Bliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Bliny przypominają nieco naleśniki, które są z dodatkiem drożdży, po usmażeniu są jednak bardziej zwarte i mniej sprężyste. Bliny gryczane są łatwe do przygotowania i pozwalają szybko zrobić pyszne przekąski. Najczęściej bliny gryczane są podawane(...)gryczanej 150 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło klarowane lub olej do smażenia kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane? Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki
Kuchcik gotujeLangosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czekoladowy tort naleśnikowy, czyli kakaowe naleśniki, przełożone bitą śmietaną, oblane czekoladą i przybrane ulubionymi owocami. I w dodatku wszystkie składniki totalnie wegańskie! Naleśniki nie wymagają tłuszczu
Lamarida.plTortille pszenne to świetna przekąska na imprezę. Karnawał sprzyja towarzyskim spotkaniom i zazwyczaj są to tzw domówki. W moim otoczeniu nie spotkałam się jeszcze z nikim
Pieguskowa KuchniaDziś mam dla Was przepis, do którego nie potrzeba ani miksera, ani ogromu czasu. Syrnyky to ukraińskie placuszki smażone z białego sera. Niby podobne do racuchów
Poezja Smaków - blog kulinarnyNa blogu coraz częściej zaczną pojawiać się przepisy na dania wegańskie lub bezglutenowe. Placuszki mogą się rozwalać, dletego trzeba je smażyć na większym ogniu i
CzarnawisienkaBrzmi obco, ale proszę się nie zrażać. Te proste, niepozorne babeczki są znakomitym zamiennikiem tradycyjnych naleśników. Nie trzeba stać i smażyć, wystarczy nagrzać piekarnik i upiec. Do puddingu przywarła taka niesłuszna ( moim zdaniem) etykietka trudnego. Spotkałam się nawet z słowami mistrzów kulinarnych, że bardzo rzadko się udaje. Nie zgadzam się! Robiłam tyle razy i zawsze się udaje, wystarczy(...)składników i odstawiamy aby sobie odpoczęło. Do każdej foremki wlewamy 0, 5 łyżeczki oleju. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wstawiamy blachę z pustymi foremkami. Nagrzewamy tak około 10 min, ostrożnie wyjmujemy pędzelkiem smarujemy ścianki foremek olejem który się nagrzał i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35 - 40 min , aż się wierzch ładnie zarumieni
Dieta moja pasjasię z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Jajecznica na pomidorach i chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym. Następnie poddusić(...)zupę śmietaną lub dodać jogurt naturalny. Warzywa należy wyciągnąć i pokroić. II Danie 16:00 Zupa klopsowa jest bardzo syta, dlatego na drugie danie zrobiłyśmy lekkie naleśniki nadziane serem. Ciasto zrobiłam na mleku owsianym, a sos to truskawki i jogurt naturalny. Podwieczorek 17:30 Budyń czekoladowy. Najlepszy - domowy. Przepis znajdziesz tutaj>>> Kolacja
lady-och-mistrzyni.blogspot.comMacie czasami tak, że na zapowiedzianych gości reagujecie „kulinarną paniką”? W sensie: „Co by tu podać, żeby to znowu nie było to samo
Smaki Na TalerzuZapraszam dziś na naleśniki ze szpinakiem oraz fetą zapieczone pod beszamelem. Całość bardzo smaczna… niestety mało fotogeniczna;) Być może nie sprawdzi się jako wykwintne danie
Smaki Na TalerzuWszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami. U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je
Walijskie PichcenieDziś zapraszam Was na pyszne… choć nietypowo wyglądające zielone naleśniki matcha . Możecie je podać w ramach słodkiego obiadu lub deseru. Robi się je naprawdę szybko
Słodkie okruszkiJuż wczoraj miałam szczerą chęć napisać kilka słów, ale uniemożliwiła mi to sterta prania, które należało wreszcie wyprasować, bo nie mamy już w czym chodzić... :) Nadmiar
Posadzone i zjedzoneSyrniki, czyli pyszne, naprawdę wyjątkowe placuszki, które smakują podane zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Pochodzą z Rosji, popularne także na Białorusi czy Ukrainie. To
Domowa cukiernia Ewy