naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:31/328)

Jak zrobić naleśniki- crepes na maślance? 138

wody - 2 szczypty soli - 1 jajko zerówka Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę, ciasto w misce wstaw do lodówki na 20 minut. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników, zmocz ręcznik papierowy olejem kokosowym lub rzepakowym i przetrzyj dno patelni.  Łyżką wazową nalewaj ciasto i rozprowadzaj, jak sos na pizzy. Smaż cieniutkie naleśniki, z tej ilości otrzymasz

SMYKWKUCHNI
Krokiety a la ruskie pierogi 152

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 800 – 850 g ziemniaków, 1 duża lub 2 mniejsze cebule, 250 g białego sera, łyżeczka masła,sól, pieprz Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka(...)Doprawić solą i pieprzem.  Mąkę,  jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki.Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz.Zwinięte naleśniki zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

kulinarnajamka.blogspot.com
Krokiety z szynką, salami, pieczarkami i serem 184

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju, 1 łyżka kaszy manny, ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 20 plasterków szynki, 20 dag salami, 10 – 15 dag startego żółtego sera, 200 – 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 – 2 ząbki czosnku, 1/4 l bulionu(...)wody, bułka tarta. Przygotowanie: Mąkę, kaszę manną, jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz.Salami pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w kostkę.Czosnek rozgnieść. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor. Następnie podsmażyć pieczarki. Dodać

kulinarnajamka.blogspot.com
Krokiety z łososiem i mozzarellą 168

jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta * olej – 3 łyżkiFARSZ:* tatar z łososia Suempol – 200 g* mozzarella – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok cytrynowy – do smaku* świeży koperek – 1 pęczekDODATKOWO:* jajko + bułka tarta do panierowania* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy

Ostra na Słodko
1496. Rosół z "naleśnikowym makaronem" 181

wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek naleśniki pomidorowe 120 ml mleka 1 jajko 50 g mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, natka pietruszki 1 łyżka oleju Wszystko składniki na naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki.Pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki czekoladowe bez glutenu 126

końcu Dzień Kobiet jest raz w roku, prawda? 😉 Naleśniki czekoladowe bez glutenu - przepis na 6 sztuk Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować: 4 jajka, małą kremówkę, 2 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki ksylitolu, olej do posmarowania patelni, 500g twarogu półtłustego, łyżeczkę cynamonu, jogurt naturalny. 1. Jajka, kremówkę, mąkę, kakao i łyżeczkę ksylitolu zmiksuj(...)odstaw na chwilę. 2. Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem - do ciasta nie musisz dodawać oleju, kremówka jest już wystarczająco tłusta. 3. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj 2 łyżeczki ksylitolu, cynamon i wymieszaj wszystko z jogurtem. Dodaj tyle jogurtu, aż otrzymasz taką konsystencję, jaką lubisz. 4. Naleśniki posmaruj masą twarogową i zawiń. Naleśniki są pyszne i niesamowicie

Z notatnika dietetyka
Naleśniki ze szpinakiem 89

Naleśniki są z podstawowych i tanich składników. Wyśmienite dla całej rodziny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8-10 usmażonych naleśników 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta półtłustego 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła olej do smażenia pieprz do smaku opcjonalnie sól ale trzeba pamiętać ze ser jest słony (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)odparuje i farsz zrobi się gęstszy, usmażony Farsz odstawiamy do przestygnięcia, smażymy naleśniki, lekko przestygnięte naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon, przed podaniem naleśniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Pokusa naleśnikowa z niespodzianką 104

Smażymy naleśniki. 12.                        Na każdym naleśniku na środku układamy mięso. 13.                        Na mięsie kawałek sera(...)Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 19.                        Naleśniki gotowe. 20.                        Smacznego

Kulinarna Chwila
Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 129

każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego się z pieczarek soku. Na patelnię dołożyć(...)Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia
Naleśniki gryczane 184

szklanki wody mineralnej gazowanej (lub zwykłej, z mineralną są bardziej puszyste, można też pominąć mleko i wykonać naleśniki na samej wodzie) – 430 ml szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego do ciasta – ok. 30 g *używam szklanki o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na naleśniki gryczane: Wszystkie składniki na naleśniki gryczane wbić do misy(...)należy dodać więcej wody gazowanej. Kiedy na górnej powierzchni naleśnika zaczną tworzyć się bąbelki i ciasto całe ciasto się zetnie, delikatnie za pomocą szerokiej łopatki obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę do zarumienienia. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na zarumienienie niż pierwsza. Usmażone naleśniki przekładać na talerz i przykrywać drugim talerzem lub folią

Kulinarne Przeboje
Naleśniki zapiekane z serem i szynką 242

zapraszam tutaj Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Farsz: 200 g żółtego sera 200 g szynki Dodatkowo 3 plasterki sera do zapiekania olej do smażenia Wykonanie: Ciasto  Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać  i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić(...)chłodne miejsce na  15 minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik ułożyć dwa plasterki szynki, a na nią plastry sera. Zwinąć wraz z naleśnikiem w rulon i układać w naczyniu do zapiekania. Na wierzch ułożyć plastry sera i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się

