naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:7/194)

Krokiety ze szpinakiem i fetą 126

tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi,  dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce 570

mleko z jajkami, po czym dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli, ponownie zmiksuj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju i usmaż z powstałego ciasta cienkie naleśniki. Przygotowanie sosu: W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i mięso i podsmaż przez 5 minut rozdrabniając, do lekkiego zarumienienia. Następnie

karmelowy
Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane 217

przygotowania nadzienia serowego użyłam oleju lnianego 10-stopniowego (jest to najwyższa kategoria jakościowa oleju). O cennych właściwościach oleju lnianego/siemienia lnianego zapewne każdy z Was słyszał (jest to naturalne bogactwo kwasów omega-3). Znam osoby, które stosują dietę dr Budwig i przygotowują pastę składającą się z oleju lnianego w połączeniu z chudym twarogiem (wtedy olej jest smaczniejszy i lekkostrawny) na zbicie(...)cholesterolu z bardzo dobrym skutkiem! Kakaowe ciasto na naleśniki jest bardzo dobre, łatwo się smaży, jest elastycznie i nie rwie się przy przerzucaniu na drugą stronę. I na koniec ważne uwaga. Zawiniętych w "chusteczkę" naleśników nie wolno już podsmażać. Olej lniany pod wpływem wysokiej temperatury szybko się utlenia, przez co traci swoje cenne właściwości. Bardzo polecam to danie

coolinarnastrefa.blogspot.com
PARÓWKI W NALEŚNIKU Z DODATKAMI 283

jakoś urozmaicić. I oto jedna z moich propozycji. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe  mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli  olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz: cebula pieczarki sos sojowy sól(...)pieprz kukurydza papryka czerwona i zielona żółty ser parówki A jak to zrobić: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju TYLKO Z JEDNEJ STRONY. Wszystkie składniki farszu oprócz sera i parówek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Naleśniki odwracamy tak, aby można było

Kuchnia w opałach
Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 165

szczypiorem” W misce mieszamy dokładnie mąkę z przyprawami, wlewamy wodę i łyżkę oleju – całość dokładnie miksujemy, wsypujemy szczypior, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut. Na małej patelni rozgrzewamy po łyżce-półtorej oleju. Na gorący tłuszcz wylewamy porcję ciasta – powinno mieć wysokość około 3-4mm. Smażymy naleśniki z obu stron po 4 minuty – muszą się smażyć na średnim(...)420ml zimnej wody 1 cały, duży pęczek szczypiorku ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka oleju sezamowego do ciasta olej do smażenia (po ok. 1,5 łyżki na naleśnik) TOFU i KALAREPA 1 kostka sera tofu 180-200g 3 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 gałązka szczypiorku 1 łyżeczka cukru

Karo in the Kitchen
Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego 166

mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka oleju nadzienie: - ser mozzarella - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (brokuły, szpinak, cukinia) dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia - suszona bazylia do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do miski i miksujemy. Jest ono rzadkie. Rozgrzewam patelnię, przesmarowuję ją  lekko olejem. Smażymy naleśniki z obu stron ma lekko rumiany(...)kolor. Z tej ilości ciasta wychodzi ich koło 7 sztuk. Jeszcze ciepły naleśnik smaruję pastą brokułową. Na niej układam kawałki mozzarelli.  Zaginam przeciwległe boki na około 1 cm. Następnie zwijam. Tak przygotowane naleśniki podsmażam z obu stron na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem. Gotowe posypuję odrobiną bazylii. Podaję naleśniki na ciepło

Kuchnia co dnia
Piwne naleśniki z nadzieniem ruskim 203

misie miksera umieszczamy składniki na naleśniki i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 15 minut. Przy pomocy ręcznika papierowego nacieramy patelnię odrobiną oleju. Z ciasta przygotowujemy 6-8 naleśników, przekładamy na talerz. 2. Na suchej, rozgrzanej patelni podsmażamy wędzony boczek, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy cebulę i smażymy(...)Przekładamy do boczku i odstawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy z twarogiem i ziemniakami. Doprawiamy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. 3. Na naleśniki nakładamy farsz i ciasno zawijamy jak krokiety. Na patelni rozgrzewamy olej. Naleśniki z nadzieniem smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z kawałkiem masła lub kwaśną śmietaną. Smacznego

My Culinary Art
Naleśniki toffi z pomelo 166

robota zawsze spada na męża :) Naleśniki  toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo(...)gęste, trzeba dolać jeszcze troszkę mleka, ewentualnie wody. Na rozgrzanej patelni usmażyłam naleśniki. Ja robię to w ten sposób, że każdorazowo przed wylaniem porcji ciasta, przecieram patelnię nasączonym olejem papierowym ręcznikiem. Usmażone już naleśniki odkładam na płaski talerz, jeden na drugim. W międzyczasie mąż umył i obrał pomelo, każdą cząstkę obrał ze skórki. Przestudzone naleśniki posmarowałam twarożkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta. 133

łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia 15 dag sera żółtego Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. 2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały(...)mocno nie przypiec bo będzie gorzki. Do czosnku wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ser i przyprawy. Dusimy, aż ser się rozpuści. 3. Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk. 4. Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. 5. Ser żółty ścieramy

Izabelawkuchni
Naleśniki budyniowa fantazja 127

budyniu, smakowo nieco różnią się od zwykłych naleśników, dzięki czemu są dobrą odmianą. Składniki: (na 4 naleśniki) Na ciasto: 2 jaja 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu w proszku 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła) + dodatkowo do smażenia Dodatki: jogurt "Fantazja" z czekoladowymi gwiazdkami jogurt "Fantazja" z truskawkami Lub jogurt(...)olej przesianą mąkę i opakowanie budyniu. Wymieszać na jednolitą masę.  Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (lub masła). Chochelką nalewać ciasto na środek patelni i równomiernie rozprowadzać ciasto. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Na połowie naleśnika rozprowadzić 3 łyżeczki jogurtu i łyżeczkę frużeliny truskawkowej (dżemu) lub łyżeczkę gwiazdek czekoladowych. Zwinąć w rulonik. Wierz naleśnika posmarować

My sweet a life
PLACUSZKI NA MAŚLANCE 109

jajko, mieszamy, dodajemy cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą

słodki bratek
Naleśniki z serem i jagodowym sosem 123

Dziś zapraszam Was na pyszne naleśniki z białym serem polane jagodowym sosem. Po prostu rozkosz na talerzu. I wiele uśmiechów na twarzy, bo jagodowy sos dodaje każdemu koloru ;) Spróbujcie. Takie naleśniczki przygotowuje się naprawdę szybko i smakują każdemu. Ja je przygotowałam ostatnio w ramach tzw. przed obiadu. Składniki: (na 5 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)jagód + 5 łyżek wody 2 łyżeczki płynnego miodu np. lipowego łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajko i dodajemy małą szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Do małego

Słodkie okruszki
Naleśniki z mąki ryżowej z serkiem i śmietaną 114

jakoś naszła mnie na nie ochota. Dzisiaj  propozycja naleśników z  mąki ryżowej  RADIX-BIS.  Nadzienie oczywiście serowe ze śmietaną i nutką wanilii. Ja takie naleśniki podsmażam jeszcze na masełku i dopiero polewam śmietaną, po prostu pycha. Mąka ryżowa -  Powstaje w procesie mielenia ziaren ryżu, niezwykle cennego w składniki odżywcze, jak: potas, cynk, żelazo(...)patelni do naleśników rozpuścić 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, nalewać chochelką porcję ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Ser,cukier, serek waniliowy i cukier waniliowy delikatnie zmiksować blenderem. Na każdy naleśnik nałożyć sporą porcję sera, składać jak chusteczkę. Na patelni rozpuścić masło i delikatnie zrumienić na nim naleśniki, podawać na ciepło polane śmietaną z wanilią. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 131

ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem Równie dobrze smakują na zimno do chleba lub jako przystawka

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki gryczane z dżemem, pomarańczą i sosem balsamicznym 151

woda to dwa składniki, które miksujemy i wychodzi nam ciasto na naleśniki. Potem je smażymy i z różnymi dodatkami łączymy. Możemy je z dżemem na śniadanie przygotować i smakami oryginalnych naleśników się rozkoszować.  Składniki(ok. 7 naleśników): 100 g kaszy gryczanej niepalonej,  woda, olej rzepakowy, 50 g kaszy gryczanej palonej, pomarańcza, dżem brzoskwiniowy Łowicz, sosu(...)ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania