam Incola 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (nie za rzadkiego) 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka oleju + odrobina do smażenia do podania: świeże owoce, domowy sos owocowy lub trzcinowy cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy obranego banana, dodajemy szklankę mąki ryżowej, jogurt naturalny, łyżeczkę bezglutenowego proszku
Słodkie okruszkiJeżeli lubicie kokos i banany to przepis dla Was! Pomysł na taką przekąskę wpadł mi zupełnie przypadkowo. Miałam ochotę zjeść coś niewymagającego, słodkiego, a zarazem zdrowego
Be Fit Be StrongTe naleśniki w klasycznym, francuskim wydaniu mogłabym jeść codziennie :) najlepiej na śniadanie, ale na obiad i kolację też bym nie pogardziła :) Pierwszy raz jadłam je w
Kuchnia bezglutenowa LoliNaleśniki Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą
Kuchnia Łukasza