klasycznych naleśników, dlatego najczęściej przyrządzamy je na weekendowe śniadanie. Jest to oczywiście również dobry pomysł na wykorzystanie zsiadłego mleka, którego czasami w lato mamy w nadmiarze, a upalna wersja obiadu zsiadłe mleko + młode ziemniaki z koperkiem zaczyna nam się nudzić Składniki: 500 ml zsiadłego mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki oleju Masło
Taste and Cooksię kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. U mnie już znikał po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. (2-3 keksówki) (*) 1 kura/kogut 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa rosołowa Dodatkowo: 1 marchewka (duża) 2 cebule 2 jajka 2 suche bułki(...)rosole 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżki majeranku pieprz ziołowy i naturalny sól Ponadto: olej/smalec do podsmażenia cebuli (użyłam oleju rzepakowego ) Kurę/koguta (w kawałkach) włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) na małym
Di gotujekoniec olej. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste to możemy dodać wody gazowanej a gdy rzadkie mąki. Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Tą czynność wykonujemy do skończenia się ciasta. Twaróg mieszamy z serkiem waniliowym. Banana kroimy w kostkę, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy porcję
Prosto i Smacznie z Anetąoleju - 3/4 szklanki posiekanych truskawek Przygotowanie : Wymieszać wszystkie składniki, oddzielnie suche i oddzielnie mokre i połączyć, odstawić na 1h, następnie wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia i piec ok 15 minut, należy poczekać aż ciasteczka ostygną, ponieważ gorące nie zdejmą się z papieru tylko się do niego przykleją, po ostygnięciu ściągałam je łopatką do naleśników
zdrowa vege kuchnianaszych naleśników na słodko z sosem jagodowym oraz borówkami. Jako, że jestem fanką jagód, nie mogło się bez nich obejść, szczególnie że był na nie sezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju roślinnego
PastelFoodchodzimy z mężem do restauracji to mój wzrok najpierw biegnie do działu desery. Ostatnio byliśmy w restauracji gdzie pod tym działem znalazły się nie tylko lody, naleśniki czy ciasto czekoladowe ale też sery. Pomyślałam więc dlaczego nie przygotować sera camembert na deser :) Składniki: ser camembert 4 Sztuki 250 g wymieszanych bakalii Agnex (rodzynki, ulubione orzechy, migdały, skórka(...)pomarańczowa) morele suszone Agnex 10 Sztuk oliwa Wg uznania 2 łyżki miodu sok z cytryny Wg uznania Na patelni grillowej na małym ogniu i delikatnie muśniętej olejem grillujemy krążki camembert (ok 2 minut z każdej strony). Jak camembert spuchnie to zdejmujemy z ognia na talerz Na patelni podsmażamy wymieszane orzechy, migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dodajemy 2 łyżki
Kuchnia w oparachDelikatne racuchy z pysznym jabłkowym nadzieniem, które rozpływa się w ustach! Składniki: 170g mąki 150ml mleka 4 kwaśne jabłka 2 jajka 3 łyzki cukru pudru 0.5
AleTorcikSkładniki 1 1/2 szkl mąki gryczanej 1 1/4 szkl wody 1 szkl mleka 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła ewentualnie masło klarowane lub
OliveandThymePostanowiłam trochę poeksperymentować i do pankejów dodać napój "Sprite", dzięki temu gazowanemu napojowi wyszły niezwykle puszyste. SKŁADNIKI ½ szkl. mleka. ½ szkl. napoju SPRITE, 1 jajko, ¾ szkl
słodki bratekDrożdżowe racuchy RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z Anielskiej Kuchni ) Składniki: 50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2
Aromatyczne PodróżePyszne naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki
Bajeczna Kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: W garze mieszane. (Zrobiłam z połowy proporcji z małymi modyfikacjami.) Podobno takie placki promuje sam Gordon
Di gotujeJeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam
Ciastkozercynaleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotoweSkładniki:1,5 kg grzybów leśnych0,5 kg marchwi0,5 kg cebulimały słoiczek koncentratusól,pieprz-do smakuolej do duszeniaWykonanie:Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut i przepuszczamy przez maszynke o grubych oczkach. Marchew starkowac na tarce buraczanej,cebulę pokroic w grubą kostkę,dusić na oleju ok.10 minut.Na
Z Majeczką w kuchnioleju - np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy tak, aby nie przekroczyły granicy rantów (w naszym przypadku - formy serduszkowej).Gofry pieczemy ok. 2 minuty na najwyższym stopniu rozgrzania, kolejno ok. 1 minuty na stopniu niższym - należy jednak robić to "na oko" - doglądając pieczenie. Gofry serwujemy jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu (gdy ostygną zrobią się miękkie i będą przypominać raczej naleśniki(:). Obsypujemy
Symfonia Smaków