naleśniki z olejem w cieście - 2899 przepisów (strona:25/194)

NALEŚNIKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 188

SZTUK: Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody zimnej 2 jajka 3 łyżki cukru brązowego Szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatki 300 ml śmietany kremówki 30%, 1 łyżka cukru brązowego i szczypta soli do ubicia śmietany Owoce: ja dałam kiwi,truskawki,borówki ,brzoskwinie Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Składniki naleśników dokładnie łącze(...)pomocą miksera.  Patelnię rozgrzewam ,za pomocą pędzla silikonowego smaruję nią odrobiną oleju rzepakowego.  Za pomocą chochli kuchennej nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię.  Smażę na rumiano z obu stron. Naleśniki studze.   Międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z odrobiną soli i cukru.  Owoce myję i kroję w plastry czy kostkę według uznania

Gotowanie Patki
Krokiety a la ruskie pierogi 143

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej, 1 – 2 jajka. Farsz: 800 – 850 g ziemniaków, 1 duża lub 2 mniejsze cebule, 250 g białego sera, łyżeczka masła,sól, pieprz Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka(...)razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.  Mąkę,  jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki.Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz.Zwinięte naleśniki zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty

kulinarnajamka.blogspot.com
Krokiety z kapustą i grzybami 132

drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy ok 2 łyżki mąki i zasmażamy. Dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy mleko z jajami, dodajemy mąkę i sol. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy wodę (ciasto powinno być lejące). Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju

peggiwkuchni
Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami 185

mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 3 łyżki oleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Kaszę ugotować według

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki z musem truskawkowym 109

Zwykłe naleśniki z serem możemy odmienić polewając je musem truskawkowym. Uwielbiam tak przygotowane naleśniki . Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Mus truskawkowy: 0,5 kilograma truskawek 3 łyżki(...)wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko za pomocą miksera na gładką masę. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Na rozgrzana patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta naleśnikowego, tak żeby wyszły nam cienkie naleśniki. Smażymy na lekko złoty kolor z obydwu stron. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i wszystko razem

Bajeczna Kuchnia
Czekoladowe naleśniki z mascarpone i borówkami amerykańskimi 147

szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka 2 łyżki kakao łyżka oleju   serek mascarpone - 250g cukru pudru  do smaku) 250g borówek amerykańskich     Przygotowanie: Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na naleśniki, należy pamiętać, że istotna jest obserwacja gęstości ciasta i na tej podstawie ocenić ilość mąki dodawanej do reszty(...)wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Na koniec miksowania dodajemy kakao. Odstawiamy miskę z ciastem na bok.   Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier puder (dosładzamy do smaku) i dokładnie mieszamy.    Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serkiem, posypujemy ser borówkami i zwijamy

ChilliJemy
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 126

Składniki: NALEŚNIKI: mleko 0,5% 500 ml, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 2 łyżki, cukier 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka(...)patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki - wyszło 10 naleśników w tym dwa zostawiłam sobie do dżemu na deser a osiem na krokiety na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijając brzegi zwijać nalesniki w rulony jajka dobrze roztrzepać, maczać w jajku dokładnie rulon naleśnika, obtaczać w tartej bułce i na gorącym oleju smażyć rumiane krokiety, odkładać

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety ze szpinakiem 5652

130g) 200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na panierkę: bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia krokietów   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ze szpinakiem – Wykonanie: Przygotować farsz szpinakowy : Szpinak umyć, odsączyć i posiekać drobno. Na patelnię(...)nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Ostudzić. Przykryć folią spożywczą. Farsz podzielić na 5 równych porcji. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, rozsmarować. Złożyć boki naleśnika do środka, a następnie zwinąć w rulon. Postąpić tak samo z resztą naleśników. Każdy naleśnik zamoczyć najpierw w roztrzepanym jajku

Kulinarne Przeboje
Naleśniki 98

mnie rozm. L 2 szklanki mąki pszennej odrobina soli Przygotowanie: W misce mieszam rózgą wszystkie mokre składniki, dodaję suche, smażę na patelni cienkie naleśniki nakładając niewielkie porcje ciasta łyżką do zupy. Patelnię uprzednio nasmarowałam olejem. Podaję od razu lub po przestudzeniu czaruję z nich krokiety. Pycha

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 211

sera ricotta. Naleśniki ze szpinakiem i serem ricottaSkładniki na 12 sztuk (4 porcje):2,5 szklanki mąki  2 szklanki mleka1 szklanka wody1 łyżka oleju lub roztopionego i ostudzonego masła2 jajka500 g posiekanego szpinaku (może być mrożony)250 g sera ricotta1 ząbek czosnkusólpieprz Sposób przygotowania:Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek(...)mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać.Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z serem i nadziewać usmażone placki. Gotowe naleśniki można jeszcze podsmażyć, aby nabrały

Obiad za dychę
Naleśniki z musem z truskawek (bez glutenu, laktozy i cukru) 236

PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy wszystkie składniki na naleśniki, odstawiamy na 5 minut. Patelnię smarujemy odrobiną oleju przy pomocy ręcznika papierowego i porządnie rozgrzewamy. Chochelką nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśnik z obu stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz i odstawiamy., czynność powtarzamy z resztą ciasta. 2. W małym garnuszku umieszczamy wszystkie składniki

My Culinary Art
Naleśniki amerykańskie. 125

Mówi się, że nie ma amerykańskiego śniadania bez pancakes. Ponoć  naleśniki te robi się na maślance, choć muszę przyznać, że w internecie czytałam różne zdania na ten temat. W przepisie, który przetłumaczył mi syn (z amerykańskiej strony),  to właśnie maślanka była w roli głównej. Dzięki synu warto było spróbować! Przepyszne! SKŁADNIKI: 1,75 szkl. mąki pszennej(...)jednolitą masę, dodać 2 łyżki oleju lub łyżkę stopionego chłodnego masła,  następnie łączymy suche i mokre składniki (do małych drobinek), na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, następnie wlać chochlą ciasto, przewrócić naleśniki, gdy brzegi będą suche, podawać z owocami, polane np. syropem klonowym

Kuchnia Beaty
Waniliowe naleśniki, bez glutenu 160

szklanka* mleko- szklanka* jajko- 2szt.* siemię lniane zmielone- 1 łyżka + 1 łyżka wrzątku** syrop z agawy (lub cukier)- 3 łyżki* wanilia- 1/3 laski* olej kokosowy do smażenia Ciasto przygotować tak samo, jak na zwykłe naleśniki- klik.Zmielone siemię lniane zalać łyżką wrzątku, wymieszać i dodać do ciasta.Ziarenka z laski wyskrobać i również połączyć z ciastem.Smażyć

Kraina Miodem Płynąca
Krokiety z pieczarami i serem żółtym 143

sera żółtego Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy na ok 20 minut. Można dodać łyżkę oleju, aby ciasto nie lepiło się do patelni. Smażymy cienkie naleśniki. Pieczarki i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na grubej tarce. Na środek każdego naleśnika nakładamy

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z piersią z kurczaka i warzywami 173

sola, dodawać partiami mleko i wodę, ubijać trzepaczką lub mikserem. Dodać make i wymieszać, na koniec wlać olej. Patelnie , rozgrzać, nie wlewać już oleju  i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim.  FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania