naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:164/328)

Kurczak pieczony na butelce piwa 215

przy nim za dużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało na kanapki. Tak na prawdę możecie stworzyć sobie własną mieszankę przypraw - jeśli lubicie bardzo ostre smaki dodajcie więcej chili jeśli wolicie ziołowe akcenty(...)lubi :) Tylko nie wypijcie za dużo piwa podczas pieczenia kurczaka, żeby zostało Wam coś do polewania ptaszyska :D Składniki: 1 kurczak 1 butelka jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki vegety 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonego chili 3/4 łyżeczki mielonego kuminu

My simple kitchen
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 265

szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody szczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem),  sałata,  czerwona kapusta,  papryka czerwona  możesz też dodać(...)kawałek ulubionego sera   PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną

Powiedz dietom nie
Sajgonko – krokieciki 133

pomysł na ciepłą kolację. Przeszukałam lodówkę i szafki w kuchni, no i znalazłam papier ryżowy. Pomyślałam, może krokieciki? I od tego czasu papier ryżowy stał się dla mnie zamiennikiem naleśników przy wyrobie krokietów :) oczywiście robię też takie tradycyjne krokiety, na które w najbliższej przyszłości dodam przepis. A tymczasem krokieciki sajgonkowe :) Farsz: 1 puszka białej fasolki 1 duża cebula(...)pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Kiełbasę i cebulę obieramy, kroimy w kosteczki. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cebulkę z kiełbasą. Dusimy chwile pod przykryciem. Następnie dodajemy pół szklanki wody, przeciśnięty czosnek i przecier

Smakowy Raj
Pancakes z dżemem 108

Bardzo mi się spodobała wersja takich naleśników, tak dziś mam dla Was pancakes z dżemem. Prosta wersja na słodkie śniadanie, jak nie z konfiturą to z serkiem, a nawet takie same "suche" smakują pysznie. Moja dzisiejsza forma relaksu to - piżamowy strój i leżenie w łóżku, czasem tak można ;) Miłego dnia!  Składniki 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko słoiczek ulubionego dżemu Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Rozgrzać patelnię i nakładać ciasto.  Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się

pink envelope
KROKIETY Z MIĘSEM INDYCZYM - FARSZ 107

cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszklić. Gdy cebula zmięknie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno pokrojone pieczarki i pokrojone mięso. Całość podsmażyć. Kapustę odcedzić i "odsączyć(...)wody, przełożyć na patelnię, doprawić i wymieszać. Tak powstały farsz przepuścić przez maszynkę na grubym sitku. Ułatwi nam to zawijanie krokietów, farsz będzie bardziej zwarty.   Na przygotowane wcześniej naleśniki, nakładamy nadzienie, zwijamy i obtaczamy w mleku i bułce tartej. Obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor

Kuchnia w opałach
Placki ziemniaczano - marchwiowe 144

Można powiedzieć, że to tradycyjne placki, ale z dodatkiem startej surowej marchwi. Mają lekko pomarańczowy kolor i myślę, że chętnie zjedzą je dzieci :) Składniki : - 1/2 kg

Przepisy Mikołaja
Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami i wanilią 90

Naleśniki lubią wszyscy. Gdy już mam dość naleśników z serem, prażonymi jabłkami, dżemem, muszę wymyślić coś nowego, co zaskoczy moich wymagających chłopców Dziś naleśniki z brzoskwiniami

MojaQchnia.pl
Naleśniki bezglutenowe- ryżowe 174

Od jakiegoś czasu szukam przepisów na bezglutenowe potrawy. Oto jeden z nich, na naleśniki :)  Składniki : 100 g mąki ryżowej 15 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

Proste Potrawy
Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem 514

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne sakiewki z pieczarkami i serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: Naleśniki: 1

