naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:18/328)

Naleśniki z grzybowym farszem 242

sól, pieprz-pieprz ziołowy-olej   Składniki na ciasto naleśnikowe:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta   Grzyby suszone moczymy.Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy.   Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy.Grzyby suszone odciskamy(...)dolewamy odrobinę mlekaa jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, mieszamy i przygotowujemy ciasto do panierowania   Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni.Podsmażamy na rumiano z obu stron.    Naleśniki

Maminek kulinarny
Naleśniki z serkiem i truskawkami 237

Składniki ciasta naleśnikowego: 1 szklanka mąki 3 łyżki oleju cukier (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko około 1 szklanki mleka 0,5 szklanki wody Pozostałe składniki: serek homogenizowany truskawki zmiksowane  z odrobiną cukru Wykonanie: Składniki ciasta naleśnikowego należy zmiksować. Ilość mleka musi być taka, aby naleśniki miały odpowiednią konsystencję(...)powinny się łatwo rozprowadzać na patelni. Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Do środka naleśników daję serek, a po wierzchu polewam zmiksowanymi truskawkami. Smacznego

Smak mojego domu
NALEŚNIKI Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI ZAPIEKANE Z DWOMA SERAMI 173

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 11 naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 1/2 szklanki wody gazowanej, 3/4 szklanki mleka, mąka, sól, 2 małe jajka, 2 łyżki oleju. Składniki na farsz: większy kawałek ulubionej kiełbasy, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule szalotki (możecie użyć też zwykłej lub całkowicie pominąć), 1/2 mniejszej papryki(...)zaczynając od 3/4 szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne

JejKuchnia
Naleśniki z mięsem mielonym i trzema sosam 241

mięsa mielonego, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 150g startego sera żółtego ( ja użyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka,  szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany

W kuchni u Moniki
Dyniowo-ryżowe naleśniki 156

mleka  olej kokosowy do smażenia WYKONANIE: dynię parujemy do miękkości- odkładamy do wystygnięcia ostudzoną dynię blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę na rozgrzanej patelni (posmarowanej olejem kokosowym) smażymy naleśniki- kilka minut na każdą stronę

healthy dreams
naleśniki - przepis podstawowy 157

Naleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko".  Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy(...)musimy dodać więcej wody do ciasta czy mąki będziemy wiedzieć po usmażeniu pierwszego naleśnika. Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozlewa na patelni. Patelnię dobrze rozgrzać, można olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją ulubioną, rozprowadzać cienką warstwę na patelni. Przewracać na drugą stronę

Stare Gary
Krokiety z kaszą i grzybami 143

zbyt pikantne";) Składniki na farsz: Szklanka kaszy jęczmiennej perłowej 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody 2/3 szklanki suszonych grzybów leśnych (można też użyć świeżych) Duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Naleśniki robię z tego przepisu . Można użyć dowolnego przepisu na naleśniki, byle nie dodawać do nich cukru:)  Przygotowanie:  Używam grzybów suszonych, bo tak zawsze robiła(...)Dobrze odstawić go na chwilę, aby smaki i aromaty się dobrze połączyły. Na każdy naleśniki nakładamy 2 łyżki farszu. Rozsmarowuję na środku zostawiając spore marginesy. Następnie zakładam boki naleśnika i dopiero zwijam, aby podczas smażenia nie wydostał się farsz. Krokiety smażę na rozgrzanym oleju - bez żadnej panierki. Podaję zawsze z barszczem czerwonym. Jeśli robię więcej krokietów, części nie smażę

Kulinarne Inspiracje
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 245

łyżki rodzynek Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki  300 ml ciepłego mleka 3 jajka 10 g drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu(...)składników. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników. Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić. Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika z opakowania) zimnego mleka odlać

