Kiedy zostanie Ci twaróg na sernik polecam przygotować ekspresowe placuszki serowe. W mojej kuchni nic się nie zmarnuje, a kiedy coś zostaje od razu włączam wyobraźnię
Zasmakuj KuchniSkładniki: ( porcja na ok. 35 placuszków) ( szklanka 250 ml) Mąka pszenna 500 g ( użyłam tortowej) Drożdże 30 g Mleko ciepłe 1,5 szklanki jajko cukier 2
Kulinarne przygodyU mnie zniknęły szybko w ciągu dnia z talerza ;D Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące
Zasmakuj KuchniKto z Nas nie lubi naleśników? :) Z owocami z powidłami, dżemem z kremem czekoladowym na słono z łososiem warzywami mięsem serkiem Dziś zapraszam na
Gotowanie PatkiPycha, pycha, pycha! Właściwie na tym powinien kończyć się opis mojej "ulicznej kuchni". ;) Flammkuchen to placek na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany
zadanie-gotowanieKrokiety takie tradycyjne, mięsne, mogłabym jeść o każdej porze dnia i nocy. Oczywiście są pyszne, ale takie zamiłowanie do nich jest też pewnie spowodowane tym, że
Smaki Na Talerzuzimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam(...)kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka) 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym przepisie, ale ja ich akurat pod ręką nie miałam: 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
bistro mamawarzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam(...)wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto. Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić. Czosnek, por drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, por i podsmażać. Dodać cukier i karmelizować przez chwilę. Dodać ser, śmietankę i przyprawy. Poczekać aż ser się rozpuści. Dodać ugotowane kluseczki i wszystko razem wymieszać. Smacznego
JaglusiaSzybkie w przygotowaniu. Puszyste, pełne soczystych jabłek. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację. Z dodatkiem słodkiej konfitury z powodzeniem zastąpią deser. Racuszki z jabłkami. Smak mojego
Kucharzyca"Przygotowałam dla Was słodką propozycję śniadaniową. Lekkie placuszki podawane na plasterkach jabłka to idealna przekąska na lekkie śniadanie, lunch czy deser. Chrupiące z zewnątrz mięciutkie w
Słodkie PrzyjemnościKto lubi szpinak ręka w górę! Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci. Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu …
Ostra na SłodkoKolejna propozycja pysznych placuszków na śniadanie. tym razem jednak będą to drożdżowe placuszki z dodatkiem banana, ale możecie użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy
Z miłości do słodkości/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się jako nadzienie do pączków, ciast i deserów. SKŁADNIKI: jabłka, cukier, śliwki(...)regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: pirosiarczyn sodu, przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące (sacharyny, acesulfam K ). POWIDŁA Z RUMEM http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/powidla-sliwkowe-z-rumem Idealny dodatek do ciast, naleśników,placuszków czy do pieczywa. SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków. SKŁADNIKI
Gotowanie Patkicodzienność. Weekendowość...? Na śniadania w środku nocy najlepsza jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao(...)płatków owsianych grubych 100 g płatków jaglanych 100 g orzechów pekan 50 g ziaren kakaowca 30 g kakao 100 g syropu klonowego 100 g ciemnego cukru muscovado 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g ciemnej czekolady (75%) 200 g suszonych wiśni Płatki, grubo posiekane orzechy i ziarna kakaowca wymieszać. W garnuszku wymieszać kakao, syrop klonowy, cukier, olej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJaglane placuszki z otrębami, masłem orzechowym i czekoladą to doskonała propozycja na pożywne oraz jednocześnie lekkie śniadanie, które doda mnóstwo pozytywnej energii. Zapewniam, że
Di gotujeNie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki , prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie
mojewypiekiinietylkoNie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki , prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie
mojewypiekiinietylkoJak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli
Ostra na SłodkoChodziły za mną od dawna, aż w końcu wszyscy się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych, a bardziej znanych jako amerykańskie. Można podawać je na słodko z ulubioną polewą, np.: z syropem klonowym lub z mniszka lekarskiego, różnymi konfiturami, np. z konfiturą truskawkową czy z dowolnymi owocami i cukrem(...)rumiano na suchej patelni na średniej mocy palnika. Przewracać placuszki, gdy pojawią się pęcherzyki.Uwaga:Placuszki smażyć najlepiej na teflonowej patelni, a jeśli placuszki będą przywierać, dodać minimalną ilość oleju. Jeśli moc palnika będzie za duża, to placuszki się spalą, a w środku będą surowe
Delicious TitbitsPlacki z pomidorów z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku Internet ostatnio przypomniał mi plackach, które kilka lat temu jadłem w
kuron.com.plOtwieram oczy. Słońce już zagląda do kuchni, jakby wołało mnie na śniadanie. Pociągam się leniwie, uśmiecham się na powitanie nowego dnia. Jaki on będzie? Co
Obiad gotowyTaką złotą jesień to ja rozumiem! Wszystkie kolory liści, sucho i słonecznie. Korzystając z ostatnich promyczków słońca, zapraszam na racuszki z jabłkami. W pełni wegańskie i
Nastoletnie WypiekanieKasza jaglana nie bez powodu nazywana jest Królową Kasz... pełna dóbr dla naszego organizmu i... ten niebywały smak! :) Średnio jadam ją 3 razy w tygodniu
Nastoletnie WypiekaniePo odsmażeniu: Z waflami tortowymi kiedyś eksperymentowałam na różne sposoby. Było już mięso mielone, pieczarki - przeróżne wersje wytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic
Di gotujeDzieci uwielbiają naleśniki, więc co jakiś czas naleśniki oczywiście muszą być. Przeważnie bywają tradycyjne na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka, ale w sytuacjach wyjątkowych
Smaczne Zdrowehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placki są rewelacyjne i nie zawierają mąki. Przyrządziłam je z myślą o sobie, bo nie sądziłam
Di gotujebardzo lubię naleśniki, a ostatnio eksperymentuję trochę z mąka orkiszową ,która zdecydowanie lepiej sprawdza się w naleśnikowym cieście i wypiekach niż mąka żytnia a ma podobny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPo kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym
Kraina Miodem PłynącaPuszyste placuszki o intensywnym smaku kakao z łyżką domowego twarożku i garścią owoców jagodowych - śniadanie idealne :) Jeżeli jesteście miłośnikami wszlekiej maści naleśników, placuszków, racuszków itp. to z pewnością te Wam bardzo, ale to bardzo posmakują. To co je wyróżnia to aromat wanilii i kakao, który nadaje im niesamowitego charakteru. Polecam w szczególności na weekendowe leniwe śniadanie :) SKŁADNIKI ( około(...)cały czas mieszając. 2. Białko wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać obie masy ( białka dodawać do masy jogurtowej- nie odwrotnie!). 3. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wylewać na patelnię nieduże placuszki i smażyć z każdej strony ok 1-1,5 minuty w zależności od grubości placuszka. Najlepiej spróbować pierwszego i jeśli będzie niedosmażony, odpowiednio wydłużyć czas
DefinicjaSmakuJakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Anielskich Przysmaków. I teraz sukcesywnie próbuję tych smakowitości. Limonki w syropie, które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać
Codzienna kuchnia niecodziennaOdkąd mój synek poszedł do szkoły nie chce już jadać na śniadanie zwykłych kanapek:) Czasem zażyczy sobie jakieś dobre naleśniczki:) Jedne z jego ulubionych to pancakes
Z miłości do słodkości