Pankejki to ostatnio mój ulubiony deser, dlatego postanowiłam spróbować zrobić gotowy mix, który zawsze będę mieć pod ręką. Do sypkiej mieszanki z tego
wegujemyZaczęła się jesień czyli mój ulubiony okres blogerski. Zimne wieczory, w łóżku, z zieloną zimową herbatą najbardziej mnie inspirują. W głowie rodzi się masa pomysłów na
CzarnawisienkaLubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie
Kolizje SmakówWydaje mi się, że sytuacja z Młodym już nam się ustabilizowała. Oczywiście miewamy jeszcze takie chwile, że nie wiemy, o co kaman, ale dostaje wtedy cyca
bastalenaChciałam Wam dziś zaproponować krokiety ze szpinakiem. Podane z czerwonym barszczem do popicia to idealne danie na obiad. Słów kilka o szpinaku.... Szpinak- przez
paapilotkaaUwielbiam pieczarki, zwłaszcza te w chrupiącej panierce. Dziś zapraszam Was na zdrowszy, bezglutenowy przepis na takie małe chrupiące pieczarki. Do przygotowania panierki wykorzystałam mąkę kukurydzianą, którą
Słodkie okruszkioleju. Dodać do jarmużu. W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo dolewać do mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie do jarmużu z cebulą dodać zmielony twaróg i chrzan. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Ciasto(...)wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować
Weekendy w domu i ogrodziePancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance. Jeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Jeśli(...)wlewamy mokre składniki. Mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Możemy pominąć ten etap, ale placuszki są smaczniejsze gdy ciasto trochę postoi. Pankejki możemy smażyć na suchej patelni, ale lepsze będą gdy rozsmarujemy pędzelkiem odrobinę masła lub oleju. Wlewamy na patelnię łyżkę ciasta i rozsmarowujemy na kształt placuszka – na 1 patelni zmieścimy
Poezja smakuRacuchy to smak mojego dzieciństwa i obok naleśników jedyny obiad na słodko, który toleruję. Pamiętam, że gdy wracałem wygłodniały ze szkoły, moja babcia brała się do ich smażenia, a ja w ramach "pomocy" na bieżąco wyjadałem jeden po drugim, posypując je obficie cukrem pudrem i popijając mlekiem. W sumie do dzisiaj mi tak zostało, choć dla odmiany(...)sól i cynamon, wbijamy jajka oraz wlewamy zaczyn z drożdży. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone jabłka i dokładnie łączymy z ciastem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kładziemy po łyżce wyrośniętego ciasta, smażąc z obu stron na złoto. Gotowe racuchy odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy
Food SquareCo na obiad przygotowujecie swoim dzieciom? Moje wprost uwielbiają naleśniczki. Dziś wersja z białym serem na słodko. Przyznam Wam szczerze, że sama też uwielbiam takie obiady
Słodkie okruszkigorącą wodą za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy więcej wody, a jeśli zbyt lejące - więcej mąki. Odstawiamy na 30 minut. Zieloną cebulkę siekamy. Na stolnicę obficie obsypaną mąką, przekładamy ciasto i dzielimy je na dwie części (tak wyszło z proporcji, które robiłam). Każdą część rozwałkowujemy(...)kształt koła, posypujemy połową szczypiorku, posypujemy solą i pieprzem. Zwijamy w rulon i kroimy na ok.10 mniejszych kawałków. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją niewielką ilością oleju. Małe naleśniczki smażymy po kilka minut z obu stron do momentu, aż ładnie się zrumienią. Smacznego
bistro mamaPlacki z wędzoną makrelą i buraczkami Składniki na 24-30 placków: Placki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml mleka 2 jaja (osobno białka
Pełny talerzTe placuszki zasmakują każdemu :) Doskonałe na śniadanie, jeszcze lepsze na słodki podwieczorek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Puszyste, a przy tym delikatne i lekkie jak
Domowa cukiernia EwyUwielbiam placuszki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie
Di gotuje