Szpinak, ser feta, piersi z kurczaka, oliwki, czosnek, wszystko zawinięte w naleśniku, oblane sosem beszamelowym i oprószone serem. Zestaw, któremu trudno się oprzeć :-) Przygotowanie zajmuje nieco
Passions hobbies lifeKombinowałam, jak tu zrobić jakieś inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie:naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym
Moje Kuchenne Rewelacjegalerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: (na 8 roladek) 4 piersi z kurczaka (grubsze, pojedyncze) 4 parówki z szynki (u mnie z serii de luxe Henryk Kania ) olej do smażenia Na panierkę: 5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko L mleko sól i pieprz do smaku (jak do tradycyjnej panierki) 1 czubata łyżeczka(...)słodkiej czerwonej papryki. Jeśli lubicie wyraziste panierki możecie dodać około 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki. Wszystko mieszamy powoli wlewając mleko, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy (gęstsza niż na naleśniki). W głębokim talerzu mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą (po 4 łyżki). W każdym rozbitym kotlecie umieszczamy 1/2 parówki, całość zwijamy i maczamy ostrożnie w naszej panierce. Następnie obtaczamy
Słodkie okruszkisztywną pianę, a żółtka miksować z cukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać(...)kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika wchłania większą ilość płynów niż inne
Zdrowie na języku :POstatnio widziałam na jakiejś amerykańskiej stronie.. naleśniki i gotowe omlety do kupienia. Był podany również skład i szczerze mówią nie mam pojęcia jak można truć się takimi produktami, bo daniem czy posiłkiem tego nazwać nie mogę. Powoli moda "gotowców" wchodzi do Polski. Gotowe hamburgery, hot dogi, sałatki lub tacki z warzywami na grilla, gotowe owsianki czy też "pomysł(...)aromatu waniliowegoSzczypta soliPrzygotowanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie mieszamy z pianą. Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy. Przelewamy masę i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi owocami, bo w omlecie zrezygnowaliśmy z cukru. Omlet kokosowy z owocami
CzarnawisienkaPierogi z truskawkami najlepsze pierogi z owocami. Pierogi z truskawkami najlepsze, jakie możesz sobie wyobrazić i przepis na idealne ciasto na pierogi z którego korzystam od
Cztery FajeryDziś, Drogi Czytelniku mam dla Ciebie szybkie i proste do zrobienia placki z owocami. Placki w takiej wersji zawsze sprawdzą się na rodzinne śniadanie lub podwieczorek
Zasmakuj Kuchni4 porcje: 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia (lub dwie zielone) 150 g sera feta 1 jajko 1 szklanka (ok. 150 g) mąki orkiszowej
KucharzycaKuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan
Cztery FajeryPlacuszki smakują rewelacyjnie i posmakują zarówno dzieciom, jak też dorosłym. Są bardzo delikatne i wspaniale komponują się ze śliwkami oraz subtelną nutą kakao i miodu. Uwielbiam
Di gotujeJeden z lepszych przepisów jakie mam na naleśniki. Są bardzo delikatne i smaży się je wyjątkowo łatwo. Trochę bardziej kaloryczne jak zwykłe, ale za to nadzienie
Kuchnia PokoleńSmażąc te placuszki po raz pierwszy - sądziłam, że będą twarde jak skała i będzie można nimi wybić okno... Wyszły rewelacyjne i po prostu je uwielbiam! Idealnie
Di gotujeW moim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki. Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę
Di gotujeFajnie czasem zjeść na śniadanie coś słodkiego, a przy tym również zdrowego. I żeby nie była to owsianka :D Owszem, możliwości jest sporo, bo i naleśniki i omlety. Śniadaniowe zapiekanki czy desery jogurtowe. Jednak dziś, proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki śniadaniowe, takie "pankejki" w zdrowszej odsłonie. Moje placuszki przygotowałam na bazie mąki ryżowej , wszak dodałam do nich(...)ryżowej ( u mnie Look-Food ) 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć) 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego - do smażenia Dodatkowo: świeże owoce miód Wykonanie: Do naczynia wsypać mąkę ryżową, dodać proszek do pieczenia i proszek budyniowy - wymieszać. Jajko wymieszać z mlekiem roślinnym i wlać
kolorowotorcikowoWeekend za nami, a w dzisiejszym poście miłe wspomnienie niedzielnego deseru :) Nie przepadamy za smażeniem naleśników, bo trzeba stać i pilnować patelni, ale jak już się
W kuchni Katie