~naleśniki ryżowe z twarożkiem i domowym dżemem truskawkowym~ Nie żebym chciała powrotu śniegu, obecna pogoda jak najbardziej mi pasuje! Dni coraz dłuższe i cieplejsze... Po prostu
breakfast of dreamswoli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce) 1 łyżka oleju sezamowego olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy) Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i pokroić
Kuchcik gotujePlacki jabłkowe to świetna propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Placuszki z tego przepisu wychodzą cienkie, delikatne w smaku, niezbyt słodkie. Podaję je posypane cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniUwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz
Zasmakuj KuchniNasze wypady na miasto kończą się najczęściej tym, że dania, które zamówimy w okolicznych lokalach, próbujemy odtworzyć później w domu. Muszę Wam powiedzieć, że naleśniki na
Smaki Na TalerzuKolejny zimowy comfort food. Nie da sie ukryć, że nie jest to najzdrowsze dania świata i nawet wolę nie liczyć ile ma kalorii. Ale nie serwujemy
Mienta blogNareszcie :) Chwilowy zastój spowodowany jest moją zmianą pracy od pierwszego. Człowiek musi wejść w nowy schemat i jakoś tak jak do domu później dojedzie, to ten
Gotowanie z pasjąCzęsto zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki po obiedzie. Prezentuję Wam kolejny pomysł na ich wykorzystanie. Medaliony z ziemniaków i serka twarogowego, z dodatkiem wędzonego
BullioFioletowe ręce, fioletowy język:) Jagodowe zbiory trwają w najlepsze, a tu dawno nie było przepisu jagodowego:) Po powrocie z lasu szybko usmażyłam naleśniki, które nadziałam twarogiem
Obiad gotowyWegańskie placki /pancakes/ kokosowo-ryżowe , podane z truskawką i cukrem pudrem placuszki będą bezglutenowe, jeśli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody (oczywiście mniejszej ilości)
tost z dżememMąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać. Szczególną miłością darzę naleśniki! Na samym początku trochę bałam
Ostra na SłodkoPrzepisów na ciasto naleśnikowe jest cała masa, a ja przetestowałam też niejedną kombinację. Ostatecznie najlepiej robi mi się naleśniki z przepisu ciotki :-) Bo zawsze wychodzą, nigdy
Passions hobbies lifeTo mój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką. Teraz postanowiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCieszyńskiego. Zwane tam "naleśnikami cesarskimi", ponieważ smakołykiem tym podobno zachwycił się cesarz Franciszek Józef I, kiedy był w Cieszynie w czasie wielkich manewrów wojskowych w 1906 r. Naleśniki stały się jednym z jego ulubionych deserów. Na Śląsku Cieszyńskich tradycja smażenia kwiatów czarnego bzu jest w dalszym ciągu bardzo popularna. Przysmak ten można skosztować w sezonie kwitnienia(...)kulturalno-kulinarnego KUKBUK nr 21, maj/czerwiec 2016 Składniki: 15 kwiatostanów czarnego bzu 175 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki cukru 150 ml cydru olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość gęste
Smakowity Blog Kulinarnydobrej jakości składniki. Tare to esencja smaku . Najbardziej klasyczne esencje smakowe to sos sojowy, miso, które łączy się z bulionem bezpośrednio w misce. Mogą to być również pasty przyprawowe, oleje smakowe sól ziołowa, octy lub cytrusy. Makaron to niezależna dyscyplina naukowa . Prawdziwy makaron ramen jest zrobiony wyłącznie z mąki pszennej, wody i kanusi. Co to jest kanusi? Jest to roztwór(...)Inne japońskie makarony – tsukamen (makaron ramen na zimno), udon i soba. 004 – Małe dania, takie jak smażony kurczak po japońsku, dania wegetariańskie, tempura, pierożki gyoza, kapuściane naleśniki okonomiyaki i tsukemono, czyli marynowane warzywa, grzyby i owoce. “Ramen. Zupa szczęścia i miłości” to nie tylko książka z przepisami, to przewodnik, dzięki któremu będziemy mogli przygotować
Tajemnice Smaku