naleśniki z olejem - 4909 przepisów (strona:16/328)

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i pomarańczą 166

pomarańcza 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu Do miski wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dolewamy mleko oraz rozbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy z odrobiną oleju. Na patelnię po smażeniu naleśników wsypujemy brązowy cukier. Czekamy aż zacznie zmieniać się w płyn. Dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce oraz miód. Wszystko dusimy do miękkości. Farszem

VioletoweKucharzenie
Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 144

się rewelacyjnie :)Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju......na jasnozłoty kolor. Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik.Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fińskie zielone naleśniki. 180

utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne

Kulinarny karnet Christophera
NALEŚNIKI Z OWOCOWYM TWAROŻKIEM NA ŚNIADANIE 137

: mleko 600 ml. jaja 4 szt. mąka 200 gram olej 1 łyżka sól 1 szczypta Farsz: twaróg półtłusty 500 gram maliny 1 szkl. borówki 1/2 szkl. banan 1 szt.  Dodatkowo: maliny, borówki ewentualnie biała czekolada olej do smażenia 1 łyżka + pędzelek sylikonowy do smarowania Metoda: 1. Naleśniki: Wszystkie składniki zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Następnie patelnie wysmarować(...)olejem ( za każdym razem ) i smażyć naleśniki. 2. Farsz: Twaróg umieścić w misce, wrzucić owoce i dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.  3. Na każdy naleśnik nakładamy po 2-3 łyżki farszu i zwijamy naleśniki. Gotowe posypać owocami ( ewentualnie białą czekoladą

Kuchnia Paulettes
Ażurowe naleśniki (na kefirze) 78

najbardziej smakują z prażonymi jabłkami, polane miodem lub syropem klonowym. Przygotowując je warto pamiętać, żeby smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię trzeba cienko posmarować olejem, nadmiar oleju zetrzeć papierowym ręcznikiem, a smażąc kolejne naleśniki jedynie przecierać patelnię tym natłuszczonym ręcznikiem. Z podanej porcji składników wyszło mi 12 naleśników, smażyłam je na patelni o średnicy 26cm(...)wanilią szczypta soli 2 łyżki oleju dodatkowo: olej do smażenia Kefir wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Dodać jajko, cukier, sól, wsypać mąkę, zmiksować. Mleko zagotować, 150ml wlać do ciasta, zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiego kefiru. Jeśli będzie za gęste, dolać resztę mleka, jeśli za rzadkie, dosypać trochę maki. Wlać olej, zmiksować jeszcze raz. Ciasto odstawić

Obiad gotowy
Dietetyczne naleśniki z kiełkami i łososiem [ENG] 158

sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki najlepiej na płaskiej patelni na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym. Pozwól naleśnikom ostygnąć. W miseczce przygotowujemy serek grani pomieszany z bazylią, a w drugiej jogurt grecki wymieszany z kiełkami. Paprykę i łososia kroimy w paski. Paski łososia nie powinny być

Better Life By Auntie Ju
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 174

wody niegazowanej 2 jajka ok. 400 g  mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania(...)mięso dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki z 1 łyżką oleju zmiksować ze sobą. Rozgrzać patelnię, wlać drugą łyżkę oleju by cienką warstwą pokrył całą powierzchnię.  Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)Przygotowanie : Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekane naleśniki z pieczarkami 113

właśnie w taki sposób. Potrzebujemy: Ciasto na naleśniki (naleśniki przepis podstawowy): 500 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 3 jaja 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie do naleśników na słono: 1 brokuł 500 g pieczarek 2 cebule 3 sztuki kiełbasy, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz(...)naleśniki z wodą gazowaną są najlepsze do dań wytrawnych, dlatego ja przygotowuje je w taki sposób.  Do naczynia wlewam wodę gazowaną, dodaję mąkę, jajka, olej i sól. Ciasto na pyszne naleśniki miksuję mikserem, żeby nie było w cieście grudek. Patelnia do smażenia naleśników musi być bardzo dobrze rozgrzana, dzięki temu unikniecie feralności pierwszego naleśnika

