Racuchy drożdżowe z jabłkami to moje miłe wspomnienie z dzieciństwa. Moja mama i babcia często takie robiły. Ja sama przygotowywałam je kilka lat temu, jeszcze jak
Di gotujeSłodkie placki i omlety dość często pojawiają się w mojej kuchni, zazwyczaj w roli słodkiego śniadania. Jest to sprawdzony sposób na pozbycie się chęci sięgania po
HealthyCreationssłony i delikatnie pikantny. Też łatwizna. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Sztandarowe danie kuchni wietnamskiej, które popularnością ustępuje chyba tylko zupie pho. Delikates, mięciutki naleśnik z papieru ryżowego – to wersja na świeżo, albo chrupiący, kruchy krokiet w wersji smażonej. Na świecie znane są głównie pod angielską nazwą spring rolls, co jest bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego(...)bardzo prosty sos z fistaszków, do którego bazę stanowi masło orzechowe. Jeśli nie macie masła orzechowego, nie kupujcie specjalnie na tę okazję (to drogi produkt, szczególnie, gdy nie zawiera oleju palmowego, który jak wiadomo jest szkodliwy, jeśli występuje w charakterze utrwalacza żywności). Wystarczy garść orzeszków ziemnych, żeby zrobić sobie masło orzechowe w domu. Składniki: Makaron ryżowy100 g Krewetki surowe
Niedzielny kucharzCo zrobić na szybko do jedzenia, kiedy temperatura powietrza za oknem przekracza 30 stopni C? Coś na szybko i bardzo smacznie, a mianowicie polecam tortille z
O kuchni z uczuciemDziś zdradzę Wam, co najchętniej jem na kolację! Uwielbiam, po prostu uwielbiam omlet w tej wersji! Tak, tak, wiem, że omlety to bardziej na śniadanie
Kulinarne InspiracjeDynia kusi pięknym kształtnym wyglądem i kolorem, nie wyobrażam sobie nie zabrać jej ze sobą do domu Tak też się stało dziś, postanowiłam z niej zrobić
Zasmakuj KuchniPrzyznam, że do dziś często robię tosty w jajku i nawet specjalnie kupuję do tego chleb. Przerabiałam już wiele wersji: smażone, pieczone, z serem, z przyprawami
Di gotujeWidząc ten przepis na blogu Grażyny nie mogłam go nie wypróbować. Nigdy, przenigdy nie jadłam placuszków w tak orzeźwiającej wersji szczególnie trafionej na letnie gorące dni
Kuchenne aromatyNa hasło "racuszki" uśmiech natychmiast pojawia się na twarzy, a w żołądku czuję głodowe skurcze;) A gdy dodam, że są to racuchy z rabarbarem, jestem gotowa
Obiad gotowyPlacki z twarogu z dodatkiem kukurydzy pachnące delikatnie cynamonem i wanilią. Pyszne, kształtne, delikatne w smaku, gorące, posypane cukrem pudrem lub nie. Idealne o każdej porze
Zasmakuj KuchniNaleśniki owsiane, z TEGO przepisu są najpopularniejsze na moim blogu! Cieszę się, że tak chętnie wracacie do tej receptury, ja także w dalszym ciągu uwielbiam ten
Zdrowie na języku :PSłodki sok z dodatkiem ananasa, jest jednym z ulubionych, mojego dziecka. Aby było ciekawiej dodaję do niego różne zioła, a żeby było bardziej orzeźwiająco, dodaję ogórka
Mienta blogNaleśniki mają coś takiego w sobie, że ze wszystkim są smaczne. Lubię je na słodko i na słono, smakują mi nawet z serem, chociaż normalnie za
karmelowySprawdzony, rodzinny przepis - czyli siła tradycji! Naleśniki nauczyłam się smażyć od Rodzicielki dawno, dawno temu. Swoją przygodę naleśnikową zaczynałam od tradycyjnego, rodzinnego przepisu , którego efektami zajadałam
Grunt to przepis!Cieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego
Słodki KompromisDziś przyszedł czas na naleśniki Niby prosta rzecz a często zdarza Nam się zrobić za grube, albo ciasto wyjdzie nie takie. Ten przepis znalazłam kiedyś w
Ptasia KuchniaDzisiaj zapraszam na nieco odmienną wersję naleśników :) Same naleśniki są dla mnie daniem, które należą do listy moich ulubionych potraw:) Jako, że ostatnimi
My simple kitchenBułeczki robi się dość sprawnie ale trzeba na ich wykonanie zarezerwować około 2 godzin. Zerknijcie na listę składników i upieczmy coś pysznego! SKŁADNIKI: PIECZONA DYNIA: - 3 ósemki dyni - masło + olej kokosowy - cynamon - miód Dynię nasmaruj tłuszczem, obsyp przyprawą i wstaw do pieca na 25 min, temp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO(...)polukrować i np. obsypać posiekanymi orzechami. Jeśli zostało Ci masy z pieczonej dyni, to nic straconego to nic innego jak masło z dyni pieczonej! Wręcz idealne do gofrów, bułek, naleśników lub na kromkę chleba! Smacznego
SMYKWKUCHNIniej sporządzonych. Wykorzystuje się ją do przygotowania prażuchy (charakterystycznej potrawy z terenów Lubelszczyzny), zup (ukraińska sołomacha ), wyrobu makaronów (np. włoskie bigoli i pizzoccheri , japoński soba ), rozmaitych klusek, omletów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów. Z mąki gryczanej wypieka się także ciasta (w tym np. tarty), chleby i inne pieczywa. Chleby typu „tatarczuch” znajdują się na liście polskich produktów(...)roztopioną słoniną lub masłem. Bezglutenowy chleb gryczany Przepis 100g mąka gryczana 25g skrobia ziemniaczana 2 łyżki siemię lniane 1/2 łyżeczki soli 120ml wody 2 łyżeczki cukru 10g świeżych drożdży olej do wysmarowania Foremka o wymiarach 10cm x 24cm. Kruszę drożdże, dodaję cukier i wlewam letnią wodę o temp niższej niż 40*C (ja robię próbę palca – zanurzam opuszek palca
SmartBake.plOmlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Leniwe sobotnie śniadanie. Chyba wszystkim nam się tego bardzo chciało. Bez pośpiechu, bez nacisku wewnątrz głowy (szybciej, bo nie zdążymy). I... z prawie pusta lodówką
OliveandThymeOkonomiyaki to popularne danie kuchni japońskiej. Dosłownie tłumacząc tę egzotyczną nazwę otrzymamy przyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody
zadanie-gotowanie