Omlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Leniwe sobotnie śniadanie. Chyba wszystkim nam się tego bardzo chciało. Bez pośpiechu, bez nacisku wewnątrz głowy (szybciej, bo nie zdążymy). I... z prawie pusta lodówką
OliveandThymeOkonomiyaki to popularne danie kuchni japońskiej. Dosłownie tłumacząc tę egzotyczną nazwę otrzymamy przyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody
zadanie-gotowaniecebulą i czosnkiem daje wyśmienity smaku. Wszystko doprawiłam odrobiną gałki muszkatołowej, która idealnie pasuje do tego farszu, farsz taki nadaje się nie tylko do pierogów. Farsz wykorzystuję do nadziewania naleśników , które później obtaczam w rozbełtanym jajku i bułce, a następnie opiekam, powstają super krokiety. Pierogi można przygotować w większej ilości, ugotować i zamrozić, dobrze jest mieć coś(...)rozbełtane jajko i gorącą wodę , szybko wyrobić (zagnieść) elastyczne ciasto. Ciasto posypać mąką i zawinąć w folię spożywczą odłożyć na około 30 minut, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzać olej , dodać cebulę smażyć ją, aż zacznie robić się szklista, dodać przeciśnięty czosnek, smażyć chwilkę. Umyty i osuszony szpinak dodać do cebuli, całość przesmażyć, liście szpinaku powinny zmięknąć, zdjąć
SprawdzonaKuchnia.plPlacuszki są pyyyszne, lekkie oraz delikatne i jestem pewna, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Często przygotowuję je w wersji łagodnej, ponieważ Natalia uwielbia je
Di gotujeDziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać
Ostra na SłodkoPancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance. Jeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Jeśli(...)ciasto odpoczęło. Możemy pominąć ten etap, ale placuszki są smaczniejsze gdy ciasto trochę postoi. Pankejki możemy smażyć na suchej patelni, ale lepsze będą gdy rozsmarujemy pędzelkiem odrobinę masła lub oleju. Wlewamy na patelnię łyżkę ciasta i rozsmarowujemy na kształt placuszka – na 1 patelni zmieścimy 4 sztuki. Na wierzchu wtykamy kilka borówek (świeżych lub mrożonych – bez rozmrażania). Smażymy
Poezja smakuRacuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała się do ich smażenia, a ja w ramach "pomocy" na bieżąco wyjadałem jeden po drugim, posypując je obficie cukrem pudrem i popijając mlekiem. W sumie do dzisiaj mi tak zostało, choć dla odmiany(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie łączymy z ciastem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy po łyżce wyrośniętego ciasta, smażąc z obu stron na złoto. Gotowe racuchy odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy posypane cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany
Food SquareLekkie i smaczne danie obiadowo-kolacyjne. Bogate w składniki, sycące i uzależniające. Naleśniki nadziewamy podsmażonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i ricottą (lub twarogiem). Robiąc większą ilość
cool and mintyAjj, nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę, że tak podoba Wam się nowy dział z przepisami bezglutenowymi, wegańskimi i fit! Dziś mam dla Was kolejne
Ostra na SłodkoOstatnio pisałam, że jest kilka sposobów w kuchni na rozgonienie ołowianych chmur. Wtedy pomknęliśmy językiem po mapie do słonecznej, pomidorowej Toskanii razem z talerzami pełnymi sałatki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWiecie, że jestem ogromną miłośniczką naleśników, tak jak i masła orzechowego. Tym razem postanowiłam połączyć te 2 ulubione produkty i powstało coś niezwykłego! Proste i pyszne
Cooking MonsterNapoczęłam moją ostatnią tegoroczną dynię... Na początek usmażyłam pyszne placuszki serowe z dodatkiem startej i podsmażonej dyni. Do masy dorzuciłam trochę rodzynek i żurawiny oraz nutkę
Z miłości do słodkościpotrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy z rzędu tego samego. Dziś miałam w planie robienie gołąbków pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojone kolorowe papryki. Wiedziałam, że taki(...)pomarańczowa) lub 1 duża 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz mielony do smaku 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentrat pomidorowy szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego400-500 ml wody Jak przygotować pyszne gołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty? Parzymy wrzącą wodą pojedyncze liście młodej kapusty. Trzymamy liście we wrzącej wodzie aż zmiękną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię