pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki (np. typ 500) 400ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty 500g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka majeranku pieprz 2 łyżki oleju panierka: 1szklanka bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na 15 minut. Jeśli będzie za gęste, można dolać wody lub mleka(...)Patelnię smarować olejem i usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować nadzienie: kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać kapustę, chwilę smażyć, aż kapusta zacznie się przysmażać. Dolać wody, żeby kapusta się nie przypaliła, przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 minut. Następnie dodać pieczarki, wymieszać
Obiad gotowykostkę1 jajko roztrzepane5 dag masłoOlej do smażenia i masło sól ,czarny pieprz Naleśniki. 1 szkl. mąki przesianej2 jajka 0,5 szkl. mleka0,5 szkl. wody mineralnej½ łyżeczka soli. Dodatkowo. 1 jajko 1 łyżka startego sera Wykonanie. Farsz mięsny- Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym(...)zmiksować i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Potrzebne będą 4 szt. Wykonanie tortu. Najlepsza będzie forma do tortu, średnicy usmażonych naleśników. Formę przesmarować odrobiną oleju i położyć naleśnik na który nałożyć połowę farszu mięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze szpinaku, na który położyć naleśnik i drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem
Kulinarny karnet Christopheramiksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Sos: w rondelku zagotowujemy sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną(...)drobno ½ papryczką chili i sokiem z cytryny. Sos studzimy i mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego. Naleśnik smarujemy serkiem kremowym, następnie układamy na nim szynkę i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ponownie rozsmarowujemy serek na naleśniku, na długości układamy zwiniętą szynkę i wzdłuż niej oliwki. Dwa naleśniki połączone serkiem zwijamy w rulon i odstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykinaleśniki, na letnich naleśnikach rozsmarować porcję farszu i zawijać w rulony każdy naleśnik posmarować olejem rzepakowym, obsypać delikatnie tartą bułką, włożyć do urządzenia airfryer philips lub piekarnika i na termoobiegu w 200 C zapiekać około 10 minut, podawać można z barszczem - tak podane naleśniki są mniej kaloryczne od smażonych na patelni jak krokiety............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczerwonego barszczu. Tylko mój mężczyzna zje praktycznie wszystko, co mu się poda ;) I jak tu wszystkim dogodzić? A no tak: Składniki na naleśniki: 3 szklanki mąki 3 i 1/2 szklanki mleka 6 jajek 8 łyżek oleju roślinnego 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 1 opak. zielonej soczewicy 400g pieczarek 2 średnie cebule 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)dużą naleśnikową - dzięki temu krokiety będą mniejsze i lepiej sprawdzą się na wigilijnym stole, gdzie często próbuje się wszystkiego "po trochu"). 4. Na suchej patelni (bez oleju) smażymy naleśniki, nakładając ok. 1/2 łyżki wazowej na 1 placek. 5. Gotowe placki odkładamy na bok. 6. Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce o grubych
Prosto z KotłaFarsz: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia tymianek dodatkowo do obtaczania: jajko bułka tarta olej WYKONANIE Naleśników: 1. Mleko wlać do miski, dodać sól, jajko i stopniowo mąkę. 2. Całość dokładnie wymieszać najlepiej mikserem. 3. Konsystencja musi być coś ala śmietana 30%. 4. Smażyć(...)Dodać mięso do cebuli, podsmażyć, odstawić do wystygnięcia. 3. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy, całość dokładnie wymieszać. 4. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu i zwinąć krokiety. 5. Każdy obtoczyć w bułce tartej i jajku, smażyć na oleju z obydwóch stron. Na zdjęciu prezentuje wam talerzyki firmy ambition. w wolnej chwili zapraszam do oglądnięcia tych cudeńków na http://ambition.pl
Dziś Ja gotujefasoli - puszka kukurydzy - pół fileta z piersi z kurczaka - pół czerwonej papryki - pół czerwonej cebuli - 2- 3 łyżki passaty pomidorowej - 1 łyżka oleju - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, czosnek, - przyprawa do dań kuchni meksykańskiej (opcjonalnie) Naleśniki (6 sztuk) - szklanka maki orkiszowej - 3/4 szklanki wody lekko gazowanej - odrobina soli - jajko Dodatkowo - odrobina startego żółtego sera Wykonanie Farsz(...)Całość bardzo dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy smażmy cieniutki naleśniki na suchej patelni lub odrobinie oleju. Na każdym naleśniku układamy farsz a następnie zwijamy w rulon. Posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku około 10 min - do roztopienia sera. Naleśniki świetnie smakują podane z keczupem lub domowej roboty sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego
Health-Fit-LifeSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę i miksujemy, następnie dolewamy tyle wody ile wchłonie ciasto. Wlewamy olej i ekstrakt waniliowy - miksujemy na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można(...)troszkę pomóc łopatką ).Biały ser mieszamy ze śmietaną i cukrem cynamonowym. Naleśniki smarujemy serem i składamy w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła i olejem przekładamy naleśniki i chwilę podsmażamy. Układamy na talerzu, polewamy śmietaną 12 %, posypujemy cukrem i pokrojonymi truskawkami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpozorom nie jest łatwo zrobić ciasto na idealne naleśniki. Ważne, by nie było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się udadzą, naleśniki można podawać na słodko, wytrawnie, z mięsem, warzywami, serem i owocami. Zawinięte z nadzieniem i podsmażone – przeistaczają się w pyszne krokiety. Naleśniki na słodko możesz(...)Składniki 2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 1 i ½ szklanki wody 1 szczypta soli 2 łyżki oleju roślinnego Sposób przygotowania W dużej misce zmiksuj na gładko: mąkę, jajko, mleko, wodę ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę oleju roślinnego, żeby naleśniki nie przywierały do patelni. Ciasto powinno być rzadkie i lejące, wówczas naleśniki będą się dobrze rozprowadzały
smakowitehistorie.compozorom nie jest łatwo zrobić ciasto na idealne naleśniki. Ważne, by nie było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się udadzą, naleśniki można podawać na słodko, wytrawnie, z mięsem, warzywami, serem i owocami. Zawinięte z nadzieniem i podsmażone – przeistaczają się w pyszne krokiety. Naleśniki na słodko możesz(...)Składniki 2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka 1 i ½ szklanki wody 1 szczypta soli 2 łyżki oleju roślinnego Sposób przygotowania W dużej misce zmiksuj na gładko: mąkę, jajko, mleko, wodę ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę oleju roślinnego, żeby naleśniki nie przywierały do patelni. Ciasto powinno być rzadkie i lejące, wówczas naleśniki będą się dobrze rozprowadzały
smakowitehistorie.comciepłej (ale nie gorącej) wody (500 ml) 10 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej (ok. 200 g) pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + odrobina do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na naleśniki na majonezie: Do dużej miski wbić jajka, dodać 2 lekko czubate łyżki majonezu, cukier zwykły, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszać za pomocą(...)przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ponownie na jednolitą masę (lub zmiksować). Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 20 minut, by nieco odpoczęło. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Z podanych wyżej składników wyszło
Kulinarne Przebojewięc można podać je na słodko i na słono. U mnie tym razem w wersji wytrawne, bardzo wiosennej. Naleśniki inspirowane naturą. Składniki: 200 ml mleka 2 jajka 200 ml wody gazowanej 200 g mąki 2 garście szpinaku 1 łyżka oleju do smażenia szczypta soli NADZIENIE: 250 g sera twarogowego 70 g rzodkiewek 10 g zielonej cebulki(...)łyżki śmietany przyprawa Vegeta Natur do sałatki greckiej sól kiełki rzodkiewki Przygotowujemy naleśniki: Szpinak przelać wrzątek. Mleko, jajka, wodę gazowaną, mąkę, szpinak i sól zmiksować. Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki. Przygotowujemy nadzienie: Rzodkiewki zetrzeć na tarce. Zieloną cebulkę pokroić. Ser twarogowy, śmietanę, rzodkiewkę, cebulką, sól oraz przyprawę Vegeta Natur do sałatki greckiej wymieszać. Na każdego naleśnika wyłożyć porcję
Kuchnia w oparachproste danie, które można podawać na milion sposobów. Możliwości jest wiele i dzięki temu się nie nudzą. Jednym z moich ulubionych przepisów jest zapiekanka naleśnikowa. Dzień wcześniej smażę kilka naleśników. A rano szybko smaruje je twarożkiem, zalewam mieszanką mleka i jajek i wkładam na chwilę do piekarnika. Zanim obudzę rodzinę i zrobię kawę, ciepła i pachnąca zapiekanka jest już(...)kakao, dodają fajnego czekoladowego smaku, natomiast granat, którym posypuję całość, nadaje odrobinę rześkości. Warto też wspomnieć, że płatki mają teraz ulepszony skład. Są BEZ syropu glukozowego i BEZ oleju palmowego. naleśniki: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 2 jajka łyżka oleju rzepakowego masa do zapiekania: 0/5 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu dodatkowo: szklanka płatków zbożowych Lubella
Mienta blogkonsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Popcorn: W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście(...)sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Nadzienie do naleśników: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. Wątróbkę wyciągamy, odsączamy z nadmiaru mleka w ręcznik papierowy i kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną
Moniki Smakołykikonserwowych Sposób przygotowania: Szpinak przesmażam na patelni z odrobiną oleju, aby pozbyć się większości płynu. Pozostawiam do przestudzenia. Do szpinaku dodaję mąkę, jajka, olej, stopniowo wodę gazowaną lub mleko (z wodą gazowaną naleśniki wyjdą bardziej puszyste), zioła i sól(...)Wszystko razem miksuję aż do powstania jednolitego ciasta o konsystencji lekkiego, płynnego jogurty naturalnego. Nie może być zbyt rzadkie, bo naleśniki będą się przedzierać. Na patelni rozgrzewam olej i smażę naleśniki z dwóch stron. Ostawiam do ostudzenia. Naleśniki smaruję serkiem, wykładam wędzonego łososia i pokrojone w słupki ogórki konserwowe. Zawijam w ruloniki i zawijam w folię aluminiową
W kuchni Karmel-itki