Tradycyjna kuchnia Kasi
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 200

makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się jak kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy to tzw. rosół bazowy – podstawa wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami(...)niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego imbiru lub ostrej papryczki chilli. JAK ROZMRAŻAĆ ROSÓŁ Rosół najlepiej rozmrażać przekładając go rano z zamrażalnika do lodówki. Nie zostawiajcie go w kuchni na cały dzień

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 178

makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się jak kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy to tzw. rosół bazowy – podstawa wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami(...)niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego imbiru lub ostrej papryczki chilli. JAK ROZMRAŻAĆ ROSÓŁ Rosół najlepiej rozmrażać przekładając go rano z zamrażalnika do lodówki. Nie zostawiajcie go w kuchni na cały dzień

Niedzielny kucharz
GOFRY 102

szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią lub cukru waniliowego 1 spora łyżka cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia 2 średnie jajka 1 i 1/3 szklanki mleka ½ szklanki oleju rzepakowego Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju gofrownicy, ustawionej mocy, głębokości/pojemności(...)samym czasie pieczenia co poprzednia tura. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Szybko mieszam rózgą kuchenną lub mikserem (tylko do połączenia). Podobnie jak z ciastem na naleśniki, można je odstawić na 15 minut – ja tak robię. W międzyczasie przygotowuję gofrownicę – nagrzewam ją do wybranej temperatury. Szykuję łyżkę wazową, którą będę nakładać porcje ciasta

Zasmakuj Kuchni
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 1615

gotowania, przecież dania przygotowane samodzielnie zawsze lepiej smakują. Dodatkowo dania, w których coś się dzieje, trzeba taplać w wodzie płat papieru, który w magiczny sposób zamienia się w miękki naleśnik Zapraszam Was do wypróbowania właśnie tego przepisu bo nam połączenie smakowe ryżu jaśminowego, kurczaka curry i podsmażonych warzyw wyjątkowo smakowało. Sajgonki podałam z sosem hoisin . PRZEPIS SAJGONKI Z WARZYWAMI(...)sajgonki z warzywami i kurczakiem ok 20 arkuszy papieru ryżowego 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska 1 pierś kurczaka pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka sezam Jak zrobić sajgonki z warzywami i kurczakiem: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy 2 szklankami

Dorota Smakuje
Indyjski chlebek roti, czyli beztłuszczowe tortille z batatów 138

Chlebek roti robi się zwykle z mąki, wody i soli, czasami dodaje się olej i przyprawy jak np. curry, ale nie używa się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovlie potrzeba tylko dwóch składników: mąki i batatów! Tradycyjnie roti jest alternatywą chleba i podaje się go z zupą curry. W moim domu jemy go na różne sposoby(...)solo – jest przepysznie naturalnie słodki; jako tortilla lub wrap z humusem i warzywkami; albo jako naleśnik – łatwo się go zwija i super smakuje z dżemem lub sezonowymi owocami. Bezglutenową wersję tego przepisu możecie znaleźć tutaj . Polecam oba przepisy! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka batatów (słodkich amerykańskich ziemniaków) Wykonanie: Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze

Lamarida.pl
Maślankowe placuszki z plasterkiem banana i słodkimi dodatkami 155

moja rodzina wprost uwielbiamy wszelkie placki, placuszki i naleśniki. Dlatego tak często goszczą na moim stole. Dziś zapraszam Was na maślankowe placuszki z plasterkami bananów i słodkimi dodatkami. Idealne na deser, albo słodkie śniadanie ;) Oczywiście takie placuszki smakują równie dobrze bez słodkich dodatków. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 7 czubatych(...)łyżek mąki pszennej 1/2 małego banana 1 małe jajko szczypta soli olej do smażenia do podania - bita śmietana, ulubione małe owoce (np. jagody), plasterki bananów i mieszanka przypraw o smaku waniliowo-rumowym Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę kefiru maślanki, dodajemy jajko i mieszamy dokładnie np. widelcem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Mieszamy wszystko dokładnie

Słodkie okruszki