naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:6/194)

SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I LAZUREM 142

rozdrobnionego, mrożonego szpinaku sól farsz: 500 g piersi z kurczaka 100g sera lazur z niebieską pleśnią 250 ml 30% śmietanki 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki oleju sól pieprz Zaczynamy o zrobienia ciasta na naleśniki. Na patelni rozmrażamy szpinak i smażymy do momentu, aż straci większość wody, przyprawiamy szczyptą soi i pieprzu. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę, jajko(...)olej i mleko. Na koniec dodajemy ostudzony szpinak. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj łyżkę mąki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 8-9 naleśników. Kiedy będą usmażone, układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem- będą bardziej elastyczne. Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na nieduże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło

KuchcikoweLove
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta 263

feta i wymieszać. Naleśniki: Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki  na rozgrzanej patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku

W kuchni u Moniki
Racuchy na maślance z jabłkami 208

oraz sodę miksujemy lub mieszamy łyżką. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w mniejszą kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do ciasta. Na patelni ( ja używam tej od naleśników) rozgrzewamy olej i łyżką lub małą chochelką nakładamy ciasto. smażymy na zloty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem

Kulinarne przygody
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 206

zdziwieni jak widzą naleśniki, no ale po spróbowaniu już nikt się nie dziwi :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu(...)mąką. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski

Smakowy Raj
Placuszki jogurtowe z bananem 155

pieczenia. Całość zalać jogurtem naturalnym i wymieszać na jednolitą masę. Banana rozgnieść widelcem do dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni (smażyłam na patelni do naleśników aby nie przywierały) rozgrzewamy olej kokosowy, ciasto nakładamy łyżką formując małe placuszki. Smażymy kilka z obydwu stron. Gotowe posypałam cukrem pudrem. SMACZNEGO :) Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Krokiety z kapustą i grzybami 1639

niż na naleśniki ) olej do nacierania patelni szczypta soli Farsz : 1/2 małej główki , białej kapusty dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą(...)żeby nie kierować się dokładnymi proporcjami , tylko dawkować ją do momentu , aż ciasto stanie się lejące – nieco bardziej niż na naleśniki . Ciężko wyliczyć proporcje , bo naleśniki i placki do krokietów , to takie intuicyjne potrawy , które jadę na oko Patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem ( to bardzo ważne , żeby nie lać go bezpośrednio na patelnię , placki były

Ogrodnik w podróży
Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym 228

Składniki na naleśniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g) 3/4 szklanki wody (ok. 180 ml) 3/4 szklanki mleka (ok. 180ml) szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + ewentualnie olej rzepakowy do smażenia Składniki na farsz: 1 łyżka masła 1 średnia cebula (ok. 80g) 1 duży ząbek czosnku 2 duże garście szpinaku (ok. 40g) 4 plasterki sera(...)pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Wykonanie: Przygotować ciasto na naleśniki: wymieszać wszystkie składniki na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, z podanego ciasta usmażyć na złoty kolor 4 naleśniki. Na innej patelni roztopić masło, zarumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę), szpinak, sól i pieprz

Kulinarne Przeboje
Naleśniki kukurydziane z warzywami :) 228

Biogo) papryka zielona pomidorki koktajlowe  miks sałat  ziarna słonecznika  Przygotowanie: Składniki na naleśniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wlej porcję ciasta. Smaż naleśniki z dwóch stron.  Quinoę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.  Ugotowaną zawiń z pokrojonymi warzywami i sałatą w naleśnik. Możesz dodać również ulubiony sos, przyprawy

Zdrowie na języku :P
PLACUSZKI NA KASZCE MANNEJ 144

łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki cukru pudru1/2 szkl. mleka szklanki mleka2-3 krople aromatu cytrynowego1 całe jajko1 łyżka oleju do ciasta olej do smażeniaWykonanie:W misce połączyć wszystkie składniki. podobnie jak przy naleśnikach odstawić ciasto na ok. pół godziny. Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące, prosto

Walijskie Pichcenie
Placuszki z jabłkami 167

soli 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 jabłko olej do smażenia   W misce wymieszać mąkę, cukier oraz sól. Dodać mleko oraz jajko, dokładnie wymieszać "rózgą". Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w ciasto, które powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą  niż ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki

Simply Food
Dyniowe naleśniki ze śmietaną z puree 166

barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody.  Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej. ciasto: 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 100 g mąki pszennej 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana Winiary 200 ml mleka 3.2 % 1/2 szklanki puree(...)stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna. Ciasto: Mąkę, jajka, sól, puree z dyni, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Krem: Do miski wlewam mleko, i stopniowo wsypuje proszek bitej śmietany, cały czas miksując

wesoła kuchnia
Krokiety ze szpinakiem i fetą 166

tartej olej do smażenia do podania sos czosnkowy i szczypiorek. Przygotowanie : Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól - miksujemy na gładkie ciasto. Patelnie rozgrzewamy smarując olejem, smażymy rumiane naleśniki. Farsz: na patelnie (u mnie teflon) wrzucam szpinak (lekko rozmrożony) podduszamy kilka chwil aż całkowicie się rozmrozi,  dodajemy ser oraz przeciśnięty czosnek. Całość dusimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce 623

mleko z jajkami, po czym dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli, ponownie zmiksuj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju i usmaż z powstałego ciasta cienkie naleśniki. Przygotowanie sosu: W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i mięso i podsmaż przez 5 minut rozdrabniając, do lekkiego zarumienienia. Następnie

karmelowy
Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane 264

przygotowania nadzienia serowego użyłam oleju lnianego 10-stopniowego (jest to najwyższa kategoria jakościowa oleju). O cennych właściwościach oleju lnianego/siemienia lnianego zapewne każdy z Was słyszał (jest to naturalne bogactwo kwasów omega-3). Znam osoby, które stosują dietę dr Budwig i przygotowują pastę składającą się z oleju lnianego w połączeniu z chudym twarogiem (wtedy olej jest smaczniejszy i lekkostrawny) na zbicie(...)cholesterolu z bardzo dobrym skutkiem! Kakaowe ciasto na naleśniki jest bardzo dobre, łatwo się smaży, jest elastycznie i nie rwie się przy przerzucaniu na drugą stronę. I na koniec ważne uwaga. Zawiniętych w "chusteczkę" naleśników nie wolno już podsmażać. Olej lniany pod wpływem wysokiej temperatury szybko się utlenia, przez co traci swoje cenne właściwości. Bardzo polecam to danie

coolinarnastrefa.blogspot.com
PARÓWKI W NALEŚNIKU Z DODATKAMI 322

jakoś urozmaicić. I oto jedna z moich propozycji. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe  mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli  olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz: cebula pieczarki sos sojowy sól(...)pieprz kukurydza papryka czerwona i zielona żółty ser parówki A jak to zrobić: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju TYLKO Z JEDNEJ STRONY. Wszystkie składniki farszu oprócz sera i parówek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Naleśniki odwracamy tak, aby można było

Kuchnia w opałach