A właściwie naleśniki o zapachu orzechowym, z dodatkiem masła orzechowego. Aromat przy smażeniu jest nieziemski. Mogą być na słodko lub słono - u mnie, z kurczakiem w
Czerwony GupikJabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację. Jako dodatek polecam genialny w
Kraina Miodem Płynącażyciem, na które ja absolutnie nie mam wpływu ;) Będzie więc krótko. W naszej kuchni nadal trwa dyniowe szaleństwo, a ostatnio króluje tu syrop dyniowy idealny do gofrów, placuszków, naleśników i (przede wszystkim!) do kawy. Każdy, kto spróbował kiedyś Pumpkin Spice Latte przyzna, że ta kawa uzależnia. Aromatyczna, rozgrzewająca....idealna na ponure jesienne wieczory. Sam syrop przygotowywałam w wielu(...)puree z dyni i dokładnie blendujemy. Przechowujemy w lodówce (przez 5-7 dni) * puree z pieczonej dyni : dynię (najlepiej hokkaido, ale każda będzie dobra) kroimy na mniejsze części, skrapiamy olejem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 30-45 minut w zależności od wielkości kawałków. Gdy dynia jest już miękka-wyjmujemy ją z piekarnika, studzimy, obieramy
Zawsze głodna!Dziś znów spisałam się na medal, a co?! :D Mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne naleśniki – znów czekoladowe! Bo czekolada zawsze poprawia mi humor
Ostra na SłodkoJak już pisałam we wczorajszym poście na temat jogurtowych placuszków z miętą , zrobiłam też wersję z cappuccino. Nie miałam wczoraj czasu na wstawienie kolejnego przepisu, teraz
Kuchenne aromatyDla łasuchów mogą stanowić świetne śniadanie, dla innych mogą posłużyć jako II danie podane po jakiejś delikatniejszej zupie, a dla pozostałych np. podwieczorek :)) Lubią je i
Walijskie PichcenieDo stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie kucharki ze stołówki pracowniczej w Czarnobylu. Podane przez nie naleśniki były tak pyszne, że będąc w ichnim sklepie musiałam dorwać
Emcia Pichciniedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy i odtłuszcza(...)osób trenujących , dbających o linię , czy przestrzegających diety wysokobiałkowej . Inną "perełką", której podczas wizytacji bezglutenowej rodziny, często używam, jest Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY . 100% czystego oleju kokosowego, który nie tylko dodaje przyjemnego posmaku potrawie, ale również pozwala na wykluczenie zbędnego nadmiaru tłuszczu . Jedno psiknięcie sprayu - 0 kcal! - zastępuje tu 1 łyżeczkę typowego oleju kokosowego, który
Grunt to przepis!Sajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze. Na patelni rozgrzewamy
mojewypiekiinietylkoCzekoladowe roladki naleśnikowe to deser idealny zarówno dla wielbicieli czekolady jak i prostych a zarazem ciekawych dań. Roladki naleśnikowe pięknie prezentują się na talerzu i zachęcają
Słodka StronaNaleśniki najlepsze śniadanie dla dzieci i dla kobiet, coś na słodko od 16 wieku. Jest to inspiracja z jogurtu,, danio" o właśnie tym smaku, gdy
pichcisztoŚniadanie – naleśniki!Obiad – naleśniki!Kolacja – naleśniki!Tak, tak – naleśniki są u mnie właśnie tym przysmakiem, który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi
Ostra na SłodkoCzekoladowe naleśniki - wielbicieli czekolady nie trzeba długo namawiać do ich przygotowania. Mocno czekoladowe naleśniki z serowo-śmietanowym nadzieniem i dowolnymi owocami - poezja dla podniebienia. Danie
Słodka StronaSezon na truskawki w pełni. Najchętniej zjadam je bez zbędnych ceregieli - bez śmietany, bez dodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak
Codzienna kuchnia niecodziennaporcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty) 0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie) Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki. Grubsze łodygi(...)soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej do naleśników), wlać odrobinę oliwy i rozsmarować pędzelkiem po całej powierzchni. Na gorącą patelnię kłaść formowane placuszki. Smażyć do zrumienienia z obydwu stron, od 2-4 minut z każdej w zależności
Moja Delicja