lodówce zostało mi 8 gotowanych pałek z kurczaka, musiałam jakoś spożytkować mięsko, bo nie lubię wyrzucać jedzenia. Z takiego mięsa często robię kotlety, pastę do kanapek lub nadzienie do naleśników. Tym razem podpowiedział mąż-zrób placki ziemniaczane z tym mięsem. Muszę przyznać,że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach i a w środku soczyste(...)też pyszne😋 Mięso z 8 gotowanych pałek z kurczaka (ok. 500g) 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko L 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Olej do smażenia Na sos: 300 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Mięso pokroić na kawałki, jednak nie za drobne, aby mięso
Krylowa Kuchniapamiątkę, na prezent, a przy okazji można posilić się wspaniałym jedzeniem kuchni polskiej. Międzynarodowe menu zadowoli też gusta wielu smakoszy. Można zjeść tutaj hiszpańskie churros, pyszne francuskie naleśniki, czy węgierskie langosze oraz kupić austriackie sery. Można zaopatrzyć się w pyszne miody z różnych pasiek a także kupić gotowe wędliny z najlepszych wędzarni. Jest też mnóstwo atrakcji(...)ząbki czosnku 2 jajka ½ szklanki kaszy manny 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony 2 łyżki bułki tartej do wysmarowania foremki Ponadto: 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do wysmarowania foremki Wykonanie: Boczek pokroiłam kostkę. Cebulę drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i włożyłam 2 ząbki czosnku przekrojone na pół. Chwilę podgrzałam, żeby czosnek
Kuchnia u KrysiOrzechami i Bananami doskonale się sprawdziły na niedzielne śniadanie. Są pełne białka, błonnika i pozbawione dodatku cukru. Uwielbiam je! Niedziela to dzień który zaczynam na słodko! Na stole lądują naleśniki lub pankejki. Bardzo ciężko mi się powstrzymać by nie zjeść ich przed zrobieniem zdjęć, dlatego wstaję wcześniej rano aby wszystko przygotować, zrobić zdjęcia, a dopiero kiedy mam wszystko ogarnięte(...)porcja to ok. 400 kcal) Składniki: banan 1 sztuka płatki owsiane 75g mąka pszenna 60g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamon 1/3 łyżeczki mleko 115ml jajko 1 sztuka olej lub masło do smażenia do podania: banan 1 sztuka orzechy włoskie 10g miód 1 łyżeczka masło 2 łyżeczki Wykonanie: Banana zagniatamy ubijaczką do ziemniaków lub miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałe składniki
rabarbarowoWiecie już, bo chyba z milion razy pisałam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy , pancakes i naleśniki . Uwielbiam moczyć w cieście, panierować, smażyć … – ma chrupać
Ostra na SłodkoKolejna cukiniowa propozycja na obiad lub kolację. Tym razem są to placki z cukinii, ziemniaków i marchewki. Z robiłam je w wersji pieczonej, wyszły więc bardzo
HealthyCreationsWitajcie moi smakosze zdrowego jedzonka😚 Ja dzisiaj mam wyjątkowo bardzo dobry humor, chodź jestem zabiegana i ledwo znalazłam czas na pisanie dla Was posta, no ale
Zdrowie i pysznie na talerzuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki z serem w wersji pieczonej z sosem śmietanowym!! Jak dla mnie smakują o wiele lepiej od
Marta GotujeNaleśniki nadziewane farszem warzywnym i zapieczone z serem w piekarniku to proste, choć trochę pracochłonne danie, ze względu na smażenie naleśników 😉 Jednak jest ono tak dobre
Kuchnia MagdaLenyPlacuszki z batatów to danie eksperyment. Bardzo sympatyczny eksperyment. Początkowo zamysł był zupełnie inny. Chciałem połączyć puree ze słodkich ziemniaków ze zdecydowanie wytrawnymi, słonymi składnikami - np
zadanie-gotowanieJuż Wam przedstawiałam różne sposoby na krokiety/roladki z chleba tostowego. Na końcu postu, dla przypomnienia - podałam przykładowe propozycje - tych wytrawnych i na słodko. Ostatnio miałam możliwość
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki z serka wiejskiego, w tym te wytrawne ( klik ). Zawsze wychodzą one takie delikatne i
Di gotuje"Lubicie śniadania na słodko? Ja wręcz ubóstwiam! Nie wiem jak do tego przekonać moją drugą połówkę, bo przecież łatwiej by się robiło dwa takie sama dania
Słodkie Przyjemnościnaszych naleśników, bo dostałam zakaz. Moja córka, nieodzowna "córeczka tatusia" również się zakochała w tych plackach. Ja jak zwykle odstaję od nich, bo preferuję zwykłe nasze naleśniki na cienkim cieście, bez proszku do pieczenia. Pamiętam jak kiedyś na kanale kulinarnym oglądałam Paula Hollywood'a, który przygotowywał prawdziwe pancakes rodem z Ameryki. To co mnie przeraziło(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 100 ml maślanki 250 ml mleka 60 g masła / 60 ml oleju Uwaga wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!. Wykonanie : 1. Masło roztapiamy i studzimy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą oraz sodą . 2.W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem
vaniliowoczekoladowaKochani! Zbliża się czas wakacji. Na zewnątrz robi się coraz cieplej. Generalnie mamy ochotę na coś lekko strawnego, najlepiej sałateczkę, koktajl lub naleśnika. Oby było mało pracy i fit. U nas tym razem padła propozycja wręcz odwrotna. Spragnione typowych staropolskich obiadów, ciepłych i niekoniecznie lekkich, ale pysznych, postanowiłyśmy zrobić kluski śląskie. A dokładnie postanowiła Agnieszka, a ja po niej nabrałam(...)spłaszczone kulki z dziurką w środku. Bez dziurki się nie liczy, bo sos nie ma się gdzie zatrzymać. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wodę solimy i wlewamy kapkę oleju, co by się nic nie kleiło. Do wrzącej wody wrzucamy po kolei kluseczki. Gotujemy do momentu ich wypłynięcia. www.kuchniasmakow.blogspot.com Foto/przepis/ wykonanie: Agnieszka Karalus
Kuchnia smakówMożna zrobić naleśniki na słodko i można zrobić omlety na słodko. Wolę omlety, bo się łatwiej smaży:) Nie trzeba uważać, przy odwracaniu na drugą stronę, żeby się "nie porwały":) Są grubsze, a tym samym bardziej treściwe. Z dodatkiem bitej śmietany lub cukru pudru są jak deser, ale jeśli ktoś lubi drugie dania na słodko to również polecam:) Świetne danie(...)masa nie jest za rzadka. Jeśli okaże się, że masa zrobi się za gęsta wówczas możemy rozcieńczyć ją odrobiną mleka Przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i chochelką wykładamy porcję masy - jedna chochelka to jeden omlet. Nie rozkładamy go na całej patelni tylko smażymy małe porcje z obu stron po ok. 1,5 minuty
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com