Placki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je
Zasmakuj KuchniB ędąc na diecie bezglutenowej, odkrywam sporo alternatyw dla tradycyjnych dań. Dzisiaj mam dla Was przepis na lasagne, która jest właśnie takim świetnym zamiennikiem tradycyjnej lasagne
Okiem Blondynki by McBlondiJak wiecie naleśniki uwielbiam! ( cholera znów się powtarzam! :D ). Mówiłam to już chyba z milion razy, ale na prawdę tak jest! Naleśniki są takim daniem, które
Ostra na SłodkoJak wiecie naleśniki uwielbiam! ( cholera znów się powtarzam! :D ). Mówiłam to już chyba z milion razy, ale na prawdę tak jest! Naleśniki są takim daniem, które
Ostra na SłodkoJak wiecie naleśniki uwielbiam! ( cholera znów się powtarzam! :D ). Mówiłam to już chyba z milion razy, ale na prawdę tak jest! Naleśniki są takim daniem, które
Ostra na SłodkoNaleśniki na wodzie . Naleśniki bezmleczne, czyli jak zrobić ciasto naleśnikowe bez mleka! Przepis ważny szczególnie dla tych, którzy uwielbiają naleśniki, a nie tolerują mleka. Polecam też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorki (mój). Uwielbiam te placuszki i przyznam, że należą do jednych z moich ulubionych. Zresztą moja rodzina
Di gotujeMelduję się po kilkudniowej nieobecności i uroczyście oznajmiam wszem i wobec, że w domu pojawił się kolejny członek Rodziny- Adaś :) Zabierze mi trochę czasu, który poświęcałam
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam niedzielne śniadania, a Wy? Wtedy możemy wszyscy razem przygotować coś pysznego i przede wszystkim wspólnie, na spokojnie zjeść. W niedzielę staram się przygotować wyjątkowe
Z miłości do słodkościPikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa
Cztery FajeryPyszne naleśniki z dodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Nie są zbyt słodkie. Gorzki smak równoważy
Smaki Na TalerzuZnacie owoce derenia? Pytam, ponieważ nie należą do najpopularniejszych. Na Podkarpaciu dereń jadalny jest znany od dawna, a w moim mieście znajduje się nawet aleja dereniowa
Mienta blogZnacie owoce derenia? Pytam, ponieważ nie należą do najpopularniejszych. Na Podkarpaciu dereń jadalny jest znany od dawna, a w moim mieście znajduje się nawet aleja dereniowa
Mienta blogKto nie pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce
Zasmakuj KuchniTorcik naleśnikowy z serem i rukolą. Kremowe serki Arla Apetina mają rozmaite smaki, ale na moją wyobraźnię kulinarną szczególnie podziałał ten, który ma w składzie rukolę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięP erfekcyjne walentynkowe śniadanie? To oczywiście musi być śniadanie przygotowane przez drugą połówkę i podane wprost do łóżka! I nie wiem jak Wy, ale ja w
Food SquareTak tak – kasza jaglana w ostatnim czasie totalnie zawładnęła moją kuchnią, a co za tym idzie – moim żołądkiem! No i dobrze, bo jak wszyscy
Ostra na Słodkosię bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 200 ml mleka 125 g puree z dyni 1 łyżka miodu 1 jabłko dodatkowo: syrop klonowy, miód lub cukier puder do podania olej do smażenia Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Mleko roztrzepać z dyniowym puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " ? To
Cztery FajeryJak przygotować wigilijną kolację bez zbędnego stresu, kiedy długie kolejki w sklepach i natłok przedświątecznych obowiązków sprawiają, że staje się nie to lada wyzwaniem? O tym
Cztery Fajeryczyli placek w placku Pomysł powstał przy okazji gospodarowania pozostałej z obiadu kaszy z warzywami. Często sięgam po miksy kasz i różnych suszonych warzyw, nie tylko
KucharzycaPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zaczęła się jesień czyli mój ulubiony okres blogerski. Zimne wieczory, w łóżku, z zieloną zimową herbatą najbardziej mnie inspirują. W głowie rodzi się masa pomysłów na
CzarnawisienkaKażda Babcia (a pewnie i Mama) wie, że najpopularniejszą miarą kulinarną jest „na oko” – uniwersalna, działa u wszystkich od wieków. Problemy zaczynają się
CiastkozercyPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił
Pełny talerz