czubate łyżki mąki kokosowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 zmielonego łyżka siemienia lnianego - 2 duże jajka W/w składniki wymieszaj trzepaczką, odstaw na 15 minut. Smaż małe naleśniki na oleju kokosowym. KORZENNE GRUSZKI W AROMATYCZNYM KOMPOCIE: - 2-3 gruszki - 2 laski cynamonu - 1 laska wanilli - 4-5 ziaren zielonego kardamonu - 2 gwiazdki anyżu - 2 łyżeczki herbaty różanej(...)minut. Napar przelej na patelnię, dodaj pozostałe składniki i na bardzo małym ogniu gotuj przez 10 minut gruszki, wyłącz gaz/prąd i odstaw gruszki na kolejne 10 minut. Naleśniki podajemy z gruszkami, lekko polane syropem z patelni, oprószamy cynamonem. Gotowe! Przepyszne i zaskakujące połączenie smaków! Polecam! Na zdjęciach powyżej znajdziecie talerze, patelnię i filiżankę dostępną w sklepie DAJAR
SMYKWKUCHNIpyszną masą orzechową, białą polewą i orzechami. Słodko i pysznie. Na świąteczne śniadanie lub kolację. Przygotowałam je z produktów od HELIO, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy. Wielbicielom naleśników polecam mój przepis. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 175 ml śmietanki kremówki 30 % półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)pół litra mleka ) Dodatkowo: 10 dag polewy i dekoracji białej HELIO około 400g masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO 2-3 łyżki orzechów włoskich HELIO olej do smażenia Wykonanie pysznych naleśników: 1. Ciasto: Podane składniki miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy przynajmniej na 10 minut żeby trochę odpoczęło. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki
Izabelawkuchnimąkę żurkową, którą zakupiłam specjalnie na zakwas żurkowy. Dużo mi jej zostało, więc pomyślałam, że trzeba ją w końcu do czegoś wykorzystać. I co tu by zrobić...Może naleśniki? Wyszły wyśmienite, delikatne, mimo że ciasto było bardzo kleiste, ale mimo tego udało się:) Do tego oczywiście nutella i banany i efekt no cóż...niebo w gębie:) Składniki(...)składniki dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Można smażyć bez użycia tłuszczu, gdyż w cieście jest spora ilość oleju. Gotowe naleśniki smarujemy cienko nutellą, układamy pociętego n półplasterki banana i zwijamy. Smacznego
na moim stole...mogłabym jeść codziennie. Cieniutkie ciasto, delikatne, lekko koronkowe brzegi. Różne dodatki i farsze powodują, że za każdym razem zaskakują, inspirują do kolejnych smacznych wymysłów w kuchni, inaczej smakują. Takie naleśniki pamiętam z dzieciństwa, z twarogiem na słodko, najlepsze prosto zwinięte z patelni bądź odsmażone na chrupko z gorącym serowym farszem w środku. I choć lubiłam bardziej wytrawną wersję(...)musicie wyczuć ciasto. Nie może być zbyt gęste ani zbyt wodniste. W miseczce ugniatamy widelcem twaróg, dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder oraz żółtka. Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki, gotowe smarujemy twarogowym farszem. Zawijamy i gotowe
Zasmakuj KuchniMakaron naleśnikowy – idealny do zup i innych dań obiadowych, do których często wykorzystuje się zwykły makaron. Jest również fajną alternatywą jako coś innego, co może
Kulinarne PrzebojeKrólewicz zażyczył sobie naleśniki z jabłkami: "zrób takie dobre, jak robiła moja babcia ". Nie lada wyzwanie, wszak z babcią lepiej nie konkurować a tylko czerpać od
Jemy PijemyZapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie,ani struktura ciasta,ani smakiem.Te natomiast polecam ,bo sa naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam(...)sera mozna spokojnie uzyc jogurtu,ktory po dodaniu tahini bedzie mial konsystencje twarozku.Usmazyc 12 cienkich nalesnikow,kazdorazowo smarujac patelnie bardzo cienko przy pomocy pedzla maslem ghee lub olejem. Usmazone nalesniki skladac w stos i trzymac w cieple.Przygotowanie sosu pomaranczowego.Pomarancze obkroic nozem zbierajac cala biala skorke.Nad miseczka wycinac kolejno segmenty pomaraczy z pomiedzy bialych blonek.Po wyfiletowaniu pomaranczy wycisnac reszte soku.Tak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soku 100% pomarańcza od HORTEX, ale słodki serek i cukierki sprawiają, że są mniej kwaśne. Polecam spróbować takich naleśników, pachnących, cieniutkich, delikatnych i z chrupiącymi brzegami. Dodam, że naleśniki na soku są lekki i nie zapychają tak jak ten na mleku. Koniecznie spiszcie recepturę. Warto. Słodkich inspiracji Wam życzę :) #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej(...)pysznych naleśników: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Smażenie: Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron. 3. Składanie: Naleśniki smarujemy serkiem, składamy w trójkąty. 4. Podanie: Naleśniki posypujemy kolorowymi cukierkami. Cukierki można pokruszyć. Podajemy i smacznego
Izabelawkuchnimąki 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/2 główki małej kapusty 3-4 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, następnie dodajemy olej oraz mąkę i sól. Jeśłi ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Z ciasta smażymy naleśniki. farsz: Kapustę kroimy(...)dużą patelnię i obsmażamy do momentu, kiedy kapusta zacznie się zarumieniać. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz i zawijamy boki,aby powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce, a potem smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. (Na zdjęciach krokiety przed panierowaniem
Bon appetit mon amieolej do smażenia Wykonanie: Połącz za pomocą miksera lub drewnianą łopatką wszystkie składniki. Ciasto powinno być lekko lejące: Dodajcie kakao, dobrze wymieszajcie. Na patelni rozgrzej małą ilość oleju, smaż naleśniki. Niektóre zrobiłam z mocno chrupiącymi brzegami, aż trudno było je zawijać bo się łamały, ale lubię i takie;) Na zdjęciu wyżej właśnie takiego widać, jest prawie
Zasmakuj Kuchni