O kuchni z uczuciem
Kakaowy omlet z bananem 180

rozbełtać widelcem. Dodać mleko lub napój roślinny, kakao i mąkę jaglaną. Całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi lub widelcem. 2. Na patelni ( najlepiej sprawdzi się patelnia do naleśników ) rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać połowę ciasta. Smażyć  około 2 minuty na średnim ogniu, następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 1 minutę(...)Następnie na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i usmażyć drugi omlet z pozostałej części ciasta. Można też usmażyć 1 gruby omlet...ale ja w tym przypadku, zdecydowanie wolę cienkie. 4. Usmażone omlety posmarować masłem orzechowym. Na każdym omlecie ułożyć obranego banana i zrolować - jak naleśnik. Zrolowane omlety pokroić na kawałki. 5. Rollsy z bananem ułożyć na talerzykach

kolorowotorcikowo
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta 218

cebuli, 250g świeżego szpinaku, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, sól, pieprz, 100g sera feta. Naleśniki: garść szpinaku ( zabrać z tych 250g do farszu ), ok. 1/2 szklanki wody ( szklanka o pojemności 250ml ), 1 szklanka mąki,  szczypta soli, 1 jajko, 60ml mleka, olej. Ponadto: 65g startego sera żółtego - można pominąć.  Przygotowanie: Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)feta i wymieszać. Naleśniki: Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki  na rozgrzanej patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku

W kuchni u Moniki
Naleśniki z twarogiem i czereśniami 104

szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz 200 gr twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu . Sposób przygotowania Gotowe naleśniki Jaja(...)mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodając stopniowo resztę składników, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Całość zostawiamy na minimum ½ godzimy, ponownie mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając go na jednolitą masę. Usmażone naleśniki  smarujemy twarogiem. Przed podaniem polewamy konfiturą z czereśni

Miód i pieprz
NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU 161

Mleko wlać do wysokiej miski, wsypać mąkę i miksować na niskich aż do zniknięcia grudek.  Wbić całej jajka i nadal miksować. Następnie dodać sól i olej. Wszystko razem wymieszać i usmażyć naleśniki. farsz: Mięso zmielić przez maszynkę i smażyć na rozgrzanym oleju.  Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać cebulę pokrojoną w drobną

Prosto i Smacznie z Anetą
Jogurtowe Krokiety Z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowy 440

rozlewają się po patelni i wychodzą grubsze. Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne :) 2. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy do miękkości na oleju pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Następnie obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebulki(...)Przesmażone mieszamy z ziemniakami oraz mozzarellą, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. 4. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu i składamy w kopertę, zamaczamy w mleku bądź jajku oraz obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Ps. farsz przed nakładaniem na naleśniki możemy sobie podzielić na "kupki" aby w każdym krokiecie  było go po równo

Gotowanie...to proste !
TORT NALEŚNIKOWY Z MASKARPONE 150

NALEŚNIKÓW BIAŁYCH OK 20 cm średnicy : 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki zimnego mleka 2 jajka Szczypta cukru Szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA 12 NALEŚNIKÓW KAKAOWYCH OK 20 cm Średnicy: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki kakao gorzkiego 2 jajka Szczypta soli i cukru 2 łyżki oleju 1 szklanka wody gazowanej(...)cukru, ubijamy na sztywno a następnie dodaję 3 łyżki powideł lub dżemu z całymi wiśniami. Miksuję. Na paterę przekładam raz biały naleśnik smaruję białą masą, a następnie kakaowy naleśnik i smaruję wiśniową masą. Tak do wykorzystania naleśników. Kolejno smaruję i dekorujemy tort według uznania. Pozostawiamy w lodówce ok 2 godziny przed podaniem. Smacznego

Gotowanie Patki
Naleśniki z serkiem i owocami 114

szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej 4 waniliowe serki homogenizowane borówki, maliny Przygotowanie Roztrzepać jajka, dodać do nich mleko, następnie mąkę i sól. Dokładnie rozmieszać – można mikserem, ale nie trzeba (zwłaszcza jak dziecko właśnie ma południową drzemkę;). Na koniec dodać porządną łyżkę oleju i dobrze wymieszać. Patelnię nasmarować olejem (tylko przed pierwszym naleśnikiem) i smażyć naleśniki, aż będą rumiane

Kulinarne Inspiracje
Mini naleśniki dla dzieci BLW 130

szkl mąki – ja użyłam orkiszowej 0,5 szkl mleka – u mnie mleko owsiane – przepis 1 jajko 0,5 szkl wody 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego Jak zrobić mini naleśniki dla dzieci BLW: Zaczynamy od przygotowania składników i sprzętu. Ciasto możecie przygotować w misce ręcznie lub dużo łatwiej w mikserze do koktajli. Najpierw do miski wsypujemy mąkę(...)Następnie do maki dodajemy olej, mleko i wodę. Potem jajko wybijamy na talerzyk sprawdzając jego świeżość i dolewamy do miski. W kolejnym kroku wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię, najlepiej taka z powłoką nieprzywierającą. Wylewamy porcje ciasta na patelnie formując mini naleśniki. Smażymy je z obu stron aż stracą surowość, przekładamy na talerz i studzimy. Artykuł

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania