wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru 30 g masła, miękkiego Masa twarogowa 1 jajko 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g śmietany 500 g twarogu olej, do smażenia Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, mleko, wodę, sól, cukier i masło, zmiksować 20 s/obr. 4. Odstawić na 10-15 min, w tym czasie wykonać masę serową. Umyć(...)Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, wymieszać 2 min/60°C/obr. 3.Zdjąć motylek. Dodać śmietanę i twaróg, mieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 6 . Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, każdy naleśnik posmarować masą serową i złożyć w ćwiartkę lub rulon ,następnie podgrzewać na patelni. Podawać posypane cukrem
Moje domowe kucharzeniedodatków). U mnie dziś z borówkami. Nawet nie wiece jak mnie cieszy, że nasze borówkowe krzaczki tak obrodziły. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Wyjdzie równie smacznie A teraz czas(...)Składniki: 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu* 1 małe jajko szczypta soli olej do smażenia do podania – ulubione owoce (u mnie borówki) i cukier puder *ilość zależy od tego jak słodkie placuszki lubicie Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy 1 jajko
Słodkie okruszkiskładników i smaży na niewielkiej ilości tłuszczu. Cukier puder na wierzchu uwydatnia walory smakowe i dla dzieci będzie to świetna alternatywa dla racuchów z białej mąki, czy też naleśników. Przepis jest doskonały i nie trzeba mieć w zasadzie żadnych wielkich umiejętności by to danie przyrządzić. Jedna porcja ok 4 placuszki posypane cukrem pudrem to ok. 135 kcal. Zatem(...)banany ok . 200 g 1 jajko (L) 3 łyżki mąki gryczanej (ok.45-50 g) opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu Ponadto : Cukier puder Królewski do oprószenia 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia Wykonanie : 1. Banany obieramy, odcinamy końcówkę z gniazdami nasiennymi i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko dodajemy cynamon oraz mąkę gryczaną. 2. Całość
vaniliowoczekoladowazakończenie lub na świetny początek dnia :) Marokańskie naleśniki baghrir są z reguły podawane jako śniadanie lub kolacja w krajach Afryki Północnej. W okresie Ramadanu placuszki zastępują też inne posiłki. Najczęściej jada się je z syropem maślano-miodowym - jak to w kuchni arabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie(...)inne. Przygotowujemy je na kaszy mannie, z niewielkim dodatkiem mąki. Smażymy bez oleju, tylko z jednej strony. Ostatecznie serwujemy ku uciesze zgromadzonych przy stole, bo śniadania smakują najlepiej w rodzinnym gronie :) Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru 2 żółtka 10 g drożdży 1/4 łyżeczki soli
Chocolate Muffin BlogDzień dobry :-) Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na gofry z dodatkiem budyniu waniliowego. Moje dzieci ostatnio uwielbiają placuszki, naleśniki z budyniem właśnie. Dlatego też dodałam budyń do gofrów. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące i delikatne. Najlepsze na świeżo, więc najlepiej zrobić jedną porcję, a potem ewentualnie dorobić. Nam smakowały bardzo, polecam Wam i miłego poniedziałku życzę :-) Składni na około(...)sztuk :-) 2 1/3 szklanki mąki pszennej 2 budynie waniliowe (2x40 gram) bez cukru 4 jajka L 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem
kruche babeczkiSmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery FajeryKolejny przepis na naleśniki. Grube puszyste i smakowite. Wszystkie składniki wrzucić do miski i za pomocą miksera wymieszać dokładnie. Masa musi być gładka. Można zostawić na
Kuchnia PokoleńJeśli znudziły się Wam standardowe naleśniki, to proponuje spróbować ciasta z dodatkiem budyniu. Są pyszne i pachną wanilią :) Składniki: 3 jajka 1-2 łyżki cukru
The Sweet Damselząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojony por szklimy na oleju. 2. Do pora dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut. 4. Farsz mięso(...)doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. 9. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym (wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkolację. Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szkl mleka 1 szkl mąki z samopszy od BioBabalscy 1 szkl mąki gryczanej od BioBabalscy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju krem: 200 ml śmietanki 30% 1 "śnieżka" w proszku 2 łyżki mleka w proszku polewa: 1 łyżka masła 50 g czekolady mlecznej (ja miałam z wiórkami kokosowymi) 2 łyżki mleka kolorowa(...)Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Usmażone naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Krem: do miski wlewamy śmietankę i wsypujemy śnieżkę, miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy przez chwilę. Na talerzu układamy jeden naleśnik
słodkie i nie tylko historie kulinarneUwielbiam naleśniki we wszelkich wariacjach. Dziś zapraszam Cię na fit naleśniki z mąki ryżowej. Składniki: 100 g mąki ryżowej 250 ml mleka kokosowego własnej roboty – przepis na nie znajdziesz tutaj , jeśli jednak nie masz mleko kokosowego, możesz użyć krowiego 2 jaja szczypta soli Przygotowanie: wsyp do miski mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj powoli mąkę, masa musi(...)być gładka i bez grudek, dodaj jaja, dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podawaj z ulubionymi dodatkami, np twarogiem, na który przepis znajdziesz tutaj albo z dżemem z dyni, na który przepis znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNaleśniki lubią wszyscy (a zwłaszcza dzieci)! Można je podać na mnóstwo sposobów. Proponuje nadzianie ich zasmażaną kapusta kiszoną i kurczakiem. Będzie pysznie! Składniki: naleśniki: 3 jajka
Pyry na Gazprzepisu. Jestem fanką ruskich wiec byłam w siódmym niebie gdy w końcu mogłam zjeść pierogi! :)) FARSZ RUSKI 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 200-220 g sera białego cebula + olej do jej smażenia pieprz i sól do smaku Ugotowane, ugniecione oraz przestudzone ziemniaki połączyć z serem białym oraz podsmażoną wcześniej cebulką. Doprawić do smaku solą oraz(...)Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 BEZGLUTENOWE CIASTO PIEROGOWE - z mixu mąki bezglutenowej. Ja używam uniwersalnego mixu Schar. Można z niego robić pierogi, naleśniki a nawet makaron. 500 g mixu uniewrsalnego mąki bezglutenowej 250 ml wody 1 jajko sól do smaku (szczypta) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
BezglutenowaIzabelaPierogi które podbiły moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i
wesoła kuchniakroję w średnią kostkę , następnie dodaję do mięsa naszą cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy , dokładnie wszystko razem mieszam , i odstawiam na godzinkę . Po tym czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest(...)ognia , jeżeli nie możemy dolać jeszcze szklankę wody i pogotować dłużej , a kiedy mięso jest już dobre , doprawiam do smaku solą . Jak mamy przygotowane mięso , na patelnie do naleśników przekładam jeden placek tortilli , wykładam garść startego sera i następnie nasze mięso ,( mięsa możemy położyć według uznania w jakiej ilości ktoś ma ochotę )i odrobinę sera posypuję na wierzch mięsa
Mój Smak