szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki maślanki 2 łyżki oleju 1 małe jajko Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem od pieczenia. Następnie dodać cukier zwykły, wanilinowy i szczyptę soli. W drugiej misce połączyć ze sobą maślankę, olej i roztrzepane jajko. Kolejno połączyć ze sobą składniki „mokre” z „suchymi(...)wiśniowym lub nutellą. Smacznego! PS. Smażę placuszki na patelni do naleśników, która nie wymaga natłuszczenia. Jeśli takowej nie macie, to polecam przed smażeniem delikatnie spryskać patelnię olejem. The post Puchate naleśniki na maślance appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZielone naleśniki , naleśniki z dodatkiem szpinaku. 300 g szpinaku, 400 g mąki pszennej, 4 jajka, sól, świeżo zmielona gałka muszkatołowa do smaku (u mnie 1/3 łyżeczki), 50 g masła, 600 ml mleka, olej Starannie przebrane liście szpinaku wrzucić na osolony wrzątek, zagotować, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i przepuścić przez maszynkę, lub przetrzeć przez sito. Do miski(...)ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcje rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki
królestwo garówdrugiej strony, przychodzi wtedy czas na kreatywność. I tak oto z mojego niezdecydowania, powstały naleśniki w wersji duo. Twarożek z orzechami, dżem figowy, a do tego delikatne naleśniki. Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej(...)śmietany lub jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały) dżem figowy (lub inny ulubiony) świeże figi olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki. Twarożek połączyć cynamonem, cukrem i orzechami i dokładnie wymieszać. Dodać tyle śmietany lub jogurtu
Kuchnia w opałachDzisiaj mam dla Was trochę inne naleśniki niż tradycyjne. Naleśniki z gotowanych ziemniaków. Ja podałam je z gulaszem z kiełbasy i brokuła, ale również można je podać z warzywami, gulaszem z mięsa itp. Danie bardzo syte i smaczne. Polecam! Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile widziane również zdjęcia Waszych(...)zagnieść ciasto. Musi być gładkie. Z ciasta utworzyć wałek i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek i smażyć z dwóch stron na patelni posmarowanej olejem. Ja podałam naleśniki z gulaszem z kiełbasy. naleśniki z gotowanych ziemniaków
O kuchni z uczuciemPyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem(...)szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3-4 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany
Niespełnione zdolności kulinarneugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie(...)przygotowany farsz umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowanie naleśników. Na każdym naleśniku umieszczamy porcje farszu i składamy w taki sposób: Następnie każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek do zupy lub z kubkiem
Rozpustne gotowanieodziedziczyła po mojej babci, która robiła najlepsze na świecie naleśniki. Na moje szczęście - nieszczęście, żona poszła kilka ulic dalej dziadków odwiedzić, a mojemu bąblowi zachciało się na kolację naleśników z ulubionym serkiem. To działam, jupi... -jajko -3 łyżki mąki -starta skórka z połowy pomarańczy -serek na słodko -mleko 3/4 szklanki -woda gazowana 3/4 szklanki -cukier waniliowy paczuszka -kakao(...)mąkę i wodę i dalej ubijamy. Ciasto musi być bardzo napowietrzone. Ubijamy mikserem około 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy delikatnie. Do ciasta dodałem pół łyżeczki oleju rzepakowego, dlatego naleśniki smażyłem na ceramicznej patelni bez tłuszczu. Według mnie pozostawiają wiele do życzenia. Żony w każdym razie nie dogoniłem i już nie dogonię. Synek pożarł dwa duże. Nie pociesza
BaRepassosem, bez serka. Natomiast moja większa połówka spałaszowała wszystko bez mrugnięcia okiem. Mężczyźni mają chyba inne kubki smakowe Składniki (na ok 10 naleśników): 700 ml mleka 1,5% 280 g mąki żytniej szczypta soli łyżka oleju kokosowego (lub rzepakowego) jajko Farsz: 200 g chudego twarogu 4 łyżki mleka łyżeczka cukru połówka brzoskwini z puszki Sos brzoskwiniowy: 2 brzoskwinie(...)brzoskwiń łyżka miodu sok wyciśnięty z połówki cytryny Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i na niej smażymy wszystkie naleśniki. Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z mlekiem, cukrem i brzoskwinią pokrojoną w drobną kostkę. Serek nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulon. Wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarnesosem, bez serka. Natomiast moja większa połówka spałaszowała wszystko bez mrugnięcia okiem. Mężczyźni mają chyba inne kubki smakowe Składniki (na ok 10 naleśników): 700 ml mleka 1,5% 280 g mąki żytniej szczypta soli łyżka oleju kokosowego (lub rzepakowego) jajko Farsz: 200 g chudego twarogu 4 łyżki mleka łyżeczka cukru połówka brzoskwini z puszki Sos brzoskwiniowy: 2 brzoskwinie(...)brzoskwiń łyżka miodu sok wyciśnięty z połówki cytryny Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i na niej smażymy wszystkie naleśniki. Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z mlekiem, cukrem i brzoskwinią pokrojoną w drobną kostkę. Serek nakładamy na naleśniki i zwijamy je w rulon. Wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarnemoim buntem przeciwko... wszystkiemu? Zmęczona szkołą, obowiązkami, w pierwszych dniach ferii postanowiłam nie robić nic. Naładowana pozytywną energią wracam na bloga :] SKŁADNIKI naleśniki (2) : 3/4 szklanki wody 2 łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki mąki ryżowej odrobina oleju kokosowego do smażenia farsz: 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) 1/2 szklanki groszku z marchewką (u mnie mrożony) świeży grzyb shitake czubata łyżka(...)zioła polecam dodawać w ilości odpowiedniej do naszych upodobań WYKONANIE Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami na ciasto. Patelnię delikatnie przesmarowujemy olejem kokosowym i rozgrzewamy ją. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody (ok 3 cm), następnie wsypujemy tam groszek z marchewką- zostawiamy na niewielkim ogniu
healthy dreamspewnie nie za często). Przepis na naleśniki z soczewicy jest banalnie prosty, oto bezglutenowe, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek i orzechów – naleśniki z soczewicy: soczewica (suszona) – 1 szklanka olej kokosowy (do smażenia) – ½ szklanki sól ( kłodawska lub himalajska ) – 1 łyżeczka Soczewicę trzeba co najmniej 6 godzin wcześniej namoczyć . Wodę z moczenia musisz wylać(...)podanych powyżej składników mamy jakieś 20 sztuk). Po chwili smażenia przestaną przywierać do patelni i wtedy trzeba je obrócić. Gotowe! Prawda, że obłędnie smaczne? Naleśniki z soczewicy bardzo chłoną tłuszcz, więc tego oleju rzeczywiście dużo pójdzie. Choć soczewica jako roślina strączkowa zawiera dość sporo węglowodanów, to gotowe naleśniki mają 2,5 raza więcej tłuszczu (5,8 g) niż
PaleoSMAKfioletowa) ewentualnie: kukurydza z puszki (dodałam, by wykończyć resztkę niewykorzystaną ostatnio) olej do smażenia Na naleśniku ułożyć liść jarmużu (pozbawiony zgrubiałego nerwu), na nim kawałki sera pleśniowego i suszone talarki jabłek. Ewentualnie dodać kukurydzę. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i wsiąkł trochę w jabłka(...)stały się sprężyste. Placek nie może się przypalić. Podawać gorące z surówką. ----- Podobne: Bezglutenowe krokiety z warzywami Krokiety piwne z kaszą gryczaną Naleśniki z jarmużem i gorgonzolą Zachęcam do zajrzenia na stronę projektu Cooknomics Po ostatnich cienkich lekturach przyszedł czas na nieco grubszą pozycję - "W cieniu Pałacu Zimowego" Johna Boyne'a . To opowieść snuta przez starszego mężczyznę powracającego
Weekendy w domu i ogrodzieodtwarzam w swoim domu tworząc rodzinną atmosferę wśród wspólnych śniadań lub kolacji na ciepło. Z nadmiaru naleśników zawsze przygotowuję wersję “na ostro” – z twarogiem, dużą ilością soli i pieprzu, szczypioru i cebuli – zawijam jak krokiety i odsmażam na oleju lub maśle klarowanym – polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej(...)soli 2 jajka 1 łyżka oleju olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Połącz ze sobą wszystkie składniki rózgą kuchenną, odstaw ciasto na 10 minut. Smaż pierwszą partię (2-3 naleśniki) na niewielkiej ilości oleju, odsączaj na papierowym ręczniku. Gotowe przykrywaj folią aluminiową, będą dodatkowo mięciutkie. Smacznego
Zasmakuj Kuchnijeśli zamierzamy smażyć normalnie na tłuszczu to pomijamy olej w cieście, ja smażę bez tłuszczu lub na kilku kroplach oleju więc go dodaję podobnie jak do naleśników 1. Jajko, mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia roztrzepać razem na gładkie ciasto. 2. Szynkę, paprykę i mozzarellę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, dokładnie rozmieszać. 2. Patelnię natłuścić
Kto ugości moich gości?pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki i dusić całość, aż z grzybów odparuje woda. Wrzucić pokrojone liście szpinaki i przeciśnięty przez praskę(...)zmniejszy swoją objętość. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem. Całość mieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypać starty ser i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, które zwijać w krokiety. Każdy zamoczyć w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Kuchnia w opałach