Jest naprawdę pyszna Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej mała szczypta soli 2 jajka M odrobina oleju do smażenia Na plasterki karmelizowanych jabłek: *dziś część naleśników podałam z plasterkami karmelizowanych jabłek, a część z dżemem. Dlatego proszę zwiększyć ilość składników wg potrzeb 3-4 małe jabłka 2 pełne łyżki masła(...)Przygotowujemy naleśniki: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli, wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką (nie może być grudek). Naleśniki smażymy na niewielkiej ilość oleju z obu stron na złoto (polecam Wam robić mniejsze naleśniki). Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, dzięki temu nasze nadzienie do naleśników będzie delikatne
Słodkie okruszkizgodziła się na podzielenie się nim z innymi :) Składniki: (9 sztuk) Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru(...)dodać więcej mleka. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać
W kuchni u Monikiszklanki wody niegazowanej - 2 jajka - szczypta soli - olej Przygotowanie: Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto jest za gęste lub za rzadkie dodajemy opcjonalnie trochę mleka lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej(...)posmarowanej delikatnie olejem. Ciasto można urozmaicić różnymi dodatkami np. kakao i będą w wersji słodkiej. Życzę smacznego
Kulinarne życiedużo oleju. Najlepiej jest przed każdym naleśnikiem po prostu pędzelkiem nasmarować patelnię olejem. Ja akurat mam bardzo wygodny olej w spreju. Kilka psiknięć na patelnię i smaży się rewelacyjnie. My jedliśmy je polewając syropem klonowym, ale można równie dobrze z czymkolwiek innym podać. Z dżemem, nutellą, a nawet same, bez niczego. A naleśniki wyszły tak dobre, że Madzia zarządziła
Marder&Marder Manufactureokoło 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 2 łyżki oleju Ponadto: 10g truskawek liofilizowanych Roztrzepane jajko należy wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie wsypać mąkę i cukier. Po ponownym rozmieszaniu wmieszać pokruszone truskawki (*), a na końcu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały(...)samym uzyskać fajny kolor placków, lecz moja córka lubi, aby wi cieście znajdowały się truskawkowe kawałeczki. (**) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić. (***) Czasami smażę grubsze placki, gdyż lubimy
Di gotujeNaleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym. Składniki ciasta naleśnikowego (6 naleśników): 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 czubate łyżki siekanych listków bazylii 1/4 łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Składniki na farsz: 1 mały bakłażan 10 łyżek oliwy extra virgin 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów(...)przykrycia, gotujemy 10 minut. Do sosu dodajemy bakłażana. Całość mieszamy. Sos będzie gęsty. Gotowe. Wykonanie naleśników: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej olejem, bardzo gorącej patelni (najlepiej teflonowej). Powinno wyjść 6 naleśników. Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Na każdym naleśniku kładziemy łyżkę farszu. Naleśniki zwijamy
Smak mojego domumięsem mielonym Naleśniki: 2 jajka + pół łyżeczki soli 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 i ½ szklanki mąki pszennej 50 ml oleju *porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników Nadzienie: 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2-3 cebule 3-4 ząbki czosnku olej 2 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz majeranek(...)czasie smażę naleśniki. Do przestudzonego mięsa wbijam dwa jajka, wsypuję bułkę tartą, i doprawiam do smaku. Mięso nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron. Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu. polecam też rybne pierożki z dorsza, proste
Takie tam pichcenieszybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do zrumienienia się. (*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników. Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają. Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić. U mnie takie placki często znikają
Di gotujewlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy jajka i mieszamy.Następnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni).Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą(...)naleśników. Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem.Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni. Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną oleju, lub masełka.Rumienimy je z obu stron, zyskują chrupiącą skórkę. W tej wersji nie wymagają już żadnych dodatków.Smacznego
Maminek kulinarnyziela ang. pieprz czarny cały sól - około ½ łyżeczki 2-3 ząbki czosnku Do farszu: cebula olej pieprz mielony maggi w płynie majeranek sól do smaku Naleśniki: 4 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 3 jajka 1/ 4 szklanki oleju ½ łyżeczki soli 70 dag mąki pszennej(...)podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia. Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam. Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki. Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam
Takie tam pichcenieutworzyły się grudki. Ciasto schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem. Powinniśmy otrzymać ok. 12 naleśników. Nadzienie serowe: Rodzynki zalać wrzątkiem do pokrycia, pozostawić na 15 minut. Twaróg umieścić w misce, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz jogurt naturalny, wszystko rozetrzeć widelcem(...)koniec wmieszać odsączone z wody rodzynki. Naleśniki wysmarować nadzieniem serowym z rodzynkami, zwinąć w ruloniki i pokroić na 3 mniejsze części. Umieszczać je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym (u mnie owalna forma z żaroodpornej porcelany o wymiarach 18x26 cm i wysokości 6 cm). Układać ciasto obok siebie (patrz zdjęcie poniżej). Do mojej formy weszło w sumie 10 naleśników
Nastoletnie Wypiekanietakie letnie naleśniczki, w towarzystwie świeżych owoców, skąpane miodem, wprost ubóstwiamy :) Nie wyobrażam sobie tygodnia bez naleśników :) Składniki na ciasto: 250 ml mleka 3,2%, 250 ml wody, 30 dag mąki pszennej (typ 500), 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Dodatkowo: owoce: borówki, maliny, jogurt(...)naturalny, miód, masło do ponownego smażenia naleśników. Mąkę przesiać, dodać mleko, wodę, jajko, szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec na rozgrzanej patelni. Ja do każdego naleśnika dodaję ok. 1/2 łyżeczki oleju. Z tej porcji wychodzi 12 sztuk naleśników. Składniki na masę serową: 30 dag twarogu, 4 łyżki jogurtu gęstego, 4 łyżki cukru pudru, Wszystkie składniki miksujemy
Delicious Titbitssuszonej bazylii ok. 1,5 łyżki oleju nadzienie: 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu) 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy sok z cytryny ponadto: liście świeżej bazylii marynowana papryka Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, odłożyć. Żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy(...)delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem).Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę twarogu, na nią plastry łososia, zwijać, pozostawić w lodówce na około 30 minut a następnie porcjować na mniejsze kawałki.Porcje
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałailości farszu wychodzi 8 krokietów) 380g pieczarek, 3 średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu
W kuchni u Monikifrancuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami, które płoną, mają gęsty sos i zawierają alkohol. Moja wersja jest zdecydowanie lżejsza, mniej kaloryczna, dostarczająca wartościowych składników odżywczych. Mianowicie mamy tutaj naleśniki orkiszowe, podane z kremowym twarożkiem, zanurzone w świeżo wyciskanym soku pomarańczowym. Smakują cudownie! Są bardzo delikatne, lekko soczyste, z wyczuwalnym akcentem pomarańczy. Ich przygotowanie opisałam w dalszej części wpisu(...)pomarańcza Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko oraz sól. Najlepiej za pomocą trzepaczki, aby ciasto było jedwabiście gładkie. Na patelni (użyłam specjalnej PATELNI do naleśników) rozgrzej troszkę oleju. Następnie wlej porcję ciasta (podziel je na 4 części) i usmaż naleśniki. Przy przewracaniu naleśników polecam użyć specjalnej łopatki (ja użyłam TAKĄ ). W międzyczasie twaróg rozgnieć
Zdrowie na języku :P