naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:15/328)

Naleśniki z plasterkami karmelizowanych jabłek 148

Jest naprawdę pyszna Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej mała szczypta soli 2 jajka M odrobina oleju do smażenia Na plasterki karmelizowanych jabłek: *dziś część naleśników podałam z plasterkami karmelizowanych jabłek, a część z dżemem. Dlatego proszę zwiększyć ilość składników wg potrzeb 3-4 małe jabłka 2 pełne łyżki masła(...)Przygotowujemy naleśniki: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli, wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką (nie może być grudek). Naleśniki smażymy na niewielkiej ilość oleju z obu stron na złoto (polecam Wam robić mniejsze naleśniki). Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, dzięki temu nasze nadzienie do naleśników będzie delikatne

Słodkie okruszki
Naleśniki z mięsem mielonym. 139

zgodziła się na podzielenie się nim z innymi :) Składniki: (9 sztuk)   Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego,  1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru(...)dodać więcej mleka.   Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać

W kuchni u Moniki
Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy 148

szklanki wody niegazowanej - 2 jajka - szczypta soli - olej Przygotowanie: Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto jest za gęste lub za rzadkie dodajemy opcjonalnie trochę mleka lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej(...)posmarowanej delikatnie olejem.  Ciasto można urozmaicić różnymi dodatkami np. kakao i będą w wersji słodkiej. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Naleśniki orkiszowe z sezamem z mleka koziego 100

dużo oleju. Najlepiej jest przed każdym naleśnikiem po prostu pędzelkiem nasmarować patelnię olejem. Ja akurat mam bardzo wygodny olej w spreju. Kilka psiknięć na patelnię i smaży się rewelacyjnie. My jedliśmy je polewając syropem klonowym, ale można równie dobrze z czymkolwiek innym podać. Z dżemem, nutellą, a nawet same, bez niczego. A naleśniki wyszły tak dobre, że Madzia zarządziła

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki truskawkowe (ciasto naleśnikowe z truskawkami) 119

około 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 łyżki oleju Ponadto: 10g truskawek liofilizowanych   Roztrzepane jajko należy wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie wsypać mąkę i cukier. Po ponownym rozmieszaniu wmieszać pokruszone truskawki (*), a na końcu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały(...)samym uzyskać fajny kolor placków, lecz moja córka lubi, aby wi cieście znajdowały się truskawkowe kawałeczki. (**) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników.  Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić. (***) Czasami smażę grubsze placki, gdyż lubimy

Di gotuje
Naleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym 169

Naleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym. Składniki ciasta naleśnikowego (6 naleśników): 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 czubate łyżki siekanych listków bazylii 1/4 łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Składniki na farsz: 1 mały bakłażan 10 łyżek oliwy extra virgin 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów(...)przykrycia, gotujemy 10 minut. Do sosu dodajemy bakłażana. Całość mieszamy. Sos będzie gęsty. Gotowe. Wykonanie naleśników: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty.  Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej olejem, bardzo gorącej patelni (najlepiej teflonowej). Powinno wyjść 6 naleśników. Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Na każdym naleśniku kładziemy łyżkę farszu. Naleśniki zwijamy

Smak mojego domu
Krokiety z mięsem mielonym 246

mięsem mielonym Naleśniki: 2 jajka + pół łyżeczki soli 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju  *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek(...)czasie smażę naleśniki. Do przestudzonego mięsa wbijam dwa jajka, wsypuję bułkę tartą, i doprawiam do smaku.  Mięso nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu.  polecam też rybne pierożki z dorsza, proste

Takie tam pichcenie
Naleśniki z proszkiem budyniowym 107

szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do zrumienienia się.   (*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników.  Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.   U mnie takie placki często znikają

Di gotuje
Naleśniki z serem 180

wlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy jajka i mieszamy.Następnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.   Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni).Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą(...)naleśników.  Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem.Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni.   Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną oleju, lub masełka.Rumienimy je z obu stron, zyskują chrupiącą skórkę.   W tej wersji nie wymagają już żadnych dodatków.Smacznego

Maminek kulinarny
Krokiety z mięsem 267

ziela ang.  pieprz czarny cały  sól - około ½ łyżeczki  2-3 ząbki czosnku  Do farszu:  cebula  olej  pieprz mielony  maggi w płynie  majeranek  sól do smaku  Naleśniki:   4 szklanki wody gazowanej  2 szklanki mleka 3 jajka 1/ 4 szklanki oleju  ½ łyżeczki soli 70 dag mąki pszennej(...)podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia.  Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam.  Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki.  Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam

Takie tam pichcenie
Zapiekane naleśniki z serem, rodzynkami i pomarańczą 156

utworzyły się grudki. Ciasto schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem. Powinniśmy otrzymać ok. 12 naleśników. Nadzienie serowe: Rodzynki zalać wrzątkiem do pokrycia, pozostawić na 15 minut. Twaróg umieścić w misce, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz jogurt naturalny, wszystko rozetrzeć widelcem(...)koniec wmieszać odsączone z wody rodzynki. Naleśniki wysmarować nadzieniem serowym z rodzynkami, zwinąć w ruloniki i pokroić na 3 mniejsze części. Umieszczać je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym (u mnie owalna forma z żaroodpornej porcelany o wymiarach 18x26 cm i wysokości 6 cm). Układać ciasto obok siebie (patrz zdjęcie poniżej). Do mojej formy weszło w sumie 10 naleśników

Nastoletnie Wypiekanie
Naleśniki z białym serem i owocami 208

takie letnie naleśniczki, w towarzystwie świeżych owoców, skąpane miodem, wprost ubóstwiamy :) Nie wyobrażam sobie tygodnia bez naleśników :)   Składniki na ciasto: 250 ml mleka 3,2%, 250 ml wody, 30 dag mąki pszennej (typ 500), 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Dodatkowo: owoce: borówki, maliny, jogurt(...)naturalny, miód, masło do ponownego smażenia naleśników. Mąkę przesiać, dodać mleko, wodę, jajko, szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec na rozgrzanej patelni. Ja do każdego naleśnika dodaję ok. 1/2  łyżeczki oleju. Z tej porcji wychodzi 12 sztuk naleśników. Składniki na masę serową: 30 dag twarogu, 4 łyżki jogurtu gęstego, 4 łyżki cukru pudru, Wszystkie składniki miksujemy

Delicious Titbits
Zielone naleśniki z łososiem i wędzonym twarogiem 192

suszonej bazylii ok. 1,5 łyżki oleju nadzienie: 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu) 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy sok z cytryny ponadto: liście świeżej bazylii marynowana papryka Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie  zmiksować, pod koniec dodać przyprawy(...)delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki.Porcje

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami. 248

ilości farszu wychodzi 8 krokietów) 380g pieczarek, 3 średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis  lub według własnego. Panierka: 2 jajka,  bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu

W kuchni u Moniki
Naleśniki w sosie pomarańczowym + nowości w mojej kuchni 147

francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami, które płoną, mają gęsty sos i zawierają alkohol. Moja wersja jest zdecydowanie lżejsza, mniej kaloryczna, dostarczająca wartościowych składników odżywczych. Mianowicie mamy tutaj naleśniki orkiszowe, podane z kremowym twarożkiem, zanurzone w świeżo wyciskanym soku pomarańczowym. Smakują cudownie! Są bardzo delikatne, lekko soczyste, z wyczuwalnym akcentem pomarańczy. Ich przygotowanie opisałam w dalszej części wpisu(...)pomarańcza  Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko oraz sól. Najlepiej za pomocą trzepaczki, aby ciasto było jedwabiście gładkie.  Na patelni (użyłam specjalnej PATELNI do naleśników) rozgrzej troszkę oleju. Następnie wlej porcję ciasta (podziel je na 4 części) i usmaż naleśniki. Przy przewracaniu naleśników polecam użyć specjalnej łopatki (ja użyłam TAKĄ ). W międzyczasie twaróg rozgnieć

Zdrowie na języku :P