MamaOskarka
Naleśniki z serem 137

serem - składniki: Ciasto na naleśniki: 500 ml mleka, u mnie mleko kozie ME! 250 g mąki pszennej  3 jaja 3 łyżki oleju  3 łyżki cukru 1 łyżka kakao szczypta soli Twaróg do naleśników - składniki(...)twarogu, u mnie Twaróg śmietankowy MU! 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 żółtka Naleśniki przepis: Mleko miksujemy z mąką, cukrem, jajami, olejem i solą. 1/4 ciasta na naleśniki odlewamy i dosypujemy do niego kakao. Dokładnie mieszamy. Składniki na twaróg do naleśników mieszamy dokładnie widelcem i odstawiamy na czas przygotowania naleśników. Na rozgrzaną patelnię

MamaOskarka
Naleśniki z farszem z boczniaków 153

wg tego przepisu . Na farsz: mięso z rosołu kapusta kiszona  ok. 20 dag boczniaków cebula pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa plus jajko, bułka tarta i olej do smażenia. Przygotowanie: Usmażyć naleśniki Ugotowane mięso zmielić, to samo zrobić z kapustą którą wpierw gotujemy dość krótko na maśle Grzyby pokroić, tak samo cebulę i razem przesmażyć do miękkości(...)maśle Wszystkie zmielone składniki doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem Na usmażone naleśniki rozłożyć cienko farsz, zwinąć w ruloniki Obsmażyć na oleju, wpierw obtaczać w jajku i bułce tartej. Pracę z przygotowaniem naleśników z farszem rozkładam zawsze

Proste Potrawy
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox 173

się znakomicie! Naleśniki  ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad, u mnie często goszczą na stole mając w domu naleśnikożerców J Składniki: 1 szklanka mleka ryżowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 jajka 1 ½  szklanki mąki tortowej Olej kokosowy(...)gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i smażyć naleśniki. W trakcie już nie ma potrzeby dodawania oleju wiec ja już smażyłam praktycznie bez tłuszczu dzięki temu ciasto jest chrupiące. Nadzienie: Twarożek utrzeć  ze śmietanką

Wanilia i Kardamon
Naleśniki z mięsem i grzybami 169

Składniki Naleśniki - 1 szklanka mleka - 1,1/3 szklanki mąki - 3 jajka - szczypta soli - olej Nadzienie - 40 dag mięsa z obiadu np udka - 6 pieczarek - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 pora - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka masła - kilka łyżek oleju Sposób przygotowania 1. Naleśniki - do mleka dać jajka miksując dosypywać mąki na koniec dodać  2 łyżki(...)oleju i szczyptę soli odstawić na chwilę 2. Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło  dodać kilka łyżek oleju Podsmażyć por pokrojony w paski dodać  pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod  przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą  i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki

W królestwie smaków Beaty
Naleśniki po wiejsku 125

zagospodarowania ziemniaków z poprzedniego dnia, tylko trzeba je koniecznie przemielić. Potrzebujemy: 6 średnich ziemniaków 1 cienka kiełbasa 10 dag wędzonego boczku 0,5 pęczka koperku 1 średnia cebula olej do smażenia naleśniki: 2 jajka 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli mąka ile zabierze do gęstości śmietany sól, pieprz sos: 20 dag pieczarek 1 mała cebula śmietana mąka(...)sół, pieprz do smaku Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Ugtowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Przysmażamy. Koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą

Co w garnkach piszczy
Naleśniki z serem 135

dzieciństwa. Bardzo proste i bardzo pyszne! Polecam 😋 Składniki na ciasto:  - 2 jaja -200 g mąki -250 ml mleka -250 ml wody -szczypta soli -szczypta cukru -olej Ciasto wystarcza na 8 naleśników. Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól(...)cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta. Składniki na farsz: -200 g półtłustego twarogu -2 żółtka jaj -2 łyżki cukru pudru ( ilość wg. uznania ) -olejek waniliowy lub rumowy ( ewentualnie otarta skórka z pomarańczy

Kulinarne przemyslenia
tort z naleśników 143

miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki masła lub oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki. składniki na krem do przełożenia: 150 g mascarpone 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej

Domowy Smak Jedzenia