Świat Domowej Kuchni
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 195

fasola Borlotti – 150 g* kukurydza – 150 g* czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* olej rzepakowy – 100 ml* sól* pieprz* chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy.Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy.Doprawiamy solą i szczyptą papryki.Ostawiamy na ok. 10 minut(...)przegryzienia „.Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.Ostawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ:Łopatkę mielimy.Rozgrzewamy olej rzepakowy na głębszej , dużej patelni.Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i delikatnie złocimy.Dodajemy mięso mielone oraz odrobinę soli.Przesmażamy mieszając , ok. 4-5 minut.Dodajemy pokrojone w kostkę papryki – czerwoną i żółtą  , a po kilku minutach odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę Borlotti.Dokładnie

Ostra na Słodko
Jeszcze smaczniejsze naleśniki z serem 159

Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem, kiwi i gruszką posypane słonecznikiem i kokosem Składniki: 500 ml mleka 1 jajko mąka łyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 3 gruszki 3 kiwi ziarna łuskanego słonecznika wiórki(...)kokosowe Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej.  Na patelni smażymy naleśniki.  Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głeboki talerz lub miskę szklaną.  W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z mąki owsianej z owocami 122

małych naleśników): - 2 i 1/2 szklanki mąki owsianej; - 2 jaja; - szklanka mleka 0,5%, - 1/3 szklanki wody mineralnej; - 1 łyżka ksylitolu lub cukru; - 2 łyżki oleju kokosowego - do smażenia naleśników. Przygotowanie: - mąkę mieszamy z ksylitolem/cukrem i dolewamy mleko oraz wodę; - żółtka oddzielamy od białek: żółtka miksujemy z mąką i mlekiem a białka miksujemy w osobnej miseczce na gęstą(...)patelnię masę naleśnikową - czynność powtarzamy 4 razy (mniej więcej wychodzą 4 tury smażenia placków, dlatego też do każdego smażenia możemy dodawać 1/2 łyżki oleju kokosowego), aby nadał smaku i niepowtarzalnego aromatu. Nasze naleśniki z mąki owsianej z owocami są już gotowe! Tak jak wspominałam, dodałam do moich naleśników jogurt naturalny oraz domowy dżem porzeczkowy zrobiony przez moją mamusię

MintTaste
Krokiety z mięsem 333

Najbardziej lubimy krokiety z mięsem i do popicia barszczyk czerwony. Mniam! Krokiety z mięsem Składniki: Naleśniki, 500 g mięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy(...)naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem

paapilotkaa
Naleśniki z serem – zapiekane 182

często i zazwyczaj w bezmięsne piątki. Naleśniki z serem zapiekane Ciasto na naleśniki 2 szkl mleka 0,5 szkl wody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki oleju Nadzienie serowe 0,5 kg sera zmielonego 4 jajka 80 g masła(...)wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie serowe : białka ubić na sztywno pod koniec dodać partiami cukier i ubijać, aż powstanie gładka i błyszcząca piana. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z serem – zapiekane 402

często i zazwyczaj w bezmięsne piątki. Naleśniki z serem zapiekane Ciasto na naleśniki 2 szkl mleka 0,5 szkl wody mineralnej 2 szkl mąki 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki oleju Nadzienie serowe 0,5 kg sera zmielonego 4 jajka 80 g masła(...)wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki. Nadzienie serowe : białka ubić na sztywno pod koniec dodać partiami cukier i ubijać, aż powstanie gładka i błyszcząca piana. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem

Pieguskowa Kuchnia
Barszcz czerwony na zakwasie z krokietami 162

sztuki Seler – 100g Zakwas – 1 szklanka Czosnek – 2-3 ząbki Suszone grzyby – 4-5 sztuk Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet Składniki - naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Olej rzepakowy – 1 łyżka Składniki - kapusta z grzybami: Kapusta kiszona – 0,5 kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie - barszcz: Wszystkie(...)koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – krokiety: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodajemy do ciasta jajko, olej i całość dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. W między czasie podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby i kapustę kiszoną. Całość doprawiamy do smaku

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania