naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:5/194)

Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 130

dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do ciasta naleśnikowego i do smażenia krokietów.Krokiety z kapustką kiszoną i grzybkami suszonymi..oczywiście też podsmażonymi na oleju rzepakowym. Naleśniki 2 jajka 2 szkl mąki 1 szkl(...)wody 1 szkl mleka szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka  bułka tarta olej rzepakowy do smażenia  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki bez mleka 303

składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste.  Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się

prawdziwe jedzenie
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 201

wody mineralnej u mnie niegazowanej 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju Tu opis będzie krótki, bo wszystkie składniki wystarczy razem ze sobą zmiksować na jednolita masę. Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt gęste, dolejcie mleka lub wody. Jeśli za rzadkie, dosypcie mąki. Olej dodaję do ciasta, wtedy naleśniki fajnie mi się smażą i nie muszę dodatkowo natłuszczać patelni

Blondynka Gotuje
Naleśniki z serem zapiekane na patelni 276

żółtko 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Masło Przygotowanie: Z jajka, mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, doprawiamy szczyptą soli, do ciasta wlewamy dwie łyżki oleju, dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki na bardzo dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Olej zawarty w cieście w zupełności wystarcza do smażenie, więc nie trzeba dodatkowo go dodawać na patelnię. Z powyższych składników wychodzi

Księga-Smaku
Krokiety z mięsem 268

podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia.  Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam.  Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki.  Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam

Takie tam pichcenie
Naleśniki wytrawne 157

zwykłej, szczypta soli, 2 łyżki oleju, olej do smażenia  Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, mleko oraz wodę gazowaną (lub zwykłą).Całość wymieszać mikserem, dodać 2 łyżki oleju i znów zamieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody. Odstawić na 10 minut. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej(...)smażenia, nalewać ciasto tak by powstała cienka warstwa naleśnika. Smarzyć z jednej i drugiej strony do lekkiego zarumienienia. Naleśniki najlepiej przewracać długą wąską łopatką , można również je podrzucać energicznie do góry i przerzucać na drugą stronę, ale to już duże wyzwanie :-)  Z tego przepisu otrzymamy ok 10 cienkich naleśników. Nadzienie do naleśników:  500 g pieczarek

Aromatyczne Podróże
Naleśniki z mięsem (z rosołu) 177

się z dzieciństwem. Proste do przygotowania i niesamowicie smaczne. Jeszcze kilka lat temu nie potrafiłam usmażyć naleśników, ponieważ ciasto ciągle przywierało do patelni. Dopiero po jakimś czasie zdałam sobie sprawę, że za słabo rozgrzewam olej ;) Poniższe naleśniki podałam z mięsem z kurczaka (piersi i udka z rosołu), przesmażoną cebulką i sosem jogurtowym. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej(...)soli co najmniej 0,5 kg ugotowanego mięsa drobiowego, np. piersi z kurczaka 1 cebula sól, pieprz opcjonalnie starty żółty ser Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Odstawić na chwilę. W międzyczasie mięso pokroić

Ugotować
Krem pomidorowy z „makaronem” ze szpinakowego naleśnika 131

sztuk): 1 szkl. mleka 1 szkl. gazowanej wody 3 duże jajka 1,5 szkl. mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku „baby” 1 łyżka oleju szczypta soli Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Do rozdrabniacza lub blendera kielichowego wkładamy oczyszczony szpinak oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładką, zieloną masę. Wówczas dodajemy wodę gazowaną, mąkę(...)połączenia. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki (jeśli naleśniki zbyt mocno się przypiekają, należy zmniejszyć temperaturę; naleśniki powinny być zielone i jedynie lekko przyzłocone). Usmażone naleśniki studzimy. Kilka z nich przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na cienkie, niezbyt długie paseczki. Pozostałe naleśniki można odłożyć

Smaki Na Talerzu
Boczniakowo pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami 176

lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała bo tak rodzinie smakowała. szaszłyki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 5 łyżek pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary 3 łyżki wody gazowanej szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 łyżki oleju 100 g sera feta koperek świeży zupa(...)ziela angielskie 2 liście laurowe natka pietruszki Szaszłyki: Do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę.  Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków. Zupa: Seler obrany

wesoła kuchnia
Pieczone krokiety z pieczarkami 386

popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek(...)naleśników na słodko) Farsz:  2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku  olej Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy

Szefowa kuchni
naleśniki - przepis podstawowy 147

oleju (opcjonalnie) + woda do rozcieńczenia ciastaprzygotowanieJajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody do ciasta czy mąki będziemy wiedzieć po usmażeniu pierwszego naleśnika(...)Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozlewa na patelni. Patelnię dobrze rozgrzać, można olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją ulubioną, rozprowadzać cienką warstwę na patelni. Przewracać na drugą stronę gdy ciasto z wierzchu się zetnie. Smażyć jeszcze przez chwilę. Smacznego

Stare Gary
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 170

wody i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajo, wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Spróbować i, w razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem. Do miseczki wlać niewielką ilość oleju. Patelnię teflonową rozgrzać. Rozgrzaną patelnię posmarować(...)olejem (przy pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta). Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron. Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Naleśniki – przepis podstawowy 87

wersje, np. kiedy do ciasta dodaję wodę gazowaną lub olej. Wersji jest kilka, a zawsze są jednakowo pyszne. Zapraszam na naleśniki, takie domowe, lekkie, delikatne, idealne na początek dnia. Naleśniki podałam z serem na słodko, zobacz przepis na ser do naleśników . SKŁADNIKI: (na ok. 16-17 średnich naleśników) 3 i 1/2 szklanki mąki 3 jaja(...)solą. Można zrobić to mikserem lub – jak ja – rózgą kuchenną. Dodaję mleko i wodę, mieszam do połączenia tak, by ciasto nie miało grudek. Odstawiam na 10 minut, by odpoczęło. Rozgrzewam niewielką ilość oleju, smażę naleśniki z obu stron. Nakładam łyżką wazową i szybko rozprowadzam kręcąc patelnią na boki, ciasto szybko przywiera, więc trzeba to robić szybciutko. Odsączam

Zasmakuj Kuchni
Jabłkowe Crêpes Suzette 109

francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 1 jajko łyżka oleju i odrobina do smarowani(...)150ml wrzątku szczypta cynamonu kieliszek Brandy   Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, sól, cukier waniliowy i zwykły – wszystko razem mieszamy dokładnie. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę i wszystko razem mieszamy rózgą na jednolite, dość rzadkie ciasto.   Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na delikatnie przesmarowanej olejem patelni – najlepiej przecierać ją kawałkiem ręcznika papierowego umoczonego

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania