tarta- 300gram olej- 200ml mąka - 200gram mleko- 200gram cukier waniliowy- łyżka sól- szczypta ryż- 100gram Sposób przygotowania; Gotujemy ryż, odstawiamy do odstygnięcia sporządzamy ciasto na naleśniki, w misce mieszamy, sól,jajka,mleko, 50ml oleju, cukier waniliowy, dodajemy ryż na rozgrzanym oleju smażymy na patelni naleśniki, smarujemy naleśnika nutellą, dodajemy banana i zawijamy jak krokieta, obtaczamy w jajku
pichcisztoserek topiony (100 g) -pół szklanki mleka -250 ml śmietany kremówki 18 % -100 g tartego sera (żółtego lub mozzarella) -sól, pieprz Przygotowanie --> Naleśniki: --> Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na kilka minut. --> Patelnię rozgrzewamy. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni bez dodatku tłuszczu(...)Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka. --> Nadzienie: --> Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odkładamy. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Suszone pomidory również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na niej mięso do zrumienienia. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pieczarki z cebulą. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany szpinak
Marta Gotujepyszne naleśniki jest przepisem Karoliny H., która zgodziła się na podzielenie się nim z innymi :) Składniki: (9 sztuk) Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona(...)cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku
W kuchni u Monikinaleśników. olej do smażenia 130 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 200 ml soku pomarańczowego starta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sos pomarańczowy: pół szklanki cukru 1 szklanka soku pomarańczowego pół kostki zimnego masła obrana skórka z jednej pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Naleśniki: 1. W dużej misce(...)Miksujemy za pomocą miksera, aż w cieśnie nie będzie grudek z mąki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, a jeśli zbyt gęste rozcieńczamy je sokiem pomarańczowym. 4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego, a następnie wylewamy porcję ciasta na naleśniki. 5. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Naleśniczki składujemy jeden
W kuchni KatieCzyli jak odchudzić ciasto naleśnikowe Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część(...)nadzieniu nie podlewać olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwie Ponieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :) Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
Grunt to przepis!łyżki cukru Nadzienie: dowolna konfitura np. malinowa, wiśniowa olej do smażenia cukier puder sos czekoladowy, dowolne owoce (opcjonalnie) Czekoladowe Roladki Naleśnikowe - Sposób przygotowania: Naleśniki czekoladowe: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy. Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe(...)miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem). Naleśniki tradycyjne: Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Słodka Stronawykorzystać dowolne. Ja wykorzystałam mango i pomarańczę. Jeżeli chcecie poznać więcej przepisów na ciasta to zapraszam tutaj ,a poniżej przepis na tort naleśnikowy z kajmakiem. Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem: 750 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru(...)mango Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników. Krem W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem
O kuchni z uczuciemsmaku, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Przygotować ciasto jak na naleśniki. Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną mleka i dodać do ciasta naleśnikowego, odstawić do wrośnięcia. Po czym smażyć małe naleśniki na oleju. Pasztet wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku. Smarować ostudzone naleśniki i układać jeden na drugim. Po 2 godzinach kroić na porcje
Tradycyjna Kuchniaśmietany 18% 1 łyżkę oleju lub masła 4 małe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę) żółtego sera (ja używam sera bez laktozy) Wykonanie krok po kroku: 1. Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu rozkłócamy(...)pomocy montewki lub miksera, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. 2. Całość mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę
Okiem Blondynki by McBlondiminut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (ja smażę na specjalnej teflonowej patelni do naleśników i lekko smaruję ją olejem na początku, potem już raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić(...)masą i zawijać ----> klik (źródło grafiki: http://dariaanna.blogspot.com) ~2 jajka ~1-2 łyżki mleka ~40g bułki tartej ~10g otrębów (u mnie pszenne) ~sól, pieprz olej do smażenia (u mnie rzepakowy) Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Bułkę tartą wymieszać z otrębami. Zawinięte naleśniki moczyć w mieszance jajecznej, a następnie obtaczać w panierce. Smażyć
chili & sugarmomentu odparowania ewentualnej wody. Następnie d odajemy po szczypcie przypraw. Studzimy. Biały ser rozrabiamy za pomocą widelca i wrzucamy do szpinaku. Ucieramy do dokładnego wymieszania składników. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem(...)rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy
Słodka StronaMiędzy czasie posiekać pomidora, 200g sera i całą szynke w drobną kostke i dodać do ciasta. 4. Następnie zawartośc patelni i kukurydze również łączymy z ciastem i doprawiamy przyprawami. 5. Smażymy naleśniki na oleju. 6. Pozostaje 100g sera zetrzeć na tarce. 7. Naleśniki podajemy z roszpunką i startym serem. Smacznego
FITBUuKmikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wanilię ciągle ucierając wszystko mikserem. Powinna nam wyjść masa znacznie gęstsza niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron jak pączki w temperaturze nie zbyt wysokiej żeby zdążyły usmażyć się w środku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchniniewielką ilością cukru ( około 1 łyżki ) i pozostawiamy aby owoce puściły trochę soku. Z jajek, mleka i mąki pełnoziarnistej ( ze szczyptą soli ) robimy ciasto na naleśniki. Dzięki naleśnikarce do smażenia naleśników nie używam oleju i cały dom też nie przesiąka ich zapachem (świetne urządzenie, polecam). Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę i cukier ( kto jakie lubi ). Naleśniki smarujemy
Smaki Ewy