naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:15/194)

tort z naleśników 152

cukru 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki masła lub oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki. składniki na krem do przełożenia: 150 g mascarpone

Domowy Smak Jedzenia
naleśniki z kurkumą... 140

minut aby odpoczęło, naleśniki będę delikatniejsze patelnia naleśnikarka lub zwykła 22 cm, przetrzeć ręcznikiem z paroma kroplami oleju, oleju więcej nie trzeba dodawać w trakcie smażenia, na dobrze rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i rozlać po całej patelni naleśniki smażyć na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy naleśniki usmażyłam wieczorem, po wystygnięciu przykryłam folią i zostawiłam

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ 214

tyle możliwości. Przede wszystkim używany jest do smażenia (idealnie sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach), ze względu na brak zapachu, jest olejem uniwersalnym. Doskonale nadaje się do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek, babek oraz naleśników i słodkich placuszków (przepis na placuszki z użyciem oleju kokosowego znajdziecie TU ) i innych deserów. Możemy nim zastąpić margarynę lub masło. Olej kokosowy

słodki bratek
Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami 155

masła z orzechów laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość posypujemy

Quinoa Raz!
Zielone naleśniki ze szpinakiem i serowym nadzieniem 187

szkrabom przekazać trochę warzywnych witamin i minerałów.  Chociaż dzisiaj środa, propozycję swoją dodaję do poniedziałkowej akcji "Pomysł na śniadanie" . Składniki na naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 2 garście szpinaku 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki na serowy farsz: 100 ml jogurty naturalnego 200 gram białego twarogu ulubiony dżem lub owoce w syropie(...)syropie z domowej spiżarni Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Smażymy porcjami na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu ponieważ dodaliśmy olej do ciasta. Podobnie jak w przypadku naleśników, wszystkie składniki do blendera, blendujemy i nadzienie gotowe

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki ze skórką pomarańczową i serkiem, z kakao i cukrem pudrem. 182

ubijając, dodajemy mąkę i wodę i dalej ubijamy. Ciasto musi być bardzo napowietrzone. Ubijamy mikserem około 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy delikatnie. Do ciasta dodałem pół łyżeczki oleju rzepakowego, dlatego naleśniki smażyłem na ceramicznej patelni bez tłuszczu. Według mnie pozostawiają wiele do życzenia. Żony w każdym razie nie dogoniłem i już nie dogonię. Synek pożarł dwa duże

BaRepas
NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM 138

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 14 naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju, szczypta soli, większe jajko, łyżka cukru, mąka. Składniki na nadzienie: 450 g twarogu półtłustego lub tłustego, 2 łyżki śmietany, większe jajko,  cukier puder, opakowanie(...)mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem, śmietaną i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku

JejKuchnia
Czekoladowe Naleśniki z Bitą Śmietaną i Bananem 24529

MINUT, dosłownie tyle potrzebujemy na przygotowanie takiego talerza z naleśnikiem! Ps. Uwielbiam ich! Mogę słuchać ich na okrągło :) Składniki na 6 naleśników: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru pudru (można dodać - ja nie dodawałam) DODATKOWO: 200 ml śmietanki kremówki(...)łyżka cukru pudru 2 banany  Wykonanie: Mąkę, jajko, mleko, kakao,olej i ewentualną łyżeczkę cukru pudru miksujemy w misce na jednolite ciasto naleśnikowe. Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy odrobiną oleju i smażymy naleśniki. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy ubitą kremówkę, na którą układamy kilka plasterków banana

Blondynka Gotuje
NALEŚNIKI Z CYNAMONOWYM TWAROGIEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 134

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, szczypta soli, łyżka cukru, mąka. Składniki na nadzienie: około 50 dag twarogu na sernik, 1-2 łyżeczki cynamonu, 4-5 łyżek cukru, żółtko. Składniki(...)mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z żółtkiem i cukrem, dodaję cynamon i mieszam. W razie potrzeby dodać więcej cukru

JejKuchnia
Krokiety gryczane z słodką kapustą, kiszką ziemniaczaną 212

wysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną   Gzella dodałam     i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy.  Krokiety wyszły nietypowe(...): Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy niewielką ilość mleka. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik, końce ciasta

Moniki Smakołyki
Krokiety z farszem z warzyw i jajek 370

puszki kukurydzy 1/2 pora 75 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy sól i pieprz panierka: 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz sól. Jeśli ciasto jest za gęste można dolać jeszcze trochę mleka. Smażymy naleśniki. farsz: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce

Bon appetit mon amie
Polska pita z polskim hummusem i polskimi oliwkami :) 122

sytuacji moje danie jest w pełni uzasadnione :) Jako pity użyłem tradycyjnego naleśnika, hummus zrobiłem z powszechnego u nas grochu, a oliwki według XIX wiecznej receptury z niedojrzałych śliwek. Składniki: Oliwki: - zielone śliwki mirabelki - woda - sól - olej Hummus - groch łuskany - musztarda Pita - mąka - woda - olej Wykonanie: Oliwki musimy przygotować dużo wcześniej. Co najmniej miesiąc. Zbieramy zielone śliwki, myjemy, wrzucamy do słoika(...)które uzupełniamy olejem. Po miesiącu, a najlepiej po półtora są już zdatne do jedzenia. Spokojnie można wrzucać do nich jakieś dodatki np. czosnek, chilli itp. Groch moczymy kilka godzin. Odlewamy wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Miksujemy i doprawiamy musztardą. Wodę mieszamy z mąką, aby powstało nam lejące się ciasto. Dolewamy trochę oleju i smażymy płaskie naleśniki

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz czerwony na zakwasie z krokietami 162

sztuki Seler – 100g Zakwas – 1 szklanka Czosnek – 2-3 ząbki Suszone grzyby – 4-5 sztuk Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet Składniki - naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Olej rzepakowy – 1 łyżka Składniki - kapusta z grzybami: Kapusta kiszona – 0,5 kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie - barszcz: Wszystkie(...)majeranek. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – krokiety: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodajemy do ciasta jajko, olej i całość dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. W między czasie podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby i kapustę kiszoną. Całość doprawiamy

Kuchnia Bon Appetit
Naleśniki z mięsem, warzywami i fasolą 202

Pysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 2 jajka ok 3 szklanek mąki 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 600 g kakrówki 1 czerwona cebula 1 średnia czerwona papryka(...)dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować farsz. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. W międzyczasie marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso zmieni

Monia miesza i gotuje
NALEŚNIKI SUZETTE Z POMARAŃCZAMI 148

cienkich naleśników) Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● 1 łyżka ekstraktu waniliowego**   Na sos Suzette: ● 100 g miękkiego   masła ●100 g cukru ● 3 pomarańcze (lub mandarynki) ekologiczne ● 5-8 cl likieru pomarańczowego Curaçao*** ●3 łyżki koniaku (opcjonalnie) ● olej o neutralnym smaku(...)podziel na cząstki, usuwając białą błonę. Usmaż naleśniki: patelnię (o średnicy 20 cm) natłuść olejem. Łyżką wazową nabieraj ciasto i wylewaj na patelnię, zaczynając od środka i, przechylając patelnię, rozprowadź je równomiernie. Wlewaj nieduże porcje ciasta, tak, aby uzyskać bardzo cienkie naleśniki. Smaż z każdej strony przez około 40 sekund, przewracając naleśnik na drugą stronę przy pomocy szpatułki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania