naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:29/328)

Zielone naleśniki 114

łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia Wszystkie składniki dokładnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na patelni smażę naleśniki bez tłuszczu. Jeśli nie posiadasz takiej patelni smaż naleśniki na patelni wysmarowanej niewielką ilością oleju przez 30 sekund z każdej strony. Naleśniki smakują wyśmienicie zarówno na słono, jak i na słodko. Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna: 716 kcal Białko(...)Węglowodany: 10,9 g Błonnik: 0,3 g Jeśli dodatkowo użyjesz do smażenia tłuszczu należy doliczyć do kaloryczności około 90 kcal na każdą jedną użytą łyżkę oleju rzepakowego. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Naleśniki z twarogiem i szpinakiem 107

łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki wody Farsz: 250g (1 opakowanie) twarogu np. klinek 220g (1/2 opakowania) szpinaku mrożonego + 1/2 szklanki wody cebula przyprawy: pieprz, sól  olej do smażenia Sposób przygotowania: Naleśniki: Do miski wbijamy jaja, dodajemy mąkę i wodę. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy na ok. 5 minut. Farsz: Szpinak wrzucamy na patelnie i zalewamy wodą. Jeśli się rozmrozi(...)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy łyżkę oleju. W misce umieszczamy twaróg. Dodajemy szpinak z cebulą i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy na naleśniki. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 167

sobą na gładkie, niezbyt gęste ciasto. Im będzie gęstsze, tym trudniej rozprowadzić je szybko na całej powierzchni patelni, co powoduje, że naleśniki wyjdą grube.  Rozgrzaną patelnię o średnicy 25-28 cm smaruję cienko olejem(...)pomocą silikonowego pędzelka) i wylewam porcję ciasta. Smażę na złoty kolor z obydwóch stron. Powtarzam czynności do chwili, aż skończy się ciasto naleśnikowe. Przygotowane naleśniki odstawiam do ostudzenia. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej lub oliwę z suszonych pomidorów, szklę posiekaną drobno cebulę. Następnie dodaję pokrojone dość drobno suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Lekko rozmrożony szpinak przekładam

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe krokiety z panierką z zataru 136

octowy spotykany w naszych parkach). Bezglutenowe krokiety z zieloną soczewicą i panierką z zataru Naleśniki Składniki (na 8 naleśników ) : 2 łyżki mąki z kasztanów jadalnych 6 łyżek mąki ryżowej pół łyżeczki soli 2 jajka mleko (ok. 2 szklanek) olej do smażenia Wymieszać obie mąki z solą. Jeśli trzeba, rozgnieść łyżką grudki mąki kasztanowej. Dodać jajka i wymieszać. Dolewać(...)roztrzepywać masę trzepaczką. Odstawić na ok. pół godziny. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kolejno naleśniki. Na jednym z końców placka kłaść 2 czubate łyżki nadzienia (u mnie soczewica z warzywami ). Brzegi naleśnika składać do środka i przykryć część nadzienia, a potem zwinąć naleśnik. Obtaczać w panierce. U mnie 3 krokiety obtaczane były w panierce bezglutenowej (przepis niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 140

tylko odsmażajcie je sobie z jajkiem na śniadanie. Brzmi jak plan idealny, prawda? * SKŁADNIKI na 6 naleśników o średnicy 25 cm Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej do smażenia Dodatki (ilość wg uznania) : jajko szynka, np. francuska jambon lub włoskie prosciutto ulubiony ser żółty, polecam ementaler pieprz i sól(...) mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy ją jeszcze przez chwilę. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne naleśniki. Powinno wyjść ok. 6 sztuk

Food Square
Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią i grzybami zapiekane w sosie chrzanowym 157

ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dosypcie odrobinę mąki. Małą chochelką nałożyć trochę ciasta i rozprowadzić je na rozgrzanej oraz uprzednio wysmarowanej olejem patelni (ja używam tej do naleśników i smaruję ją silikonowym pędzlem). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzać olej.  Cebulę i czosnek obrać, a następnie posiekać. Zeszklić. Dodać(...)dnie naczynia żaroodpornego (ja użyłam naczynia i pokrywki) wyłożyć  po 4 łyżki sosu. Na naleśnik nałożyć ok. 2 łyżki farszu. Zwijać w kwadracik tzn. najpierw zwinąć zewnętrzne boki do środka, a potem te które wystają znowu do środka (możecie zwinąć naleśniki w dowolny sposób). Tak przygotowane naleśniki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posmarować resztką

Fabryka pomysłów
Naleśniki z serem i polewą czekoladową 146

mnie dziś na tapecie naleśniki z serem, które goszczą w mym domu bardzo często, ale jakoś na blogu nie było ich jeszcze nigdy. A przecież jest to deser bardzo popularny., więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju ok 2 szklanki mąki Masa serowa: 1/2 kg twarogu 2 żółtka(...)końcu dolewam olej, mieszam dokładnie i odstawiam na ok 30 min. Na rozgrzaną patelnię wlewam po jednej chochelce ciasta naleśnikowego i smażę na rumiano z obu stron. Gotowe wykładam na talerz. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.  Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję porcjami twaróg i na środek każdego naleśnika nakładam masę serową i składam naleśniki. Układam

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone 158

się sezon letni, chętnie używamy do swoich dań truskawki. Najlepsze połączenie to truskawki z serkiem mascarpone. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy 60g masła(...)wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy masę do naleśników. W wysokiej misce miksujemy śmietanę kremówkę z cukrem. Dodajemy do tego również serek

CookMag
Naleśniki Bolognese 156

pasaty pomidorowej/ ewentualnie przecieru pomidorowego 1 cebula 150 g mozzarelli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej 3 łyżeczki suszonej bazylii Sól,pieprz Olej Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do dużej miski dodajemy mąkę, mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Następnie wszystko dokładnie mieszamy bądź miksujemy. Masa na ciasto nie może być zbyt gęsta(...)Następnie smażymy naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Usmażone wykładamy na talerz i odstawiamy. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy posiekaną cebulę. Następnie do tego dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i podsmażamy do zarumienienia. Następnie do tego dodajemy passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy. Całość ponownie mieszamy i dusimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 138

Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Farsz: 450 g mrożonego siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g ricotty sól i pieprz do smaku Szpinak odparować z płynu(...)odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć

Czerwień i błękit
KROKIETY Z PARÓWKĄ I SEREM 167

sera żółtego * jajko do obtoczenia * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Usmażyć naleśniki, wystudzić. Na każdego naleśnika położyć plasterek sera i parówkę. Zagiąć brzegi i zawijać w rulonik. Każdego krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
KROKIETY Z PARÓWKĄ I SEREM 169

sera żółtego * jajko do obtoczenia * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Usmażyć naleśniki, wystudzić. Na każdego naleśnika położyć plasterek sera i parówkę. Zagiąć brzegi i zawijać w rulonik. Każdego krokieta obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 94

jest czasochłonne to jednak warto je zrobić nie tylko od święta. Przepyszne z chrupiącą panierką do tego kubek ciepłego, czerwonego barszczu... mniam :) Składniki na naleśniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut(...)patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około 5 minut na mniejszym ogniu. Dodatkowo: * 2 jajka do panierki * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik. W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku

Zrób to smacznie
Krokiety a'la ruskie 371

naprawdę wyśmienicie.Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5246

który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Akurat na dwie warstwy ułożone

Świat Domowej Kuchni